Rubel er årets valuta

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 5 Second

Russland har stått overfor enestående økonomiske restriksjoner siden de startet en militær operasjon i Ukraina, og har fått intens fordømmelse fra Vesten.

Russlands økonomi takler bedre Ukraina-relaterte vestlige sanksjoner enn man kunne forvente, sa JPMorgan Chase i et notat til klienter datert forrige uke og offentliggjort på mandag.

JPMorgan gikk også tilbake på sine tidligere prognoser om et 35 % fall i russisk BNP i andre kvartal og 7 % for hele 2022, og sier nå at tallene sannsynligvis vil være mye mindre alarmerende.

Banken bemerket imidlertid at virkningen av nåværende og potensielle sanksjoner vil merkes, og at landets økonomi ville være i langt bedre form dersom Moskva ikke hadde startet sin militære operasjon i Ukraina.

Den russiske rubelen styrket seg til litt over 63 per dollar for første gang siden februar 2020 og nådde fem års høyde mot euroen på 66 rubler på Moskva-børsen.

Russlands kapitalkontroll har forvandlet rubelen til verdens beste valuta i år, selv om det ikke er mange som kan tjene penger på oppturen.

Dermed er rubelen den største gevinsten med en økning på 12,5 % mot amerikanske dollar blant de 36 hovedvalutaene og har passert den brasilianske realen, som er opp 10,1 %, for å bli verdens beste valuta i år, ifølge Reuters.

Rubelens gevinster er et resultat av en rekke tiltak tatt av regjeringen for å forsvare den utslåtte valutaen i kjølvannet av vestlige sanksjoner.

KUNSTIG STYRKE?

I mars nådde rubelen nye lavmål mot dollar og euro da USA og dets allierte innførte harde økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Ukraina-krigen.

Men når regjeringen implementerte en rekke støttetiltak, begynte den russiske rubelen å øke betydelig og har steget siden den gang. Det russiske finansdepartementet har beordret russiske eksportører til å selge 80 % av summen av valutainntektene deres, i tillegg til å innføre midlertidige kapitalkontroller.

Opprettelsen av en rubelbasert mekanisme for gasseksportbetalinger bidro også til stabiliseringen av rubelen ved å øke valutaens tilgjengelighet på markedet og øke etterspørselen.

Noen vestlige analytikere, ifølge Bloomberg, mener rubelens stigning er kunstig. I følge artikkelen mener «noen strateger» at «oppturen ikke er troverdig, ettersom mange valutahandelsbutikker har sluttet å handle i rubelen med den begrunnelse at verdien sett på monitorer ikke er prisen den kan handles til i virkelige verden.”

Andre land, inkludert Tyrkia og Argentina, har i det siste implementert kapitalkontroll, men har ikke hatt samme suksess som Russland, ifølge Bloomberg. Den tyrkiske liraen har tapt 13 % mot dollaren siden begynnelsen av 2022, mens den argentinske pesoen har tapt 12,3 %.

Les artikkelen direkte på Politikeren