Vitamin D og Celledeling: For godt til å være sant?

Derimot.no

Om vitamin D

Allerede i 1983 ble det dokumentert vitamin D er kritisk for celledeling i kroppen og det er forska jevnt og trutt siden. Hvis det stemmer, vil det forklare årsaken til mange kroniske sykdommer. Ingen eksperter vil i dag svare på spørsmål om denne forskninga. Ties den ihjel?
_____________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra nettstedet Mer D-vitamin
_____________________________________________________________________________________

Jeg har studert vitamin D som journalist i to år. Når jeg finner noe nytt og spennende om vitamin D i vitenskapelig litteratur, kontakter jeg troverdige, uavhengige kilder for å få det bekreftet før jeg skriver om det. Slik journalister brukte å gjøre i gamle dager. Vanligvis er det ikke vanskelig å få svar. De fleste forskere blir glade når noen spør dem om fagfeltet deres:

– Jøss, er det sant at kroppen lager et hormon av vitamin D?
– Jepp. Det står blant annet herher, og her.

– Kjære ekspert, er det sant at vi bare får dekt 10% av behovet for vitamin D gjennom maten?
– Ja visst. Det har vi visst lenge, som du ser her og her. Det er umulig å få dekt kroppens behov for vitamin D gjennom maten.

– WOW! Se herherherherherherherherherher og her! Er det virkelig sant at hormonet kroppen lager fra vitamin D styrer celledeling og at verken immunceller, nerveceller eller membranceller får til å formere seg uten vitamin D?
—— Stille —–

Jeg har spurt mange eksperter på både vitamin D og celledeling; leger og biokjemikere, professorer og forskere, om det er sant at den aktive utgaven av vitamin D styrer celledeling. Bare en ekspert har svart:

– Dette vet jeg ingenting om.

Helt stille

Ikke engang journalister som arbeider med forskning svarer på henvendelsene mine. Jeg går ut fra at de sjekker spørsmålet mitt med sine vanlige kilder, hvis de ikke bare overser det. Jeg føler meg også ganske sikker på at de hadde sagt fra hvis de fant ut at dette ikke stemmer. Å skrive saker som avkrefter at vitamin D har betydning for helsa er folkesport blant norske forskningsjournalister.

Hvorfor er det ingen som vil snakke om vitamin D og celledeling? Kan det være at det er feil person som spør? Stiller jeg feil spørsmål? Spør jeg feil eksperter? Eller har akademia bare gått glipp av 40 år med forskning på vitamin D og celledeling?

Hjelp!

Kan noen hjelpe meg å få bekreftet eller avkreftet denne lille, men potensielt viktige detaljen? Har du tips om noen som tør å uttale seg? Et troverdig nei ville ha vært suverent. Da kunne jeg ha lagt dette fra meg og gått videre i mitt beskjedne journalistiske studium av vitamin D.

Vitamin D får du gjennom maten, men solen er viktigste kilde.

Legg det inn i kommentarfeltet eller send meg en epost på john.enebak@gmail.com hvis du finner noe som kan rokke ved denne oppfatningen eller du fanger opp signaler på hvorfor denne forskningen bokstavelig talt blir tia ihjel. Da ville jeg bli meget takknemlig.

Viktig å få svar

Dette er kjempeviktig! Hvis det er sånn at vitamin D i sin aktiverte form styrer celledeling, vil det også forklare årsaken til mange kroniske sykdommer. Det vil trolig forklare Alzheimers, høyt blodtrykk, flere kreftformer og mange autoimmune sykdommer, for å nevne noe. Det vil bety all verden for folk med brannskader, som har et desperat behov for effektiv celledeling i huden. Er dette sant, kan vi begynne å behandle årsaker istedenfor symptomer.

– Hvis noe er for godt til å være sant, er det som regel det, sa Trygve Hegnar. Sammenhengen mellom vitamin D og celledeling stiller i klassen for godt til å være sant. Likevel: Etter det jeg har lest om vitamin D og celledeling, blir det vanskelig å tilbakevise det.

Hvis dette stemmer er konsekvensene sannsynligvis så kolossale at jeg blir svimmel av å tenke på det. Men jeg må ha opplysningene verifisert fra uavhengige kilder før jeg kan skrive om det. Vil du hjelpe meg å finne det?

Forsidebilde: Rampal Singh

Tidligere publisert på derimot.no

101 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 916 ganger.

Post Views: 2 594

Les artikkelen direkte på derimot.no