Derimot: Blir det for vanskelig? FHI publiserer ikke lenger dødstall.

Derimot.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

derimot.no:

Systemet for ukentlig overvåking av totaldødelighet i Norge (NorMOMO) settes på pause fra og med 15. november 2022, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Av redaksjonen

Årsaken skal være at databasen trenger «metodologiske utbedringer» og at instituttet mangler penger til å gjennomføre denne utbedringen.

Tror vi på at organisasjoner av FHI’s størrelse oppgraderer IT-systemene sine etter innfallsmetoden? I så fall kan det være rimelig at Camilla Stoltenberg plutselig finner ut at nei nå dere, er det ikke på tide med en metodologisk liten utbedring av NorMOMO? Nei fuck, vi er jo blakke…

Dette er ikke måten store, internasjonale datasystem driftes på. Her står seriøse leverandører for drifta og alt vedlikehold planlegges og budsjetteres lang tid i forveien. Metodene for bruken er også planlagt sentralt i systemet og prosedyrene er nøye beskrevet. Årsaken er innlysende: Man vil sikre kontinuerlig drift og sammenlignbare tall. I et statistikksystem må tall registreres likt.

NorMOMO er ikke engang FHI’s datasystem. Det er en del av overvåkningstjenesten EuroMOMO, som rent teknisk drives av Statens Serum Institutt i Danmark. Hvis NorMOMO er avslått, er det danskene som har sperret den norske tilgangen til EuroMOMO. FHI kan bare bestemme at de vil slutte å legge tall inn i systemet. De kan ikke stanse NorMOMO.

Når FHI slutter å bruke NorMOMO, som de tydeligvis har gjort, er det fordi systemet ikke lenger skal produsere dødsstatistikk fra Norge. Det er ikke fordi NorMOMO plutselig og uventet trenger kostbare «metodologiske utbedringer» som FHI ikke har råd til å betale. Da ville det samme ha vært situasjonen i alle de 29 landene som deltar i EuroMOMO-systemet.

Hvordan skal vi forklare overdødeligheten? Det er ikke bare et problem for FHI, men for våre politikere og mediene.

Nå kan det selvsagt hende at FHI bare trenger tid for å klekke ut hvordan de skal kamuflere den dramatiske økningen i overdødelighet som har blitt dokumentert gjennom NorMOMO det siste året. Da kan det være lurt å stanse distribusjonen av dødsstatistikk i mellomtida. Kanskje de til og med får stoppet kjeften på Jan Terje Voilaas, selv om det høres litt optimistisk ut.

Spørsmålet som henger fremst på tungespissen er hvorfor FHI plutselig trenger en særnorsk «metodologisk utbedring» av et system som er ment å fungere likt i hele Europa. Norge er ett av 29 europeiske land som bruker nøyaktig samme system til å registrere dødsstatistikk. Hvorfor er ikke hele EuroMOMO tatt ned for «metodologidk utbedring»? Skal FHI konstruere sin egen metode for registrering av dødsfall, som er ulik metoden som brukes av de 28 andre landene som deltar i EuroMOMO-systemet?

Skal Norge registrere andre tall i EuroMOMO enn resten av Europa? Duger ikke bruksanvisningen fra Statens Serum Institutt i Danmark lenger fordi statistikken som tyter ut av NorMOMO ikke stemmer med virkeligheten som dyrkes av FHI?

Vi kan trolig vente oss en plutselig tilbakekomst av dødsstatistikken fra FHI gjennom NorMOMO, denne gang uten uforklarlig overdødelighet.

6 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 6 ganger.

Post Views: 17

Les artikkelen direkte på derimot.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar