The Great Barrington Declaration – hva går den ut på?

Friemenneske.no

Skrevet av Sara Eide.

The Great Barrington Declaration blir ofte nevnt som en alternativ måte å håndtere korona-situasjonen på. Hva går erklæringen egentlig ut på?

The Great Barrington Declaration er et internasjonalt opprop opprettet av britiske og amerikanske professorer med medisinsk og vitenskapelig bakgrunn. Flere av de som støtter kampanjen har også faglig bakgrunn og per 15. juni 2021 hadde den 850 134 underskrifter. Blant dem er det forskere, epidemiologister, leger og andre som har studert medisin. De som støtter oppropet mener at det vil være bedre for samfunnet at risikogruppene for COVID-19 får muligheten til å ta forholdsregler mens resten av samfunnet lever som normalt som alternativ til nedstenging og at alle følger smittevernregler. Grunnen til dette er at de mener at nedstenging og restriksjoner for alle kan medføre konsekvenser for økonomien, den psykiske helsen, utdanningen og tilgang til helsetjenester for befolkningen. (K: K1, K2 og K3)

 

Konsekvensene av nedstenging og restriksjoner.

The Great Barrington Declaration mener at konsekvensene for økonomien, den psykiske helsen, utdanningen og tilgang til helsetjenester for befolkningen er større enn alvorlighetsgraden til Sars-cov-2 (viruset som forårsaker sykdommen COVID-19).

Alvorlighetsgraden til COVID-19

Oppropet argumenterer med at COVID-19 ikke er farlig for barn og unge uten underliggende sykdommer. De har høy overlevelsessjanse, for å bli frisk igjen og har milde symptomer. For barn er COVID-19 mindre farlig enn andre sykdommer, inkludert influensa. Eldre og alvorlige syke har over tusen ganger større sjanse for å dø av COVID-19 enn unge og friske. (Kilde: K3, K8 og K9)

Ifølge en studie publisert i The Lancet ble det estimert at mindre enn to av en million barn døde av COVID-19 under pandemien. Dødsfallene ble registrert i perioden 1. mars 2020 til januar eller februar 2021. Noen land delte tall frem til januar 2021 og andre til februar 2021.  Totalt deltok syv land i studien. (Kilde: K13 og K14)

Utdanning og psykisk helse

De er bekymret for at mange barn og unge går glipp av utdanningen sin fordi skoler stenges, det blir mindre fysisk oppmøte, undervisningen skjer gjennom internett og at lærere ikke er like tilgjengelige. Det kan påvirke læringen deres, og det kreves at elevene har tilgang til internett og elektronisk utstyr.

Også fritidstilbud, idretts- og svømmehaller, kinoer og lignende har blitt stengt under nedstenginger rundt i verden. Det er ofte begrensninger på hvor mange mennesker som kan møtes på et sted. Det gjør at barn og unge får mindre mulighet til å treffe hverandre og være sosiale som igjen kan medføre til ensomhet. Noen blir deprimerte, føler seg isolerte og får psykiske vansker. The Great Barrington Declaration skrev at i Massachusetts i USA alene var det fire ganger så mange barn innom psykiatrien, mens i hele USA vurderte 1 av 4 voksne å ta selvmord i juni 2020. (Kilde: K3, K8 og K9)

Økonomi

The Great Barrington Declaration har også uttalt at nedstengingen har medført alvorlige økonomiske konsekvenser. Da hjemmekontor ble introdusert og flere forretninger måtte stenge ned, som for eksempel restauranter, kinoer, butikker og reisebransjen, mistet flere jobben og inntekten sin. Forretningene fikk ikke nok kunder og penger, så de måtte si opp eller permittere ansatte. Arbeidsledigheten har gjort at flere har fått dårligere råd. Ikke alle land har et velferdssystem hvor arbeidsledige kan motta trygd og det er mange som ikke har muligheten til å jobbe hjemmefra. Fattigdom kan påvirke den psykiske og fysiske helsen. Noen har ikke råd til å dekke de fysiske behovene sine som mat, bolig, helsetjenester og lignende. Det regnes med at økt fattigdom kan øke helseplager og dødsfall i verdensbefolkningen. De forente nasjoner (FN) har estimert at mellom 83 og 132 millioner flere mennesker vil oppleve sult på grunn av koronanedstengingen. Det ble også estimert at 10 000 barn ville dø hver måned av sult i løpet av det første året med nedstenging. (Kilder: K3, K10 – s. 10, K11).

Helsetjenester

Med nedstengingen har helsetjenester i flere land blitt mindre tilgjengelig og flere har valgt å ikke oppsøke lege i frykt av å bli smittet av COVID-19 eller å spre det videre. Det gjør at færre går gjennom årlige helseundersøkelser, oppsøker lege hvis de har andre helseproblemer og ikke får behandling. Det er usikkerhet hvor mange som vil bli alvorlig syk og dø i fremtiden av disse konsekvensene. Forskerne bak The Great Barrington Declaration mener at tilfeller med ubehandlet kreft, tuberkulose og andre sykdommer på grunn av koronatiltakene eksisterer. I løpet av 2020 advarte WHO at flere millioner tuberkulosediagnoser kunne risikere å ikke bli registrert og behandlet, og at 200 000 til 400 000 ekstra mennesker kunne dø av det på grunn av begrenset adgang til helsetjenester i verden. Tuberkulose er en av sykdommene som tar flest liv på verdensbasis og tar flere liv enn HIV og malaria. (Kilde: K12)

 

Om strategien: Fokusert beskyttelse og flokkimmunitet

The Great Barrington Declaration mener at nedstenging og restriksjoner for alle ikke er den riktige strategien. De ønsker heller å satse på fokusert beskyttelse. Fokusert beskyttelse går ut på at risikogruppen som eldre, alvorlige syke og overvektige skal få muligheten til å ta forhåndsregler mens friske og unge utenfor risikogruppen kan leve livet sitt som normalt.

