Argument: Ny kabel til Danmark?
Argumentagder.no:
Kommentar 28.11.2024: Høyreordføreren i Kristiansand, Mathias Bernander, har satt foten ned for urettferdige strømpriser som rammer Sørlandet hardere enn resten av landet.
Av Aage P. Danielsen, publisert 28.11.2024
Det kommer stadig nye overraskelser i denne saken. Den siste er at Kristiansands ordfører ikke er motstander av utenlandskabler slik jeg trodde. Han er heller ikke motstander av virkningen av slike. Motstanden gjelder strømprisene i vårt distrikt, og manglende støttemidler for å utjevne disse.
Derfor reiser han sammen med andre ordførere til Oslo for å klage sin nød. I så måte bør han heller ta turen innom sitt eget parti, Høyre. Som i sitt alternative budsjett ikke har lovet mer strømstøtte. Og det stanser ikke der. Partiet Venstre vil oppheve hele støtteordningen.
Støtteordninger er flyktige med skiftende regjeringer. For det grunnleggende problemet består. Det har de store aktørene i vår landsdel forstått. "Ikke en idiot vil etablere seg med industri på Sørlandet" uttaler en av dem 27. november til Fædrelandsvennen.
Kablene vil ikke kunne redde oss i det fremtidige grønne Europa. Den mest nærliggende hjelp vil i tilfelle komme fra Sverige.
Orienteringsmøte om ny kabel.
Jeg var til stede på orienteringsmøtet om ny kabel 19 november. Det var på mange måter et underlig møte.
Vi vil i årene framover ha overskudd av fornybar kraft i Norge. Det ble i møtet bekreftet at det ikke medførte kapasitetsproblemer med å kvitte seg med den selv om de to eldste kablene blir faset ut. Beredskapsmessige forhold ble ikke omtalt i det hele tatt. Med god grunn. Kablene vil ikke kunne redde oss i det fremtidige grønne Europa. Den mest nærliggende hjelp vil i tilfelle komme fra Sverige.
Det som for min del var overraskende, var tidsaspektet prosjektet la opp til. Utredninger skulle skje etappevis fram til år 2030, med Statnett som utreder og NVE som kontrollør. Tidligst i 2030 ville prosjektet være modent for en politisk avgjørelse. Og kabelen ville først i år 2036 komme i drift.
Budskapet var – muligens for å berolige oss som var møtt opp – at her var det mange skjær i sjøen. Men spørsmålet om hva formålet med ny kabel egentlig er, og hvem som har tatt initiativ til utredningen står fremdeles ubesvart.
Situasjonen i dag
Og de ubesvarte spørsmålene gjelder ikke minst fordi noe av det første den nåværende regjering besluttet, var å si (foreløpig?) nei til nok en ny kabelforbindelse til Storbritannia. Begrunnelsen var at man ville høste erfaringer med de allerede eksisterende kablene.
Den gang ble det hevdet at det ikke ville bli noen prissmitte av betydning, og at kablene var et vinn/vinn prosjekt for Norge. Vi skulle selge dyrt og kjøpe igjen billig strøm via disse.
Vi her sør har smertelig erfart hva resultatet ble.
Og vårt naboland Sverige har sagt nei til ny kabel til Danmark. Begrunnelsen er nettopp frykt for prissmitte.
Og statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet lovpriste egentlig kablene i politisk kvarter samme dag som orienteringsmøtet fant sted. Vi tjente milliarder på disse, sa hun. Og mente at det førte til lavere strømkostnader for oss. For de ble benyttet til å redusere nettkostnaden.
Har noen her i Sør merket det?
EU begrunner direktivet med effektivitetshensyn. De ønsker en fri og effektiv flyt av fornybar kraft over landegrensene. Og virkemidlene er knallharde; reglene begrenser det enkelte lands frihet til selv å bestemme mengden av kraft som skal gå gjennom kablene.
Den virkelige begrunnelsen?
Norge har ennå ikke tatt stilling til implementering av det siste direktiv fra EU kommisjonen, antagelig takket være Senterpartiet.
Dette direktivet innebærer egentlig at Norge gir fra seg kontrollen over egen kraftproduksjon. EU begrunner direktivet med effektivitetshensyn. De ønsker en fri og effektiv flyt av fornybar kraft over landegrensene. Og virkemidlene er knallharde; reglene begrenser det enkelte lands frihet til selv å bestemme mengden av kraft som skal gå gjennom kablene. Det er satt et tall på minimum 70 % av kapasitetsutnyttelse med mindre helt spesielle forhold, f eks egen beredskap og lignende tilsier noe annet.
I praksis innebærer det at vinn/vinn prosjektet som var formålet med de nye kablene fra Flekkefjord er falt bort hvis de omfattes av direktivet. Og det vil uansett gjelde for alle nye kabler.
Støtteordninger og størrelsen på disse er viktige, men flyktige. Det store problemet med høye priser er det kablene som har skapt. Og da må første skritt være å sikre at det i alle fall ikke etableres nye.
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no