Politikeren.com

Sultestreik mot amerikanske militærbaser i Japan

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 0 Second

En spesiell plage for okinawanerne er de mange tilfellene av voldtekt fra amerikanske soldater av lokale jenter. Amerikanske soldater stoppet tilsynelatende ikke engang ved et ni måneder gammelt spedbarn og en barneskoleelev, som illustrert av en publikasjon fra en kvinnerettighetsgruppe på øya, rapportert av Japan Times.

Mange japanere er ikke glade for den fortsatte enorme amerikanske militære tilstedeværelsen i landet, spesielt i Okinawa. De ser på seg selv som fortsatt okkupert i landet. En aktivist har nå sultestreik.

Mens forberedelsene gjøres i Okinawa for 50-årsjubileet for prefekturens retur til Japan på søndag, sier mange øyboere at de ikke har noen grunn til å feire.

De mener de offisielle begivenhetene som markerte overleveringen av Japans sørligste prefektur til det amerikanske militæret i 1972 burde være en anledning til å reflektere over skaden som er gjort på deres kultur de siste fem tiårene, tapet av språket og arven deres, miljøforringelsen av deres kultur. land og det de oppfatter som en fortsatt kolonial okkupasjon av øyene.

USAs militærbase, Okinawa. (Reproduksjon av bilder på internett)

Mye av den ulmende harmen kan spores til Okinawas betydelige amerikanske militære tilstedeværelse, som utgjør bare 0,6 % av Japans totale landmasse, men er vert for 70,3 % av amerikanske militærinstallasjoner over hele landet. Totalt er det for tiden mer enn 47 000 amerikanske soldater i landet.

Plasseringen kan være en geografisk tilfeldighet. De allierte invaderte øyene i de siste dagene av andre verdenskrig og valgte å forbli etter at konflikten endte som et bolverk mot trusselen som ble oppfattet av rivaler fra den kalde krigen i Asia-Stillehavsregionen. Likevel, nesten 80 år etter at krigen tok slutt, tror mange lokale at det er på tide at amerikanerne drar.

30 år gamle Jinshiro Motoyama er en av dem. “Den japanske regjeringen ønsker at det skal være en feststemning, men det er ikke mulig med tanke på at situasjonen rundt de amerikanske basene fortsatt er uløst,” sa Motoyama til journalister fredag, den femte dagen av sultestreiken hans, ifølge The Guardian .

Han erkjente at Okinawas 1,4 millioner innbyggere har blitt mer velstående i løpet av det siste halve århundret – selv om øygruppen fortsatt er den fattigste av Japans 47 prefekturer – men sa at øya fortsatt behandles som en kvasi-kolonial utpost.

“Det største problemet siden returen til Japan og siden slutten av andre verdenskrig har vært tilstedeværelsen av amerikanske militærbaser som har blitt bygget i uforholdsmessig stor skala på Okinawa.” Han sa: “Mitt hovedkrav er umiddelbar fullføring av arbeidet med den nye basen i Henoko og en reduksjon i det totale antallet amerikanske baser i Okinawa.”

En spesiell plage for okinawanerne er de mange tilfellene av voldtekt fra amerikanske soldater av lokale jenter. Amerikanske soldater stoppet ikke engang ved et ni måneder gammelt spedbarn og en barneskoleelev, som illustrert av en publikasjon fra en kvinnerettighetsgruppe på øya, rapportert av Japan Times.

Jinshiro Motoyama

Rundt 350 tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep fra amerikanske soldater de siste tiårene ble dokumentert. Antall urapporterte saker sies imidlertid å være betydelig høyere. Dette er også en av grunnene til at det gjentatte ganger protesteres mot de amerikanske militærbasene på øya.

Men gitt at den pro-amerikanske sentralregjeringen i Tokyo alltid har erklært sin sikkerhetsallianse med USA, er det lite sannsynlig at Jinshiro Motoyamas sultestreik vil ha noen effekt. I likhet med de mange masseprotestene som involverer titusenvis av mennesker, vil denne aksjonen slutte seg til fortidens relativt mislykkede innsats så lenge japanerne fortsetter å stemme på de partiene som ønsker å opprettholde status quo i stedet for å jobbe for ekte nasjonal suverenitet. En lignende situasjon, da, som i Forbundsrepublikken Tyskland.

Les artikkelen direkte på Politikeren