USA kan ikke ha presidenten i fri dressur. Biden forsnakker seg igjen.

Derimot.no

Biden slenger med leppa. Det var ingen glipp. Han sa det som var forberedt for han. Han skriver ikke lenger sine egne taler – til det har de taleskrivere. 

Når det likevel ble så galt at de måtte moderere det inntrykket han ga, henger det ikke bare sammen med Bidens manglende evne til å formidle et budskap. Det henger også sammen med budskapets innhold.

Hvordan må statsledere over hele verden oppfatte det Biden sa? I praksis sa han at det er USA som vil bestemme hvem som skal være regjeringssjefer over hele verden. At USA antyder at de ønsker å fjerne Putin og Xi (Kina) er et så dårlig globalt signal til alle statslederne over hele verden at inntrykket måtte modereres umiddelbart. At det var en president som er i kronisk dårlig form som sa det forsterket bare det selsomme inntrykket.

Når Putin fremstilles slik også av USAs leder blir samtaler mellom dem umulig.

Og de har erfaringer å knytte dette budskapet til: Libya, Irak, Jugoslavia, Ukraina osv. Alle disse har prøvet seg på en egen nasjonal politikk og fått merke USA pisk på ulikt vis. 

Men tiden er en annen nå. USA er på vei ned for full musikk, men de som styrer skuta i USA har ennå ikke oppfattet at verden ikke er den samme som for 5-10 år siden. USAs vilje gjelde ikke lenger som internasjonal lov.

Og siden USAs ledelse henger etter i sin virkelighetsoppfatning oppstår slike pinligheter som den Biden lirte av seg i Polen.

Knut Lindtner
Redaktør

Biden sier Putin må bli fjernet fra makten. Men nå går Det Hvite Hus tilbake på denne trusselen.

Av Kyle Anzalone.

President Joe Biden forlangte at den russiske lederen Vladimir Putin må ble fjernet fra makten. Dette sa han i en tale i Polen sist helg.

Men Det Hvite Hus kom raskt med en uttalelse der de sier at presidenten ikke ba om et regimeskifte i Moskva.

President Bidens siste verbale angrep på Russland kom på lørdag under Bidens fire dagers tur til Europa.  Han sto foran det kongelige slottet i Warszawa og sa: «For Guds skyld, denne mannen (Putin) kan ikke bli sittende med makten».

Denne uttalelsen ser ut til å være en beskjed om å fjerne Putin som president i Den Russiske Føderasjonen.

Like etter kom Det Hvite Hus med en uttalelse der de påstår at det var ikke det Biden mente.

Fox News rapporterer at en av de ansatte der sa: «Presidentens uttalelse var at Putin ikke kan tillates å bruke sin makt overfor naboene i regionen. Han diskuterte ikke Putins makt i Russland, heller ikke noe regimeskifte».

Dette er andre gang i løpet av Bidens opphold i Polen at Det Hvite Hus har måttet gjøre det klart hva presidenten deres egentlig sier. På fredag fortalte han  soldatene i Army 82nd Airborne de snart ville bli utplassert i Ukraina.

«Og de skal få se når dere er der», sa han. 

Da de ble spurt om denne uttalelsen sa Det Hvite Hus til Fox News: «Presidenten er helt klar på at vi ikke skal sende USA-soldater til Ukraina. Det er ingen forandring i denne holdningen».

Forrige uke kalt Biden Putin for en «morderisk bølle», «Diktator» og «krigsforbryter»,

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa at denne bemerkningen har forverret forholdet mellom Moskva og Washington til bristepunktet.

Å fremstille Putin som Libyas USA-styrtede president Khadafi forsterker inntrykket av at USA vil bestemme hvem som skal være regjeringssjefer i verden. Putin er faktisk folkevalgt enten vi liker det eller ikke.

Det ser ut som om Kreml bryr seg mindre om Bidens tale på lørdag. Da Reuters ba om en kommentar sa Kremls talsmann Dmitry Peskov at «Det er det ikke Biden som bestemmer. Presidenten i Russland er valgt av russerne».

Men han advarte også. «Personlige fornærmelser som dette begrenser muligheten for bilateralt forhold under den nåværende USA-administrasjonen. Det er helt nødvendig å advare mot dette».

Den franske presidenten Emmanuel Macron gjentok også Moskvas bekymring over Bidens uttalelse. Han sa at det å oppnå en våpenhvile er første prioritet. 

«Dersom vi skal få til det kan vi ikke holde på slik, verken i ord eller gjerning».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Redaksjonen har lagt til bilder m/kommentarer.

Forsidebilde: Gayatri Malhotra

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 42

Les artikkelen direkte på derimot.no