Derimot: Desperasjonen er stor i Washington: Sentralbanksjefen i USA vil regulere prisen på russisk olje som alle etterspør.

Derimot.no

derimot.no:

Dette utspillet fra den amerikanske sentralbanksjefen tyder på så stor desperasjon i Washington at alt nå utprøves for å komme ut av den knipa en selv har satt seg i. Hvorfor skal Kina gå med på noe slik? Hvorfor skal India gjøre det? Landet tjener allerede stort på russisk oljesalg til lavere priser. Hvorfor skal Russland levere olje til en pris USA fastsetter?

Jeg trodde det var en grunnlov innen all handel at det er tilbud og etterspørsel som regulerer prisene og at forsøk på noe annet vil før eller siden mislykkes. Siden Russland har flust av en vare det er stor etterspørsel på (hydrokarboner,) er det de som i stor grad bestemmer prisene – ikke Tyskland eller USA.

Dette utspillet forteller alt om hvordan styrkeforholdet i verden nå endrer seg i rekordfart. Og USA henger etter mens bussen går og de skriker for å stoppe den.

Knut Lindtner
Redaktør

Janet Yellen prøver å få støtte for russisk oljepristak på turen til Asia.

Eksperter og analytikere advarer hvis pristaket forsøkes, kan globale oljepriser skyte i været

av Dave DeCamp

Finansminister Janet Yellen har reist til Asia, hvor hun vil søke å få støtte for en plan for å forsøke å få til et pristak på russisk olje, ettersom USA ønsker å skade Russlands fortjeneste samtidig som gassprisene holdes nede. Yellen vil møte embetsmenn i Japan og dra til Indonesia for å delta på et toppmøte med G20-finansministre.

Yellen presser på ideen om et pristak som følge av frykten for at EUs sanksjoner mot russisk olje som vil tre i kraft innen utgangen av året kan sende oljeprisen til 200 dollar fatet, noe som vil føre til at amerikanere betaler 7 dollar for en gallon bensin. EU-sanksjonene forbyr import av russisk olje til de fleste av medlemmene, men enda viktigere, vil forby europeiske selskaper å forsikre russiske oljeforsendelser.

Russiske oljeforsendelser er fortsatt avhengige av forsikring fra firmaer basert i EU og Storbritannia. Russland vil kunne finne andre måter å forsikre sine forsendelser på, og tjenestemenn har antydet å gi statsgarantier for å omgå forbudet, men det første sjokket kan fortsatt få globale priser til å skyte i været. 

I henhold til Yellens plan kan russiske oljeforsendelser fortsatt være forsikret hvis de selges til fastsatt pris, selv om det vil kreve endringer i EU-sanksjoner.

Men eksperter og analytikere advarer også om at forsøk på å sette et tak på russisk olje også kan få prisene til å skyte i været. Planen er nesten dømt til å mislykkes da den krever samarbeid fra Moskva, som kan svare med å redusere oljeproduksjonen. Analytikere ved JPMorgan Chase sa at olje kan skyte opp til «stratosfæriske» $380 per fat i verste fall hvis Russland reagerer med mottiltak.

Pristaket vil også kreve samarbeid fra India og Kina, som begge har trappet opp kjøpet av russisk olje betydelig. Som et resultat tjener Russland mer på oljesalg enn det var før krigen. Både India og Kina kjøper allerede olje fra Russland med rabatt og har liten grunn til å krysse Moskva ved å overholde en pris fastsatt av Washington.

Yellen vil ha en sjanse til å diskutere pristaket med Kina og Indias finansministre på G20-toppmøtet i Indonesia. Russland vil også være til stede, men en finansminister sa til The New York Times at den amerikanske delegasjonen ikke vil ha noen kontakt med den russiske. Utenriksminister Antony Blinken deltok på et møte med G20 utenriksministre forrige uke og unngikk også russisk side da Biden-administrasjonen har forlatt diplomatiet med Moskva.

11 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 11 ganger.

Post Views: 24

Les artikkelen direkte på derimot.no