Vitaminer: Kan D-vitamin bidra til å reparere kroppen?

Derimot.no

Får vi D-vitaminmangel fordi vi drikker for lite tran? Ikke nødvendigvis. Kroppen bruker D-vitamin til et eller annet og forbruket ser ut til å variere. Blir du skada i ei bilulykke, har leger sett at nivået av D-vitamin i blodet kan synke til det halve i løpet av et døgn.
____________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin
____________________________________________________________________________________

Helt til jeg begynte å studere D-vitaminmangel, trodde jeg at D-vitamin var noe vi måtte ha i kroppen fordi det måtte være der. Det hadde aldri slått meg at kroppen faktisk bruker D-vitamin til noe. Nå har jeg lært at kroppen forbruker D-vitamin. Spesielt når jeg er syk eller skada.

Reparerer D-vitamin kroppen?

Da intensivlegen L. Ray Matthews målte D-vitaminstatusen til hardt skadde pasienter, fant han ut at D-vitaminnivået sank fort hos pasientene. I løpet av et døgn kunne det falle til det halve. Matthews konkluderte med at kroppen bruker D-vitamin til å sette i gang prosesser som får bein og muskler til å gro og at det gikk med mye av stoffet for å få prosessene i gang. For en gammel journalist, høres det logisk ut. Kjøper den jeg.

Sammenhengen er trolig at vitamin D, eller hormonet kalsitriol, kan koble seg på cellene i kroppen, der det kan starte programmene i 3.000 gener. Kontakten hormonet kobler seg på heter VDR eller Vitamin D Reseptor. Det som er interessant er at stort sett alle cellene i kroppen er utstyrt med VDR, både inni og utenpå. For eksempel har nerveceller masse VDR. Hjernen er full av VDR. Hvis vi ikke går ut fra at VDR er til som pynt, betyr det kanskje at hormonet kalsitriol (vitamin D) kan koble seg på og fyre opp noen gener?

Fylte på med vitamin D

Hva kalsitriol gjør med cellene i hjernen er mer usikkert. Dr. Matthews i Atlanta opplevde at folk som kom inn med hjerneskade overlevde oftere og kom seg fortere hvis han pakka dem full med vitamin D det første han gjorde når de kom inn på sykehuset. Matthews aner heller ikke hva som skjer, men han antar igjen at kalsitriol har en eller annen oppgave med å reparere nerveskadene. Det høres heller ikke ulogisk ut. Poenget for Matthews er at det virker og da betyr ikke hvorfor så mye.

Det samme er det med legene som behandler multippel sklerose (MS) ved Haukeland. De ser at pasientene overlever lenger uten D-vitaminmangel, men er ikke i stand til å finne ut hvorfor. Siden sykdommen rammer sentralnervesystemet (hjernen og ryggraden), kan det kanskje ha en sammenheng med det Matthews observerte i Atlanta? At kalsitriol kobler seg på VDR i sentralnervesystemet og reparerer skaden som MS lager?

Øker forbruket?

Hormonet kalsitriol styrer også T- og B-cellene i immunforsvaret. Immuncellene ligger i dvale når kroppen ikke er infisert av noe, men straks bakterier eller virus begynner å yppe, fyrer immunforsvaret opp og immuncellene begynner å dele seg i store horder. Da trenger cellene kalsitriol for å våkne opp. Hvis du har for lite kalsitriol tilgjengelig (D-vitaminmangel), greier ikke immuncellene å våkne og du blir syk. Så langt har jeg greid å gnage meg gjennom barken i kunnskapens tre, men derfra er det mindre tilgang til kunnskap på det åpne markedet.

Øker forbruket av kalsitriol når immunforsvaret fyrer opp for å bekjempe invasjonen av patogener (virus eller bakterier)? Hvis det gjør det, kan det være årsaken til at folk med f.eks. covid-19 plutselig blir dødssyke når det har gått ei uke eller to. Immunforsvaret holder koken så lenge det finnes tilgjengelig kalsitriol, men når lageret er tomt, mister i alle fall immunforsvaret kontrollen og sprøyter ut cytokiner helt uten styring (kalsitriol regulerer produksjonen av cytokiner).

Mangel er mangel

Forskerne ser aldri ut til å bli enige om det er D-vitaminmangel som er årsaken til sykdom eller om det sykdom som er årsaken til D-vitaminmangel. Jeg tror begge deler er rett. Jeg tror forbruket av vitamin D øker når vi f.eks. får influensa, fordi immunforsvaret øker forbruket av kalsitriol. Når lageret går tomt, gjør det at kalsitriol ikke lenger kan starte opp dataprogrammene som er koda i genene våre og det tror jeg fører til andre sykdommer. Altså: D-vitaminmangel gjør at vi utvikler sykdommer. Og sykdommer gjør at vi bruker mer D-vitamin, som igjen skaper mangel.

Uansett handler det om D-vitaminmangel. Derfor har jeg problemer med å skjønne hvorfor legene ikke kan kurere D-vitaminmangel når de ser det. Må de vite hva som er årsaken til at vi har D-vitaminmangel før de kan kurere det? Det eneste som betyr noe for meg er at når kroppen min mangler vitamin D, så har den behov for påfyll. Uansett hva som er årsaken til D-vitaminmangelen. Høres ikke det logisk ut, da?

Tidligere publisert på derimot.no

6 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 823 ganger.

Post Views: 2 364

Les artikkelen direkte på derimot.no