Portugal på randen av en matkrise. Matbanken frykter systemets totale kollaps

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 1 Second

Vestens sanksjoner mot Russland og den resulterende galopperende økningen i drivstoffkostnader skaper en «matkrise» – ikke bare i Portugal, men på grunn av landets avhengighet av import, lave lønninger for det store flertallet av befolkningen og høye fattigdomsrater, er Portugal spesielt dårlig stilt.

Expresso fordømte denne spiralkrisen og erkjente at situasjonen – den verste, sa han i levende minne – har blitt forverret av tørken.

Jordbruksbønder, kjøttprodusenter, melkebønder, bakere, fjørfebønder og alle næringsmiddelindustrier har aldri sett eller opplevd noe lignende.

Bilde fra Internett

En av de største hindringene er at Russland og Ukraina er to av verdens viktigste leverandører av korn – «essensielt for matproduksjon». Nå som de er begrenset, skyter prisene i været, noe som gjør enhver prosess “mer komplisert –

Med redusert jord med levedyktige beitemarker (på grunn av tørke) blir bøndene tvunget til å kjøpe tørrfôr til husdyrene de knapt har råd til.

Enda verre, selve strømmen vil sannsynligvis være oppbrukt innen april.

Hvor kommer den neste forsyningen fra?

-Ifølge Expresso vil kostnadene for grunnleggende daglig mat alene øke med 20-30 % i løpet av de kommende dagene, “gjør det uoverkommelig for tusenvis av lavinntektsfamilier.”

“Matfattigdom vil nå nivåer som ikke er sett på mange år,” sa Isabel Jonet, mangeårig president for Banco Alimentar contra a Fome (matbank mot sult).

Eduardo Oliveira e Sousa, president for CAP – det portugisiske landbruksforbundet, var enig: «Vi er i en matnød som jeg aldri har sett før.»

“Med de økende kostnadene for energi og diesel, som har forverret seg siden krigens utbrudd, er det bønder som vil forlate produksjonen av forskjellige sesongbaserte avlinger som mais, grønnsaker og visse frukter for ikke å lide tap,” la Expresso til. .

“Selv da, hvis prisene øker, vil det være mangel.” , advarer Oliveira e Sousa. “Og dette vil føre til “spekulasjoner” og ytterligere (pris)økninger.

“Lagre av visse produkter, som mel for å (lage) pasta, er så lave at om en måned eller to må vi kanskje innføre rasjonering, slik som skjedde på 1970-tallet” … –

En tid som knapt noen emigrant vil huske, men punktet der Portugal gikk fra diktaturets elendighet til revolusjon.

KOSTNADEN PÅ KJØTT VIL ØKE MED 30 %

Mais er den viktigste ingrediensen i dyrefôr.

Som Jaime Piçarra, generalsekretær i den portugisiske fôrindustriens forening, sa til Expresso: «Bare den siste uken har prisen på et tonn mais steget fra €300 til €420. Det betyr at fôret vil gå opp 25 % til 30 %. %, som produsentene ikke har råd til. Industrien kan kollapse.-

Selvfølgelig vil disse økningene påvirke forbrukerprisene.

Svinekjøtt er det kjøttet som konsumeres mest av portugiserne. Det vil trolig bli mer enn 30 % dyrere i løpet av de kommende dagene, David Neves i den portugisiske griseproduksjonsforeningen. Det var David Neves som forklarte at næringen kun har nok fôr frem til april.

Etter det vil vi ikke ha noe å mate dyrene, noe som betyr at folk måtte gå uten kjøtt. Hvis det ikke blir iverksatt hastetiltak, vil vi se at sulten vender tilbake til Portugal,» advarte han. –

Selvfølgelig vil vegetarianere og veganere som leser denne historien se ekstremt positive aspekter ved kjøttmangel. Men selv deres livsstilsvalg vil bli påvirket av de økende kostnadene for råvarer, drivstoff og matproduksjon.

-Når det gjelder melk, er det ikke engang mulig å anslå hvor mye prisene vil gå opp.

Mens prisen på diesel allerede har økt med 0,15 øre og forventes å øke med ytterligere 0,20 øre, blir strømmen som trengs for å melke kyrne dyrere for hver dag. kostnadene øker, fôret blir dyrere. Situasjonen begynner å bli dramatisk,” la Carlos Neves fra den portugisiske melkeprodusentenes forening til.

Kilde:

https://leitor.expresso.pt/semanario/semanario2576/html/primeiro-caderno/crise/portugal-a-beira-da-emergencia-alimentar

Les artikkelen direkte på Politikeren