Russlands oljeinntekter stiger til rekordhøyde, og avslører store vestlige feilberegninger

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 27 Second

I det globale sør lurer mange kommentatorer på hvorfor landene deres skal slutte seg til vestlige sanksjoner mot Russland. Tross alt, hvem sanksjonerte for eksempel USA og NATO-land da de ødela Irak, Libya, Syria, Afghanistan og andre land?

Vesten skader bare seg selv med oljeembargoen mot Russland, mens Moskva ser rekordinntekter fra avtalen. De skyter seg selv i foten fordi mange land ikke har noen interesse av å slutte seg til disse sanksjonene og skade seg selv.

Man skulle kanskje tro at det i Washington, Brussel, London, Berlin & Co sitter økonomiske eksperter som tenker på virkningene av sanksjoner på alle kanter.

Men åpenbart råder ideologene, som tenker mindre på økonomi eller ikke tenker langt nok.

Dette er også tydelig når det gjelder sanksjoner mot russisk olje og naturgass. For mens de vestlige (og ikke bare) økonomiene lider, tjener Moskva strålende på salg av olje og kan dermed i det minste dempe mange av effektene av sanksjonene.

Nyere data viser faktisk at Russlands olje- og gassinntekter nådde rekordhøye i april, og steg til 1,8 milliarder rubler på en enkelt måned, opp fra 1,2 i mars, noe som fører til følgende oppsiktsvekkende tall.

“Etter bare fire måneder har Russlands føderale budsjett allerede mottatt 50 prosent av de anslåtte olje- og gassinntektene for 2022 .

Bloomberg bekreftet også utviklingen, med henvisning til data fra Det internasjonale energibyrået. I følge den Paris-baserte IEAs månedlige markedsrapport tjente Moskva rundt 20 milliarder dollar i måneden i 2022 på råolje og produktsalg på rundt 8 millioner fat om dagen.

Noe som var forutsigbart. Fordi Washington har fullstendig overvurdert seg selv når det gjelder sanksjonsregimet. Russland er tross alt ikke Venezuela, Nord-Korea eller Iran. De fleste land i denne verden – av egen økonomiske interesse – har ikke sluttet seg til straffetiltakene.

Russland kan fortsette å selge olje og gass og til en mye bedre pris enn før.

New Delhi, for eksempel, har nettopp signert en avtale med Moskva og får olje til en rabatt på 20 til 25 dollar på markedsprisen.

Gjødsel – enormt viktig for indisk landbruk – fortsetter også å bli levert fra Russland fordi india ikke slutter seg til de vestlige sanksjonene.

Likeså Brasil. President Bolsonaro vet hvor viktig gjødsel er for landet og nekter å gi etter for USAs press. Og det er bare to av de mer fremtredende eksemplene.

Samtidig strammer spesielt amerikanerne og europeerne (sammen med noen få allierte som Australia, Singapore, Japan og Sør-Korea) grepet, og forårsaker stadig større økonomiske og økonomiske vanskeligheter.

I det globale sør lurer mange kommentatorer på hvorfor landene deres skal slutte seg til disse sanksjonene mot Russland.

Tross alt, hvem sanksjonerte for eksempel USA og NATO-land da de ødela Irak, Libya, Syria, Afghanistan og andre land?

Vesten er anklaget for å opptre hyklersk og bruke dobbeltmoral – selv om den russiske handlingen ikke er velkommen. Men en viss pragmatisme råder, spesielt i utviklingsland og fremvoksende land.

Spesielt når det gjelder deres egne økonomier, fører høye energi- og matpriser på for eksempel Sri Lanka til massiv uro og ustabilitet. Ledelsene i mange fattigere land ønsker å forhindre dette så mye som mulig.

På kort eller lang sikt kan dette føre til at særlig den energiintensive industrien migrerer til land der forsyningen – i motsetning til i Europa – er trygg på lengre sikt.

Takket være billig energi kan Russland selv også være et mål for de selskapene som ikke først og fremst fokuserer på det vestlige markedet.

Samlet sett viser imidlertid tallene for Russland at sanksjonene ikke har den effekten de offisielt skal ha.

Men så oppstår spørsmålet: Hvis man antar at de ansvarlige i Washington, Brussel & Co. vet hva de gjør – hvorfor skader de sine egne økonomier så mye med disse sanksjonene og embargoene, selv om effektene på Russland selv er ubetydelige i sammenligning?

Les artikkelen direkte på Politikeren

You may also like...