Derimot: Den som har skal få. G-20 landene blir ikke enig om skattlegging av de rikeste. – Derimot

derimot.no:

Naturligvis blir de ikke enige om å skattlegge de rikeste. Det er de rikeste som styrer de fleste om ikke alle G20-landene. En forutsetning for å kunne bli rik er et en ikke deler med andre. Det er en slik innstilling som historisk ligger til grunn for at rikdom fordeles svært ulikt. Har du først mye penger har du forutsetningen for å skaffe deg enda mer. Under kapitalismen er derfor griskhet blitt en dyd.

Den som har mye skal få mer.

Slik er vårt system bygget opp. Og de som er rike bruker pengene sine til å få folk som tenker som dem til å styre for seg. I noen land som Norge klarte vanlige arbeidene mennesker å organisere seg med en slik kraft at de rike måtte gi konsesjoner – de måtte dele litt mer enn i andre land. Denne tendensen ble forsterket av den russiske revolusjonen. De rike var redd for at det kunne spre seg til vår region og ga konsesjoner av frykt for en slik utvikling.

Men i 1991 hadde den russiske revolusjonen utspilt sin historiske rolle. Etter den tid har norsk fagbevegelse og arbeiderbevegelse gradvis blitt svekket (også av andre grunner) og de rike har kunne forsyne seg med en stadig større del av samfunnskaken. Dette har vært en tendens over hele Europa. At de sosialdemokratiske partiene går i oppløsning i land etter land er er tegn på denne utviklingen.

Det rike skal ikke dele med andre. De skal ikke betale skatt som er et omfordelingsmiddel. Derfor får vi heler ingen internasjonal avtale om dette.

Knut Lindtner
Redaktør

G20-landene greier ikke å bli enige om en global milliardærskatt – skriver Politico.

På et møte i Brasil gikk USA imot en minste-skatt på verdens 3000 rikeste personer. 

Finansministrene i verdens 20 ledende økonomier greidde ikke å bli enige om en global skatt på milliardærer. Men de lovet å pålegge de superrike progressive skatter, rapporterte Politico på fredag. 

På et møte i Rio de Janeiro sa ministrene at de vil starte en «dialog om rettferdig og progressiv skattlegging. Det skal inkludere personer med en nettoformue på over 50 millioner dollar ved utgangen av 2020», ifølge teksten i et felles kommuniké som Politico har sett.

Kommunikéet ble publisert senere på fredagen. Men det vil ikke inkludere støtte for en 2 % skatt på verdens 3000 rikeste milliardærer. Det hadde Brasil, som nå er den roterende presidenten i G20, håpet de skulle få til.

Gabriel Zuchman

Den franske økonomen Gabriel Zuchman, som er konsulent i G20s skattesaker, påstår at en slik skatt ville skaffe verden 250 milliarder dollar i året. «Noen individer kontrollerer flere ressurser enn hele land», sa den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silva på en pressekonferanse på onsdag.

En skatt på milliardærene kunne hjelpe til å finansierte kampen mot verdens-sulten, la Brasils finansminister Fernando Haddad til. Men å innføre et slikt skatteregime «kan ikke etableres over natten. Fordi det er et svært delikat påfunn».

Under samtaler på torsdag ble det klart at noen G20-land ikke ville støtte et slikt forslag. «Vi kan ikke se at det er nødvendig eller realistisk å prøve å forhandle fram en global avtale om en milliardærskatt», sa USAs finans-sekretær Janet Yellen på en pressekonferanse.

«Vi mener at alle land selv må må sikre at deres  eget skattesystem er rettferdig og progressivt».

Tyskland sluttet seg til USAs forslag mot en slik skatt. Men Frankrike, Spania, Sør-Afrika, Columbia og Den Afrikanske Union  støttet Brasils forslag.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Documerica

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...