Betrakninger fra Asia: Står vi overfor ny eskalering i Sør-Kinahavet etter Ukraina-krigen?

Derimot.no

derimot.no:

USA gjør seg klar til ny innsats i Sør-Kinahavet

Av pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård.

Mer enn 200 kinesiske sivile trålere med panserforsterket baug er ankret opp på Whitsun Reef. Det ligger ytterst i vestre kant av Spratlyområdet, er omlag 10 kvkm stort med mest atoller som er oversvømt under høyvann. 

 På Filippinene hersker sensur som følge av at USA har tolket en gjensidig forsvarsavtale med Filippinene fra 1952 på sin egen måte. Teksten sier at den annen part kan tre støttende til på vertslandet anmodning.

14. oktober 2019 presenterte USA et ‘avtaleforslag’ fra USA, om at de to land var enige i at USA inne 31. januar samme år skulle utføre ‘300 militære aktiviteter på Filippinene’. Forslaget ble selvsagt undertegnet av Filippinens forsvarssjef, da alternativet tydelig var amerikanske operasjoner uten informasjon til lokale myndigheter. 

Den første ‘aktivitet’ var at USA iverksatte sensur, meldingen fra fra GMA-News stod på dataskjermen i bare fire timer før den forsvant, og er aldri senere blitt nevnt med ett eneste ord i media..    

Denne ‘avtalen’ kom da USA og AUKUS med all sannsynlighet hadde planlagt en blokadekrig mot Kina, ordbruken var hard og fiendlig med ord som ‘isolasjon’ og ‘sperring’ av kinesisk sjøaktivitet ble brukt. 

Har Ukraina-krigen ført til at USA har måtte utsette krigsplanene overfor Kina? Tofrontkriger er alltid en ulempe.

Imidlertid hadde Kinas leder Xi et møte med Russlands Putin, og USAs infiltrasjon i Ukraina skjerpet seg da USA ikke ville gi Russland de sikkerhetsgarantier som ble forlangt. En russisk militær operasjon i Ukraina for å sikre Russlands interesser ble iverksatt.

Ikke bare jeg er av den oppfatning at Vestmaktenes blokadekrig mot Kina ble forpurret av hendelsene i Ukraina, kommentatorer i Asia hevder forsiktig det samme.  

Da den store flybasen Clark Air Station, velkjent fra Vietnamkrigen som base for amerikanske B-52 bombefly eies av USA etter en langsiktig avtale, er basen sannsynligvis blitt fylt opp av amerikanske flystyrker innen ‘avtalen’ om aktiviteter. Jeg bor 150 km fra Clark, og har sett P-8 maritime rekognoseringsfly komme fra Stillehavet med kurs rett mot flybasen, gjennom det travle luftrommet over Manila International Airport.    

På tidlige kvelder flyr mange helikoptre herover, noe som sjelden forekom før ‘avtalen’ med USA ble inngått.

Som Clark er Subic Bay Naval Station amerikansk eiendom, som i fredelige tider er blitt leid ut til et koreansk verft som bygger skip. Der må antas stor virksomhet. Avstanden mllom Clark og Subic er 100 km.

File:NASCubiPt.JPEG - Wikimedia Commons
Subic Bay Naval Station

De to store basene må forventes forsvart mot kinesiske luftangrep med Patriot-systemet, kanskje også med THAAD romvåpenforsvar slik de amerikanske basene i Sør-Korea og i Japan er.

Årsaken er at Filipinene er ment å bli USAs baseområde for en krig om de store grunntvannsområdene i Sør-Kinahavet. Der er Kinas langsiktige kilder for olje- og gassutvinning for å gjøre landet uavhengig av import. Denne muligheten er som en torn i USAs Asiaøyne, og er årsaken til den amerikanske styrkeoppbyggingen og forberdelsene til blokadekrig for et halvt år siden. 

Da Ukrainaoperasjonen startet avtok den fiendlige amerikanske ordbruken mot Kina om maritim virksomhet. Etter at USA har tapt proxykrigen mot Russand med ukrainske soldater som offer, er atter Kina kommet under amerikansk press, Pentagon må holdes i aktivitet for at våpenindusrtien skal bli fornøyd.

For tiden holder Singapore en konferanse kalt IISS SHANGRI-LA DIALOUGE, der forsvarssjefer fra USA, Kina og andre land med kyst mot Stillehavet deltar for å drøfte sikerhetspolitiske saker.

USAs Austin kritiserte i en tale i går Kinas destabiliserende virksomhet i Asia, noe den kinesiske generalen besvarte med at USA uten unntak bare har gjort skadeverk i regionen, og viste til ødeleggelser i Vietnamkrigen før de ble jaget ut av Vietnam, og for å ha gjort Midt-Østen kaotisk.

men in camouflage uniform holding rifle
Om lag to millioner vietnamesere, en halv million kambodsjanere og lao, og 58 220 amerikanere mistet livet under Vietnamkrigen som USA førte fra 1960 til 1975.

     

Med dette som bakgrunn må vi vurdere meldingen fra Japansk TV om mer enn de 200 sivilregistrerte trålerne fra deres ubekreftede sivile marine. De har vært i aksjon i Spratly i begynnelsen av april 2021, og i april-mai samme år. I begge tilfeller forhindet de USAs landgangsoperasjoner ved sitt blotte nærvær i hundrevis er de lå oppankret i laguner som egnet seg for okkupsjon av styrker fra USMC.

Under episoden da en amerikansk atomdrevet U-båt rett og slett kjørte rett inn i en hindring under seilas i Spratly i månedskiftet september-oktober 2021 klaget US Navy på at sivile kinesiske skip hindret lovlig seilas. Andre enn de omtalte trålerne hadde neppe vært i aktivitet.

At plutselig hundrevis av Kinas sivil skip nå ligger oppankret side om side ved Whitsun Reef, og andre spredt omkring må bety at Kinas etterretningstjeneste leser den amerikaske Stillehavsflåtens operasjonsplaner som en åpen bok, og har tatt sine forhåndsregler. Bare USAs president kan godkjenne en angresopsoperasjon mot andre land.

Filipinenes president Roderiges Duterte bli 1. juli erstattet av nyvalgte Ferdinand Marcos. Ved å starte en angrepskrig mot Sør-Kinahavet under de siste dager av Dutertes regjeringstid, vil USA med militære operasjoner fra filippinsk jord sette Marcos i en umulig situasjon. Han vil egentlig bedre forholdet til Kina, men et faktisk USA-okkupert land som Filippinene nå er, må Marcos like vel samarbeide med de amerikanske militære myndigheter.

Da Whitsun Reef ikke egner seg for okkupasjon av betydelig amerikanske marinestyrker, tyder det på  kontrollen av det lave atollområdet er ment å bli en oppgave for US Navy.   

Det er å håpe at også denne gangen vil Kinas sivile flåte hindre de amerikanske angrepsplanene, og slik la en tynn fred herske heromkring hvor jeg bor.  

Forsidebilde: Anjo Cerdeña

16 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 16 ganger.

Post Views: 12

Les artikkelen direkte på derimot.no