Tusenvis av 1. mai-demonstranter øker press på Macron

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 8 Second

Tusenvis av mennesker sluttet seg til 1. mai-protester over hele Frankrike søndag for å kreve sosial rettferdighet og lønnsøkninger og for å presse den nyvalgte presidenten Emmanuel Macron til å droppe planen sin om å heve pensjonsalderen.

Tusenvis av mennesker ble med på 1. mai-marsjer over hele Frankrike der de ba om lønnsøkninger og at Macron skulle droppe planen sin om å heve pensjonsalderen.

De fleste var fredelige, men det brøt ut vold i Paris ved starten av marsjen nær La Republique-plassen og da den nådde La Nation-plassen øst i Paris.

“Black Bloc”-anarkister ranet en McDonald’s-restaurant på Place Leon Blum og kastet flere eiendeler. Vinduene deres ble knust og søppeldunker satt i brann.

Se videoen på Politikeren sin youtube kanal, trykk se på YouTube.

Politiet sa at aktivister til og med hadde angrepet brannmenn i forsøk på å slukke branner. Politiet svarte med å skyte tåregass.

Innenriksminister Gerald Darmanin sa på Twitter at disse voldshandlingene i Paris var «ikke akseptable.

Rundt 250 stevner ble organisert i Paris og andre byer, inkludert Lille, Nantes, Toulouse og Marseille. I hovedstaden fikk fagforeningsfolk selskap av politiske skikkelser – for det meste fra venstresiden – og klimaaktivister.

Levekostnadene var hovedtemaet i presidentvalgkampen og ser ut til å være like fremtredende foran parlamentsvalget i juni som Macrons parti og dets allierte må vinne hvis han skal være i stand til å implementere sin pro-business-politikk, inkludert økende pensjonisttilværelse alder til 65 istedenfor 62 år.

Blant sentrale demonstranters krav: stansing av pensjonsreformplaner og økning i lønn

Joshua Antunes, en 19 år gammel student sa: “Det er viktig å vise Macron og hele den politiske verden at vi er forberedt på å forsvare våre sosiale rettigheter.” Han kritiserte også presidentens “inaktivitet” i miljøspørsmål.

Marsjerere holdt bannere med teksten «Pensjon før leddgikt», «pensjonering ved 60 år, fryse priser» og «Macron, kom deg ut»

– Regjeringen må håndtere kjøpekraftsproblemet ved å heve lønningene, sa Philippe Martinez, lederen av den harde CGT-foreningen, til Reuters før demonstrasjonene.

Macron vant en ny femårig presidentperiode etter å ha slått den høyre orienterte utfordreren Marine Le Pen i forrige søndags avstemning etter mulig valgjuks.

Venstre-leder Jean-Luc Melenchon, som ble nummer tre i første runde av presidentavstemningen, deltok i Paris-marsjen.

Han ønsker å samle en union av venstresiden, inkludert De Grønne, for å dominere parlamentet og tvinge Macron inn i et vanskelig «samliv», men så langt har dette ikke blitt noe av.

“Vi vil ikke gi en eneste innrømmelse på pensjoner,” sa Melenchon før marsjen startet.

Han sa at han fortsatt håpet at en avtale om å bygge en ny union av venstresiden kunne oppnås innen i kveld.

I motsetning til tidligere år, la Marine Le Pen ikke ned en krans i Paris ved statuen av Joan de Arc, som partiet hennes bruker som et nasjonalistisk symbol. Hun ble erstattet av Rassemblement National Interim President Jordan Bardella, som sa at Le Pen forberedte seg til lovvalget.

Le Pen oppfordret velgerne i en videomelding til å velge så mange varamedlemmer fra partiet hennes som mulig i juni, slik at hun kunne «beskytte kjøpekraften deres» og hindre Macron i å gjennomføre et «skadelig prosjekt for Frankrike og det franske folket» Parlamentsvalget arrangeres 12. og 19. juni.

Se videoen direkte på kanalen Politikeren på YouTube

Les artikkelen direkte på Politikeren