Derimot: Helse og klima Er den livgivende gassen CO2 skadelig for menneskers helse?

derimot.no:

av Wilhelm Morgenstierne

Den atmosfæriske gassen CO2 har for tiden en årlig økende konsentrasjon på ca 2 – 3 ppm/år, men må fortsatt regnes som en gass det er svært lite av i atmosfæren, kun 0,042 % eller 420 ppm (part pr million). I en stor del av den perioden det har vært mer utviklet organisk liv på kloden, i 570 millioner år, synes det ikke som konsentrasjonen av CO2 har vært høyere enn maks. 0,70 % eller 7000 ppm. Så høy var den for omkring 530 millioner år siden. Siden den gang har CO2-konsentrasjonen variert en del opp og ned, men totalt sett faktisk hatt en nedadgående trend frem til istiden og våre dager. Selv om CO2-konsentrasjonen for tiden øker noe, så er CO2-konsentrasjonen i dag svært lav sett i forhold til mesteparten av de tidligere 570 millioner år.

Man har regnet med at CO2-konsentrasjon under 2 % eller 20.000 ppm ikke vil medføre symptomer hos unge friske mennesker. En nyere forskningsstudie (Maniscalco et al., 2021) viser ellers til at de ikke har observert noen negative fysiologiske eller kognitive forskjeller når de utsetter gjennomsnittlige kontorarbeidere for CO2-konsentrasjoner på 770 ppm og 20.000 ppm. Med den CO2-økningen vi har i dag, vil det ta mer enn 6.526 år (217 generasjoner) før vi er der. Det kan imidlertid ha blitt en helt annen utvikling av atmosfærens CO2-mengde i løpet av den tiden. Den kan ha stoppet helt opp. Menneskelige CO2-utslipp skal visstnok ikke kunne forårsake slike CO2-mengder i atmosfæren siden det ikke vil være tilstrekkelige fossile ressurser til det. CO2-mengden kan også av ulike grunner etter hvert ha begynt å bli mindre.

Ellers kan nevnes at CO2 er viktig for noen funksjoner i menneskekroppen og at når vi puster ut, så er CO2-konsentrasjonen i utpusten ca 4,5 % dvs 45.000 ppm eller mer enn 100 ganger større enn i lufta rundt oss. Vi er karbonvesener og består av 18 % karbon. Uten CO2 i atmosfæren vil ikke menneskene overleve.

Det kan for øvrig være greit at folk også er klar over at hvis CO2-konsentrasjonen blir så lav som 150 ppm (0,015 %) eller lavere, så vil plantelivet på Jorda dø ut med de svært alvorlige følger det får. Avstanden fra nåværende 420 ppm CO2 til den grensen er vesentlig kortere (kun 270 ppm) enn avstanden opp til 20.000 ppm. Det kan vel egentlig være litt betryggende å øke avstanden til den grensen hvor plantelivet begynner å dø ut.

Så lenge CO2-konsentrasjonen ikke begynner å bli redusert merkbart hvert år, er min konklusjon at CO2-konsentrasjonen i atmosfæren fortsatt med god margin i svært lang tid ikke vil være helsefarlig for mennesker.

Som med mye annet kan man også for CO2 finne at det er visse situasjoner som gjør at CO2-gass blir farlig, f.eks. ved at den forholdsvis tunge CO2-gassen i ekstreme tilfeller kan fortrenge oksygenet i lufta, noe som f.eks. skjer ved siloulykker, men dette er noe som skjer helt uavhengig av vanlig atmosfæreluft og klimaproblemer. Man bør jo ikke prøve å skape mest mulig klimafrykt hos folk og heller ikke et skremmebilde av CO2 som først og fremst er livsviktig for omtrent alt liv på Jorda.

Merk! De som ønsker å lese Maniscalco et al sin forskningsstudie, finner den her: Fysiologiske responser, selvrapporterte helseeffekter og kognitiv ytelse under eksponering for karbondioksid ved 20 000 ppm – Maniscalco et al – Wiley Online Library – Indoor Air
Lenke: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ina.12939

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 10

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...