Solstormer i 2024/25 kan slå ut all strøm og sende oss tilbake til 1800 tallet

Solstormer i 2024/25 kan slå ut all strøm og sende oss tilbake til 1800 tallet

olehartattordet.blogg.no
Solstormer i 2024/25 kan slå ut all strøm og sende oss tilbake til 1800 tallet

Olehartattordet.blogg.no:

 

 

 

“– Kommer en stor solstorm, så må vi enten leve med det og håpe at kraftnettet ikke blir ødelagt, eller så må vi belage oss på at vi alle blir strømløse. Dette er de to ytterpunktene.

Thinn forteller at transformatorene våre er laget for vekselstrøm. Så, når det kommer inn likestrøm som solstrømmen er, kan transformatorene utvikle varme. Dette fører til et forhøyet forbruk av det som kalles reaktiv effekt som forstyrrer nettet, og vi får høyfrekvent støy som kan skape problemer for kontrollsystemet. Enden på visa kan være at transformatoren går i såkalt metning.

– Da slår vernet inn og transformatoren blir koblet ut, forhåpentlig før transformatoren blir ødelagt.

Men det slutter ikke her. Når den ene transformatoren kneler, må den neste ta over. Da får den andre transformatoren dobbel byrde. Det kan være mer enn nok til at den kaster inn håndkleet den også. Slik kan det oppstå en dominoeffekt.

 – I verste fall snakker vi om blackout.

 

Solstormer kan vi lite gjøre noe med. Det skjer bare, og vi har alt fra 18 til 72 timer til å forberede oss til det som måtte komme. Skjønt ikke helt. Først én eller to timer før solstormen treffer oss, vet vi hvor stor den faktisk blir. Det kan bli bråttom.

«Per i dag er det ingen nasjonal ordning for varsling av solstorm», står det i rapporten.

 

– Oppsiden er at vi vil få noen fantastiske nordlys så langt sør som Florida på det mest  intense, forteller Thinn.

Nedsiden med solstormer er langt som et uår, og Sintef-forskeren ramser opp en rekke ting. Satellittnavigasjonen vil ikke gjøre det trøblete bare for biltrafikken. Nordsjøbåtene som vi behøver for å holde produksjonen i gang, vil ikke fungere slik de skal. Gravemaskiner vil stå i stampe, i alle fall de som orienterer seg ved hjelp av gps. Lavfrekvent og høyfrekvent radio vil kollapse. Du får ikke fylt på drivstoff.

– Bensinpumpene trenger strøm de også, sier Solheim Thinn.

– Etter to timer vil også batteritiden på basestasjonene som gir oss mobilnettet være oppbrukt. Da mister vi mobildekningen. Da begynner det å bli kjedelig, sier forskeren.

– Så begynner det å bli kaldt.

 

Oss, vi vanlige folk, bør da ha gjort hjemmeleksen vår for lenge siden. DSB har beredskapslista klar. Ni liter vann, to pakker knekkebrød, en pakke havregryn, tre bokser med tørrmat eller hermetikk per person, pluss alt det andre som varme klær, pledd, sovepose og en batteridrevet DAB-radio.

 

En av de mest kjente solstormene, i alle fall de vi kjenner fra moderne tid, er den berømte Carrington-hendelsen, oppkalt etter den britiske astronomen Richard Carrington som observerte intense solflekker.

– Dette var under gullrushet, og en av vandrehistoriene er at det var så lyst at det var mulig å lete etter gull også om natten. Telegraflinjene var rødglødende, og terminalene sto i brann, sier Thinn.

I 1921 fikk vi et bevis på at solstormer selv i en tid med lite utviklet teknologi, likevel kan skape store problemer. I de tre dagene solstormen herjet oppsto elektriske branner verden over, men aller verst var det i New York. Togene sto stille, og denne solstormen har fått navnet “New York Railroad Storm”.

 I 1972 ble flere tusen sjøminer langs Vietnamkysten detonert.

– Dette var første gang det ble rapportert problemer med satellittene, forteller Solheim Thinn.

 – I 1982 målte svenskene problemer på 4 transformatorer og 15 linjer. I Norge oppsto det krøll, men ingenting gikk i sort.

 I 1989 førte solstormen til 9 timers strømbrudd i Quebec.

 – Vi hadde også solstormer i 2003, 2017 og sist i 2022 da Space X mistet 40 av satellittene sine, forteller Thinn.

Ifølge New York Times kostet stormen Elon Musk over én milliard kroner.

Det kunne ha gått mye verre. I 2012 var det bare så vidt en solstorm traff oss. Hadde den rammet USA, ville den skapt skader tilsvarende 20 trillioner dollar – har de med kalkulator funnet ut. Dette beløpet tilsvarer det dobbelte av det norske oljefondet eller omtrent like økonomisk fatalt som om en stor asteroide hadde truffet jorda, minus menneskelige omkostninger og liv gått tapt.

 

De fleste har fått med seg at sola har sine faser, perioder med mer og mindre aktivitet, fordelt på såkalte 11-årssykluser. Thinn forteller at de to første årene etter at sensorene var installert, ble det målt kun lave verdier. Fra 2021 og ut dette året har de hatt seks målinger med såkalt moderat påvirkning.”

Les hele artikkelen fra Teknisk Ukeblad her.

Her får du daglige solværmeldinger.

 

Hvordan takler samfunnet krisen når det uventede skjer? Svensk riks TV har lagd et eksperiment der strømmen forsvinner i hele Sverige over lang tid. Ti deltakere ankommer to forskjellige hus til det de tror skal bli et herlig ferieeventyr. En gruppe havner i et moderne hus og den andre gruppen på en eldre gård. Allerede første kveld endrer forholdene seg dramatisk når strømbruddet er en realitet. Scenarioet i dokumentarserien er en særdeles viktig påminnelse om hva vi står overfor i dag. Se den viktige dokumentaren her.

 

Har du forberedt deg på et lengre strømbrudd?

En god og realistisk roman om hvordan samfunnet kan bli i Norge hvis all elektrisitet slås ut av en solstorm finner du her.

 

Relatert lesing: https://olehartattordet.blogg.no/norske-boker-om-selvberging-prepping.html

 

Les artikkelen direkte på Olehartattordet.blogg.no

Legg igjen en kommentar