Via Darknet: Ukrainere oversvømmer Europa med nylig leverte våpen

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:1 Minute, 45 Second

Siden begynnelsen av krigen i Ukraina har USA og andre NATO-land sendt toppmoderne tunge våpen til Kiev. Mange av våpensystemene havner imidlertid ikke foran i krigen– men på Internett. Det mørke nettet blir en nettgrossist for krigsutstyr. Og kundene er også lokalisert i Europa.

Panservernraketter, automatiske våpen, ammunisjon, droner eller til og med miner — Darknet-handlernes varehus er fulle. Tusenvis av våpensystemer som vestlige allierte sender til Ukraina kan bli funnet på nett for salg for alle og enhver som ønsker å handle det.

Politiet vil få enorme problemer med væpnede terrorister

Men det er akkurat dette scenariet som truer. Det har aldri vært enklere å få tak i tunge NATO-våpen enn nå – sendt direkte fra Ukraina – til hvilket som helst sted i verden. Og til alle som kan betale. Utvalget fra Kiev inkluderer rifler, granater (fra 5 stykker), pistoler, kroppsrustninger. Det er skummelt: En enkelt selger har allerede fullført 32 vellykkede transaksjoner!

En selger har solgt 5 av disse på svartemarkedet. Nøyaktighet på 2000 meter: “Javelin” anti-tank missiler kan nå også kjøpes på Internett

Allerede under Balkankrigen opplevde man at tusenvis av håndvåpen rett og slett forsvant – og ble solgt på det svarte markedet til kriminelle organisasjoner eller til og med til terrorister. Internett gjør alt enda mer dramatisk.

Denne utviklingen skaper en massiv sikkerhetsrisiko for alle større vesteuropeiske byer: Den islamistiske leiemorderen i Wien kunne ha drept mange flere mennesker 2. november 2020 hvis han ikke bare hadde avfyrt en gammel kopi av en russisk automatrifle – men en «spyd» anti-tank missil. Cobra- eller Wega-enhetene ville også ha massive problemer mot terrorister med slik høyteknologisk bevæpning.

Selv om reaksjonen på å levere flere våpen til Ukraina er forståelig fra ukrainas standpunkt, ville det være lurt å også vurdere de umiddelbare og langsiktige sikkerhetsimplikasjonene,” sa den amerikansk-baserte tenketanken Stimson Center i March Development.

Og: «Vi har gang på gang sett hvordan våpen rettet mot å hjelpe en alliert i en konflikt har funnet veien til frontlinjene på uforutsette slagmarker. De ender ofte opp med grupper som er i strid med amerikanske interesser eller sivile.»

Les artikkelen direkte på Politikeren