Risikogruppene bør for eksempel få muligheten til å kunne handle på nett, få varer levert på døren, omgås faste personer og ha tilgang til testing, argumenterer The Great Barrington Declaration. Hvis de bor på sykehjem og andre institusjoner, bør de få muligheten til å omgås en fast gruppe med sykepleiere.

Videre argumenterer de for at unge og friske utenfor risikogruppen bør få lov til å leve normalt. Det vil si at skoler, fritidsaktiviteter, butikker, underholdning og lignende skal være åpent. Barn og unge bør også kunne møtes og være sosiale.

Man vil etter hvert kunne oppnå flokkimmunitet uavhengig av strategi, men med fokusert beskyttelse vil man få et så rettferdig samfunn som mulig hvor sårbare grupper blir beskyttet og unge friske kan leve med mer frihet, mener de som står bak oppropet. Noen grupper har større sjanse for å dø, sykehusinnleggelser og bli alvorlig syke enn andre. For de eldste aldersgruppene er COVID-19 dødeligere enn influensa, mens for de yngste aldersgruppene er den mindre dødelig enn influensa.

Med fokusert beskyttelse skal friske og unge mennesker kunne få viruset og bli frisk fra det uten langvarige skader. Hvis man har blitt eksponert for viruset tidligere vil immunforsvaret deres kunne gjenkjenne viruset hvis de støter på det igjen og ikke bli syke igjen. Immunitet kan oppnås med vaksineringen også. Når så mange som mulig får viruset naturlig eller blir vaksinerte, vil sannsynligheten for resten av befolkningen å få viruset være lavere. Det vil redusere antall dødsfall og sykehusinnleggelser. Risikogruppene kan leve normalt igjen når unge friske mennesker har oppnådd flokkimmunitet, ifølge The Great Barrington Declaration sine anbefalinger. (Kilde: K1, K2, K3, K4)

 

Støtte blant fagfolk i Norge

Eksempler på norske leger som støtter oppropet er Charlotte Haug, Per Mathiasen og Dagfinn Haarr. I oktober 2020 ble Per Mathiasen intervjuet av NRK og han sa at 90% av koronadødsfallene i Norge hadde underliggende sykdommer. I tillegg sa han at sjansen for at unge og friske mennesker døde av viruset var veldig liten. Legen Charlotte Haug argumenterer med at konsekvensene hun har sett er at planlagte operasjoner og behandlinger på sykehus ble avlyst, færre går til kreftundersøkelser og at økning i psykiske vansker som angst og depresjon vil kunne øke med nedstengingen. (Kilde: K6, K7)

Kilder:

«Protesterer mot dagens covid-19 helsepolitikk». NHI. Terje Johanessen, prof. Og dok. i medisin. 13. oktober 2020. (K1)

https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/protesterer-mot-dagens-covid-19-helsepolitikk/

«The Great Barrington Declaration». Great Barrington Declaration. 2020. (K2)

https://gbdeclaration.org/

«Frequently asked questions». Great Barrington Declaration. 2020. (K3)

https://gbdeclaration.org/frequently-asked-questions/

«Focused protection». Great Barrington Declaration. 25. november 2020. (K4)

https://gbdeclaration.org/focused-protection/

«Signature count». Great Barrington Declaration. (K5)

https://gbdeclaration.org/signatures/

«Norske leger støtter omstridt opprop om å fjerne smitteverntiltakene». NRK. Peter Svaar. 17. oktober 2020. (K6)

https://www.nrk.no/norge/norske-leger-stotter-omstridt-opprop-om-a-fjerne-smitteverntiltakene-1.15203335

«Topplege refser koronatiltak». Nettavisen. Espen Teigen. 26. oktober 2020. (K7)

https://www.nettavisen.no/okonomi/topplege-refser-koronatiltak/s/12-95-3424037511

«ER visits, long waits climb for kids in mental health crisis». AP News. Lindsey Tanner. 5. desember 2020. (K8)

https://apnews.com/article/anxiety-mental-health-boston-coronavirus-pandemic-massachusetts-004adb5ee0ef17ff4b5e2e294e36ff3d?utm_medium=APHealthScience&utm_campaign=SocialFlow&utm_source=Twitter

«Mental health, substance use, and suicide ideation during the COVID-19 pandemic – United States – June 24th – 30, 2020». CDC. 14. august 2020. (K9)

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6932a1.htm

«The state of food security and nutrition in the world». FN. 2020. (K10)

https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/SOFI2020_EN_web.pdf

«Virus-linked hunger tied to 10 000 child deaths per month». AP News. Lori Hinnant og Sam Mednick. 28. july 2020. (K11)

https://apnews.com/article/virus-outbreak-africa-ap-top-news-understanding-the-outbreak-hunger-5cbee9693c52728a3808f4e7b4965cbd

«Covid set to cause 400 000 surges in TB deaths as medics diverted». The Guardian. Robin McKie. 8. november 2020. (K12)

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/08/covid-set-to-cause-400000-surge-in-tb-deaths-as-medics-diverted

«Covid-19: Should all children get a vaccine?» BBC. James Gallagher. 18. juni 2021. (K13)

https://www.bbc.com/news/health-57203521

«Children and young people remain at low risk of COVID-19 mortality». The Lancet. S.S. Bhopal, J. Bagaria, B. Olabi og R. Bhopal. 10. mars 2021. (K14)

https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00066-3/fulltext#tbl1

Innlegget The Great Barrington Declaration – hva går den ut på? dukket først opp på Folkeaksjonen FrieMenneske.

Les mer på Friemenneske.no