Sri Lanka synker inn i kaos – Russland leverer presserende nødvendig råolje

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 49 Second

På grunn av mangel på valutareserver kan ikke Sri Lanka lenger importere viktige varer. Petroleum, medisiner og til og med mat blir knappe. Nå leverer Russland olje – og Kina betaler.

Regjeringens feilstyring, korrupsjon, nepotisme og den kritiske globale økonomiske situasjonen som følge av Covid-nedstengingene og konsekvensene av vestlige sanksjoner mot Russland for invasjonen av Ukraina har kastet øynasjonen Sri Lanka i kaos.

Men mens folk fra Washington til London til Brussel beklager den «humanitære krisen» i Ukraina og sløser bort utallige milliarder av skattebetalerdollar, lider millioner av mennesker på Sri Lanka av raskt forverrede økonomiske forhold.

Landets bensinstasjoner har så å si gått tom for drivstoff, supermarkeder er hovedsakelig tømt, og apotek og sykehus mangler livsviktige medisiner. Landet er på randen av kollaps , og innbyggerne laster nå sitt utbredte sinne på politikerne.

Men mens Vesten står passivt og ser på kollapsen til den sørasiatiske øynasjonen, ser det ut til at Russland og Kina tar opp saken og gir i det minste en liten lettelse.

Bloomberg rapporterer at Ceylon Petroleum Corp, landets eneste raffiner, vil begynne å sende Siberian Light av russisk kvalitet 28. mai. Dette vil være første gang på to måneder at raffineriet vil behandle råolje til høyverdiprodukter som bensin og diesel.

Drivstoffforsyningen i øynasjonen er så lav at regjeringen har bedt innbyggerne om å slutte å vente i lange køer på bensinstasjoner. Regjeringen har gått tom for valutareserver for å betale for nøkkelimport.

Bloomberg var ikke helt sikker på hvordan Sri Lanka betalte for russisk råolje, siden landet har mer enn 50 milliarder dollar i utenlandsgjeld. Regjeringen søker et lån på 4 milliarder dollar fra IMF og har bedt Kina om å reforhandle minst 3,5 milliarder dollar.

Ifølge Financial Times har Beijing også nylig tilbudt noen hundre millioner dollar i lån for å bidra til å lindre mangel på essensielle varer.

Men Russland og Kinas støtte ser ikke ut til å ha gått upåaktet hen. Som Sri Lankas utpekte statsminister Ranil Wickremesinghe skrev på Twitter, ser det ut til at «Quad»-medlemmene India og Japan jobber med anti-Kina-alliansen (inkludert USA og Australia) om en hjelpepakke for landet.

Nå gjenstår det å se om situasjonen på Sri Lanka vil stabilisere seg i det minste noe de neste ukene og månedene.

Les artikkelen direkte på Politikeren