redde-verden.com: Hvordan komme seg ut av fattigdom?

Redde-verden.com

Redde-verden.com:

Du er fattig fordi du bruker mer enn du tjener. Det må du slutte med straks, så går det lettere og lettere!
Forsøk straks å sette opp en oversikt over dine inntekter og utgifter. Juster på oversikten din etter hvert som du ser feil i den.

For en normalfamilie fordeler utgiftene seg omtrent slik:
Bolig: 25-35%
Mat og drikke: 15-20%.
Transport: 10-15%
Klær og sko: 4-5%
Fritid og kultur: 5-10%
Helse og utdanning: 5-10%
Andre utgifter: 10-20%

Inntektene kan bestå av:
Normal lønn
Inntekter ved ekstraarbeid
Inntekter ved salg

Lag så gjerne et budsjett for inntekter og utgifter og forsøk å leve etter det! Legg særlig vekt først på de største og viktigste postene!

Plukk God matsopp: (Fra en enkelt liten tur i marka ved storbyen! Om ikke akkurat de vakreste eksemplarene!) 1: Blek piggsopp, 2: Kremler, 3:Kantareller, 4: Traktkantareller, 5: Fåresopp, 6: Brun skrubbsopp, 7: Rød skrubbsopp, 8, Sandsopp, 9: Steinsopp, 10: Rimsopp. Du må bare bli helt sikker på artene før du setter igang med plukkingen!

Noen helt åpenbare strakstiltak:
Røyker og eller drikker du alkohol? Slutt helt med begge deler straks! Kast svineriet! Det bare ødelegger livet ditt!
Kjøper du noen gang på kreditt? Slutt helt med det. Ikke kjøp ting før du kan betale kontant!
Reiser du på på kostbare ferieturer e.l.? Vent med det til du har god balanse i økonomien
Har du kostbar bil du ikke trenger? Kvitt deg med den!
Har du kostbare lån eller kreditter? Drøft saken med banken din. Kanskje kan du samle det til et enkelt lån på bedre betingelser?
Bruker du tid og penger på underholdning, restaurantbesøk e.l.? Slutt med å søle bort tid og penger til det, eller vent i alle fall med det til du har kvittet deg med all tyngende gjeld!
Kjøper du nye klær? Trenger du virkelig mer, finner du ypperlige tilbud bl.a. på loppemarkedene!
Se på budsjettet ditt. Hva er vesentlige andre kostnadsposter som du nå må konsentrere deg særlig om?

