USA er verdensledende i å muliggjøre for økonomisk hemmelighold

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 16 Second

En rapport fra Tax Justice Network viser tilbakegang på åpenhet og internasjonalt samarbeid over hele linjen. Storbritannia ville toppet listen hvis deres oversjøiske territorier ble inkludert.

Til tross for fremskritt innen informasjonsutveksling og finansiell åpenhet, forblir pengebeløpet som verdens rikeste individer klarer å skjule overveldende: rundt 10 milliarder dollar (9,5 milliarder euro) er skjult offshore utenfor rettsstaten takket være ugjennomsiktig lovgivning, ifølge estimater fra Den britiske organisasjonen Tax Justice Network (TJN). Tirsdag publiserte denne organisasjonen sin siste Financial Secrecy Index , der USA kommer ut som den verste lovbryteren, etterfulgt av Sveits og Singapore.

USA har svært attraktive skatteregimer i stater som Delaware, og det har vært spesielt vanskeligstilt i TJN-klassifiseringen for ikke å være en del av nøkkelinformasjonsutvekslingsavtaler, slik som Common Reporting Standard fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Denne mekanismen, der mer enn 100 land deltar, ga informasjon i 2020 om 11 milliarder dollar i formue og eiendeler som var skjult.

«Globalt begynner vi å dempe det økonomiske hemmeligholdet som brukes av russiske oligarker , og også av skatteunndragere, korrupte politikere og organisert kriminalitet rundt om i verden for å skjule og hvitvaske ulovlig skaffet formue. Men USA, Storbritannia, Tyskland, Italia og Japan kuttet den globale fremgangen med mer enn halvparten, og fremmet økonomisk hemmelighold i stedet for å bekjempe det, sier Alex Cobham, administrerende direktør i TJN.

Avsløringen kommer i forkant av et møte med G7-finansministre i Tyskland mellom 18. og 20. mai.

USA toppet indeksen etter at de økte tilførselen av finansiell hemmelighold til verden med nesten en tredjedel (31 %) siden 2020, noe som resulterte i den største økningen av finansielt hemmelighold noensinne målt av indeksen, sa TJN i en uttalelse.

Joe Biden-administrasjonen er ikke fremmed for problemet. Finansminister Janet Yellen bemerket i desember i fjor at USA kan være «det beste stedet å gjemme og hvitvaske ulovlig oppnådde gevinster ».

Financial Secrecy Index avslører i hvilken grad land tillater at penger skjules og hvitvaskes. Den endelige poengsummen som tilskrives hvert territorium – 141 jurisdiksjoner har blitt analysert i denne rapporten – avhenger både av ugjennomsiktigheten i lovgivningen, det vil si fraværende eller lav åpenhet og utveksling av informasjon med andre land, så vel som av volumet av finansielle tjenester tilbudt til ikke-residenter over den globale totalen.

USA har falt i begge variablene sammenlignet med den forrige rapporten, som analyserte 2020-data: hemmelighold økte på grunn av brudd på internasjonale standarder og informasjonsutvekslingspraksis, sa analysen, mens volumet av offshore finansielle tjenester vokste med 21 % og nådde 25,8 % av finansielle tjenester levert til ikke-residenter globalt av alle jurisdiksjoner.

“Hyklerisk nok krever USA, i henhold til Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) og dens relaterte mellomstatlige avtaler (IGA), at alle land deler informasjon med dem om amerikanske skattebetaleres finansielle kontoer i utlandet, men USA deler lite til ingen informasjon tilbake med landene om deres innbyggere, heter det i rapporten.

Singapore kommer inn på listen

Etter å ha toppet den forrige rangeringen, falt Caymanøyene – et av de mange britiske oversjøiske territoriene som tilbyr fordelaktige skatteregimer – til 14. plass i denne siste rapporten, etter at myndighetene publiserte data for første gang som indikerer det reelle omfanget av de finansielle tjenestene de leverer til ikke-bosatte.

Sveits forblir nær toppen av listen, til tross for å forbedre poengsummen noe. Landet, kjent i mange år for sin ubrytelige bankhemmeligheter, inntar andreplassen i 2022-rapporten. På tredjeplass er Singapore, som gikk opp to posisjoner for å komme på pallen over de mest ugjennomsiktige territoriene for første gang. Hong Kong er på fjerdeplass, etterfulgt av Luxembourg , en av grunnleggerne av EU, som imidlertid ikke Brussel har med på listen over skatteparadiser. Tyskland er det andre EU-landet på topp 10, og kommer inn på en syvende plassering.

Storbritannia er rangert som 13., men hvis dets oversjøiske territorier inkludert separat på listen (Jersey, Caymanøyene, De britiske jomfruøyene) ble tatt i betraktning, ville det overgå USA for å ta førsteplassen for å muliggjøre økonomisk hemmelighold.

Les artikkelen direkte på Politikeren