Derimot.no

Vitenskap og svindel: Når det er mye penger i spill er det lett å ta snarveier.

Det er vel ingen overraskelse at penger og moral er en dårlig kombinasjon. Vi ser det over alt, innen kunsten, innen idretten i næringslivet og organisasjonslivet, i mediene og i politikken. Blir det mange penger innen en virksomhet trekker den til seg folk som setter penger over alt annet, som insekter som trekkes mot lyset.

Det er derfor heller ikke å overraskes at den samme tendensen gjør seg gjeldende innen vitenskapen og dermed innen forskningen. Legemiddelindustrien som er en av verdens tre største lovlige virksomheter er heller ikke noe unntak. Mange tror at denne virksomheten drives ut fra edle motiver om å hjelpe folk, redde liv, lindre smert osv.

Hva skjer hvi svi slakker på kravene til flysikkerheten og kontrollene av den?

Men hovedmotivet er der som innen alle andre kommersielle virksomheter å tjene penger – å tjene folket er underordnet. Denne virksomheten er avhengig av vitenskap og forskning. Produktene deres må gjennomgå kvalitetskontroller for å kunne slippes laus på folk.

Men hva skjer om de som skal passe på at alt er i orden også har latt seg påvirke til slepphendthet? Kanskje de har hatt bi-inntekter fra de selskapene de skal kontrollere legemidlene fra? Mennesker kan utsettes for både press og fristelser.

Knut Lindtner
redaktør

Når vitenskap blir svindel

Av Askeladden

I 2011 fant det tyske legemiddelfirmaet Bayer ut at det bare kunne gjenskape 21% av de vitenskapelige studiene som hadde inspirert det til å starte sin egen forskning. Like etter fant bioteknologiselskapet Amgen ut at det bare kunne replikere 11%. Mellom 80 og 90% av forskningsstudiene skulle aldri ha vært publisert.

Vi har redigert vaskeseddelen til boka:

I boka “Fraud in the Lab” (Svindel på laboratoriet) avslører journalisten Nicolas Chevassus-au-Louis det intense sosiale presset som fører til svindel innen vitenskapogforskning. Han dokumenterer den varige virkningen det har hatt på det vitenskapelige samfunnet og fremhever nylige initiativer og forslag for å redusere omfanget av misligheter i fremtiden.

Bør det innføres krav om et sertifikat som garanterer at eksperimentet kan gjenskapes før forskningen kan offentliggjøres?

Denne boka er en dyptpløyende undersøkelse av eksplosjonen i vitenskapelig svindel og faktorene bak.

På 1970 -tallet traff en vitenskapelig skandale om noe så sykt som malte mus overskriftene. Det ble avslørt at en kreftforsker bevisst har forfalsket eksperimenter ved å farge transplantert museskinn med blekk. Denne bredt omtalte saken om vitenskapelig svindel markerte begynnelsen på en svindelepidemi som plager det vitenskapelige samfunnet den dag i dag.

Fra manipulerte resultater og ferdige data til retusjerte illustrasjoner og plagiat, har vitenskapelig svindel skutt i været de siste to tiårene, spesielt innen biomedisinsk vitenskap. 

Nicolas Chevassus-au-Louis peker på store trender som har ført til et miljø med økt konkurranse, ekstrem egeninteresse og vekt på kortsiktige gevinster. 

På grunn av overgangen til høyt spesialisert forskning, er færre eksperter kvalifiserte til å verifisere eksperimentelle funn. Det blir rett og slett vanskeligere å finne kolleger til å fagfellevurdere artiklene og studiene før de publiseres.

Nicolas Chevassus-au-Louis

Tempo og tidspress i tidsskriftspublisering har forverret det vitenskapelige belønningssystemet. Selv når det oppdages forseelser om feil, opplever forskere ofte få konsekvenser. Forfalskede data fortsetter å sirkulere etter at en artikkel er trukket tilbake.

Boka er skarp og fordømmende og beskriver omstendighetene som har gjort at vitenskapelige standarder smuldrer. Fra journalist og tidligere laboratorieforsker Nicolas Chevassus-au-Louis får vi en gjennomtrengende undersøkelse av eksplosjonen i tilfeller av vitenskapelig svindel og faktorene bak.

https://www.adlibris.com/no/bok/fraud-in-the-lab-9780674979451

Forfatter: Nicolas Chevassus-au-Louis

Forsidebilde: Randy Jacob

Tidligere publisert på deromot.no

43 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 294 ganger.

Post Views: 780

Les artikkelen direkte på derimot.no