Noen tips forøvrig for å redusere utgifter:
Bolig: Bør du prøve utleie? Bruk varmepumpe, klokkebrytere, trykkoker, mikrobølgeovn, varmere klær, bare rask utlufting, mindre varmtvann og bedre isolasjon for å spare strøm. Del søppelbeholder med naboen. Lønner vannmåler seg for deg? Når du får utkomme til det bør du kanskje skaffe din egen lille bolig?
Mat: Stell i stand all mat selv. Kok store volum og frys porsjonspakninger: (bruk vacuumpakking så står det seg bedre). Fisk i sjøen og dyrk i hagen. Kok suppe av tørkede erter med knoke. Kjøp fra billigdisken det som snart går ut på dato. Hold lav temperatur i kjøleskapet og ha stor nok fryser for billige sesongkjøp. Bruk alltid eldste maten først.
Transport: Er det billigere å ta bussen eller toget? Kanskje lønner det seg bedre med liten el-bil. Det er oftest billigere å lade den hjemme. Bør du flytte nærmere jobben, eller bytte arbeidssted? Kan dere kjøre flere sammen? Hva med sykkel, da blir du også sprekere! Eller kan du jobbe hjemmefra
Klær: Nei, ikke kjøp mer nye klær! Det er fullstendig unødvendig. Gå heller på loppemarkedet før de stenger, så får du bedre utvalg og kan velge deg ut det du helst vil ha, gjerne en full sekk nesten gratis!
Fritid: Huff, ikke gå på de tøvete intetsigende kostbare forestillingene, be heller vennene dine hjem til deg og ha det gøy! Vi har også verdens flotteste natur. Du kan boltre deg i den, gratis og livgivende, unn deg heller det enn å besøke en støyende, illeluktende storby i Langtvekkistan der de stort sett er mest interessert i å flå deg!
Utdanning: Ikke gå på skole uten et mål du vil jobbe mot! Finn ut hva du vil gjøre i livet, og velg best mulig utdannelse etter det. Det lønner seg og gir deg et rikt liv! Selv leide jeg en liten hybel som jeg delte med en kompis. Vi vasket alt selv, kjøpte melk og brød når vi gikk forbi butikken, spiste middag på bok på Gamle Trondhjem en gang i uka, Der var det billig og vi fikk så mye påfyll vi bare ønsket! Jeg gjorde årene billigst i klassen og var stolt av det!
Helse: Er du aktiv og står på, gjerne med inntektsgivende jobbing kommer helsa mye av seg selv, antakelig bedre enn på et treningsstudio. Men unn deg også livgivende turer i fjell og mark! Det er ellers bra å ha leger og institusjoner når du trenger det (ikke vent for lenge!) Puss tennene dine minst hver kveld og gå regelmessig til tannlegen så blir det mye både billigere og hyggeligere!
Familie: Nå må dere ikke bli flere! Det er dyrt nok og verden og landet vårt er overbefolket for mye allerede. (Det forstod nok ikke Erna godt nok!). Vil du absolutt ha flere rundt deg er der alt for mange som savner noen til å ta seg av seg, som trenger omsorg og kjærlighet og som samfunnet betaler for! Kalles det fosterhjem?
Eksperthjelp: Forsøk å unngå å få andre til å måtte hjelpe deg! Du bør kunne fikse det meste selv! Ikke gi opp! Kan du det ikke uten videre så les om det. Må du ha hjelp, så prøv om mulig å få private til å hjelpe, heller enn å gå til dyre firmaer med høye timesatser, + + + og moms på toppen. Kanskje kan du gi gjenhjelp til naboen heller enn å betale for deres hjelp ?

Noen tips for om nødvendig å øke inntekten;
Lønna: Bør du prøve å få en bedre jobb? Trenger du mer skole, kurs eller opplæring? Kan du snakke med sjefen om hvordan du kan bli til mer nytte? Lengre arbeidsøkter? Eller bør du flytte?
Ekstraarbeid: Hva kan du tilby. Overtid? Hjemmearbeid? Spesialoppdrag? Leksehjelp? Havearbeid? Transport? Byggearbeid? Maling? Snekring? Klesreparasjon? Matlaging? Vask og rens? Faget du kan? Turguide? Mulighetene er mange, bare tenk deg om! Hva appelerer mest til din arbeidglede?
Salg: Alt du ikke har bruk for lengre, Selg det: Legg det utpå Finn.no, det er gratis! Sett opp lapp på oppslagstavlene, eller lag en liste som du spør folk om de vil se. Garasjesalg? Lag ting som du er flink med for salg: Brød og kaker, kunst, sydde eller vevede produkter, maskinstrikk, kanskje etter oppdrag. Plukk sopp, frukt og bær. Kanskje kan du dyrke noe i jorda der du bor? Noe du kan holde kurs i? Det er ofte svært nyttig og lønnsomt. (Jeg spesialiserte med på problemløsningskurs. Har du lyst å overta Veldig nyttig!)

Det neste spørsmålet blir nå bare: Hva i all verden skal du bruke alle pengene du sparer til?
Bare et lite tips: For å spare toppskatten kjøpte jeg en gang en engangs privat pensjonsforsikring. Den kostet 20 000 kr. Nå har jeg fått den tilbakebetalt som pensjon i 25 år, 8000 kr. pr år så lenge jeg lever. Så langt har jeg altså fått tilbake10 ganger jeg betalte for den! Jeg får litt større frihet i hele min alderdom!

Gled deg til sparesporten, ja la det gå sport i det!
Bjørn

Les artikkelen direkte på Redde-verden.com

Legg igjen en kommentar