Derimot: Det demokratiske ferniss er svært tynt i Norge. Fra øks i 1965 til hærverk i 2025. – Derimot
derimot.no:
Hyllest til hærverk:
Øks og vold mot uønska meninger
Av Ove Bengt Berg

I mai 1965 blei et maleri utstilt i den faste kunstnermonteren foran Stortinget først rivi ned, og etter reparering så hogd ned med øks, til stor applaus fra en mer eller mindre samstemmig presse. Unntatt i Dagbladet. Nedrivinga av «FOR» sin betalte reklame på t-banen i Oslo i disse dager minner om økseangrepet på et politisk maleri i 1965.
«Problemet» var at bildet i 1965 viste amerikanske napalmbomber som sakte drepte et barn. Det fant det brave borgerskap seg ikke i. Kritikk av USAs krig i Vietnam var uønska. Aftenpostens leserinnlegg svømte over av innlegg mot Slettemarks maleri og direkte og indirekte støtte til hærverk. Ett som blei godtatt til trykking i mai 1965 var av en Jan Wiig. Han skreiv: «Det er en så stor skam at det i Norge, som fortsatt er et fritt folk, fritt kan drives kommunistisk propaganda, at det nesten ikke kan uttrykkes ved ord».
Bare Dagbladet tok til motmæle mot hærverket mot Kjartan Slettemarks maleri. Som hadde denne tittelen: «Av rapport fra Vietnam: Barn overskylles av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår så de dør.» Napalm er som en flytende brennende gelemasse.

Dagbladet skreiv på lederplass i mai 1965 under tittel: Hyllest til hærverk. «Det er forstemmende å se at den konservative pressen forsvarer pøbelstreker mot kunstverk som står utstilt i Oslo. De finner selvtekten så «forståelig», og siterer skjellsord og kraftsatser fra anonyme tilskuere. En har nesten inntrykk av at gjerningsmannen skal forsynes med englevinger for sin brave protestaksjon. Stolt skal han ha erklært at han er beredt til å ta konsekvensen av sine handlinger. Han blir sitert i beundring for det.»
Nå i disse dager, på Dagbladet.no framstår Erik Schreiner Evans som den som har tatt ned plakatene på t-banen til den ferske partiet «FOR» (Fred og Rettferdighet) . Fordi han «anser dette for å være russisk innblanding i norsk valg». «Nå må vi beskytte demokratiet vårt», sier Evans. Til document.no sier Evans: «Grunnen er min motstand mot fascisme, invasjonskrigar og russisk valpåvirkning». Hvordan kan Norge klare seg uten Evans som overdommer? På egen side på sosiale medier skriver Evans «Send meir våpen» og «Føkk Russland». Evans er tidligere MDG-rådgiver og leder for studentenes hjelpeorganisasjon SAIH til støtte for USAs militære angrep verden over.
Dagbladet skreiv i 1965: «Politiet har en soleklar plikt til å straffe han som står ansvarlig for hærverket.» Det gjelder nok ikke i dag. Hærverkets utførere er i dag borgerskapets helter. Silkerampen har fjerna silken. I stedet er Politiets sikkerhetstjeneste ute etter å kriminalisere partiet FOR. Verken Ruter eller reklamebyrået har foreløpig anmeldt vandaliseringa. Det finnes vel heller ikke en statsadvokat eller tingrettsdommer i Oslo som kan tenkes å anmelde og dømme hele Norges nye helt Erik Schreiner Evans for vandaliseringa og krenkinga av ytringsfriheten?
Å lese Dagbladets leder fra mai 1965 er som å lese dagens aviskommentarer om innholdet i og hærverket mot annonsekampanjen for partiet FOR, For fred og velferd. Beundring fra alle politikere og journalister som i demokratiets, frihetens og ytringsfrihetens navn river ned lovlig politisk reklame det er betalt for. Og hvertfall ikke en statlig rett som noen i MDG eller Venstre og tilliggende herligheter har fullmakt til å opptre som forsvarere for. Tydeligere kan ikke sannheten om deres forhold til ytringsfrihet og andre meninger komme klarere. Dagbladet av i dag er av dem som Dagbladet i 1965 på lederplass kritiserte.
Det er i handlinger sannheten om egne meninger og egen politikk kommer fram, ikke i ord. Ord er veldig enkelt å lire av seg.
Kampen mot reklamen til partiet er FOR er beviset på at de kreftene som formelt og uformelt har styrt og utvikla samfunnet til dit vi er nå, dreier seg om ensretting med statlige penger og statlig myndighetsmakt med vold.
Det er de taleføre som alltid vil slå et slag for «demokratiet» og som nå tier. Dem er det lett å registrere.
Innlegget er hentet fra Politkus