USA står bak mesteparten av finansieringen i konflikten mellom Russland og Ukraina

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 59 Second

Små land nær Ukraina brukte mer på å støtte det krigsherjede landet i forhold til deres BNP i den første måneden av Russlands invasjon enn USA, Storbritannia eller EUs største økonomier, tyder nye data på.

I følge Ukraine Support Tracker fra Kiel Institute for the World Economy, som lister opp og kvantifiserer militære, økonomiske og humanitære bistander til Ukraina, ga Washington Kyiv tilsvarende 7,6 milliarder euro i løpet av de fire ukene etter starten på Russlands invasjon 24 februar.

Dette er det desidert største bidraget med Polen på andreplass med en bistand på underkant av €1 milliard etterfulgt av Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

EUs medlemsland bidro med til sammen 2,9 milliarder, med ytterligere 1,4 milliarder fra EU-institusjoner og 2 milliarder fra Den europeiske investeringsbanken.

“Det er bemerkelsesverdig at USA alene gir betydelig mer enn hele EU, i hvis umiddelbare nabolag krigen raser i,” sa Christoph Trebesch, forskningsdirektør ved Kiel Institute og hovedforfatter av nettsiden i en uttalelse.

Likevel viser Tracker også at når man sammenligner bistanden som gis i forhold til giverlandets økonomi, faller USA fra første til 6. plass, og lille Estland viser seg å være mektig.

Tallinns bidrag i de første ukene av krigen antas å ha utgjort nesten 0,8 % av den økonomiske produksjonen (BNP). Den lille baltiske staten med 1,3 millioner innbyggere hadde et BNP på rundt 30,65 milliarder dollar i 2020 ifølge Verdensbanken.

Polen kom nok en gang på andreplass med sin støtte til Ukraina som tilsvarer nesten 0,18 % av BNP, med Litauen, Slovakia og Sverige som fullførte på topp fem. USAs bidrag utgjorde i mellomtiden i underkant av 0,4 % av BNP som nådde 84,75 milliarder dollar i 2020.

“Geografisk nærhet til Ukraina ser ut til å spille en stor rolle i engasjementet til østeuropeiske land,” sa Trebesch.

The Tracker har begrensninger, erkjente hovedforfatteren, og flagget for eksempel at den ikke kan “gi hele bildet fordi militær bistand til Ukraina, spesielt, ikke alltid er gjennomsiktig.”

Det inkluderer heller ikke andre typer støtte, inkludert kostnadene ved å hjelpe flyktninger.

Mer enn 4,9 millioner mennesker har nå flyktet fra Ukraina siden begynnelsen av den eskalerte konflikten. ifølge FN. Nabolandene som har tatt imot de fleste av dem, Polen er nå vert for 2,8 millioner flyktninger, mens Romania, Ungarn og Moldova har til sammen 1,9 millioner innenfor sine grenser. Norge 18.000.

Les artikkelen direkte på Politikeren