Polens statsminister ber ikke krigsindustrien avstå fra fortjeneste. Han ber Norge gi overskuddet fra gassen til Polen eller til korrupte Ukraina.

Derimot.no

derimot.no:

Igjen er representanter for den polske regjeringen ute med synspunkter som har mye for seg, men som skulle vært rettet  til mange andre enn til den norske staten. For det er slik at i økonomiske kriser er det alltid noen som skor seg, noen på lovlig og andre på ulovlig vis.

F.eks. forsvinner store deler av de uhorvelige «økonomiske hjelpepakkene» til Ukraina i alle andre lommer enn til hjelp for vanlige mennesker i landet. Før en kan kreve «økonomisk blodoverføring» fra andre, må en stoppe den enorme økonomiske blodtappingen som skjer i Ukraina av de ukrainske oligarkene og alle de tusener av tjenestefolk som sitter i systemet og skor seg på hjelpepakkene.

Alle skjønner dette, bortsett fra regjeringen i Polen. Kanskje en også skulle be krigsindustrien i USA produsere med 0-profitt for å hjelpe Ukraina?

Dette er en form for selektiv moral i et profitt-styrt system hvor alle prøver å få maksimal fortjeneste. Den moralen er ikke bare meningsløst naiv, men egentlig en form for umoral. 

Hvis en ikke går løs på selve systemet, noe den polske statsministeren ikke gjør, blir dette moralsk posering, denne gangen på det norske oljefondets bekostning. Han vil gjøre forretninger med Norge, men på gamle priser. Og han stiller ikke kravet til noen andre i det kapitalistiske systemet.

Det er mange måter å spare penger på, denne er ved hjelp av dårlig moral.

Å fremme slike holdninger overfor barn i Polen uten å kreve det samme f.eks. overfor alle i Polen som tjener på krigen i Ukraina, det kaller vi gjerne for dobbeltmoral.

Og bare for å nevne det: Polen var en av pådriverne i sin tid for markedspris for bl.a. varen energi. Du skal ikke alltid ønske deg noe du ikke vet hva er eller blir: Du kan få ønsket oppfylt.

Knut Lindtner
Redaktør

Polen ber Norge overlate oljeinntekter

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har anklaget det nordiske landet for å tjene «urettferdige» olje- og gasspenger midt i Ukraina-konflikten

Norge bør dele «overskuddet» det har tjent mens olje- og gassprisene stiger midt i den pågående konflikten mellom Russland og Ukraina, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki på den nasjonale ungdomsdialogkongressen lørdag.

Mateusz Jakub Morawiecki er en polsk politiker og fra 11. desember 2017 statsminister i Polen. (Fra Wikipedia)

«Men skal vi betale Norge gigantiske penger for gass – fire eller fem ganger mer enn vi betalte for et år siden? Dette er sykt,» sa han og hevdet at overskuddet av den årlige gjennomsnittlige gass- og oljeprofitten «vil overstige €100 milliarder» i år for et land med fem millioner mennesker som Norge.

«De bør dele denne overfortjenesten. Det er ikke normalt, det er urettferdig. Dette er et indirekte rov på krigen startet av Putin,» sa statsministeren.

Morawiecki oppfordret også unge polakker til å gå på nettet og be sine norske «venner» skamme seg over den fete fortjenesten på gass, dette for å presse landet til å dele rikdommen.

«Skriv til dine unge venner i Norge,» sa han. «De bør dele det umiddelbart,» uttalte Morawiecki, og la til at det ikke nødvendigvis bør deles med Polen, men med Ukraina.

I mellomtiden så Polens viktigste gassselskap, statskontrollerte PGNiG SA, sine Ebitda-resultater (eller resultat før renter, skatter, avskrivninger og amortisering) nesten doblet i første kvartal, og nådde rundt 2,19 milliarder dollar, skriver Bloomberg. Overskuddet kom først og fremst fra den norske enheten til det statseide polske selskapet, som sto for nesten halvparten av det massive tallet.

I tillegg fylte Polen aktivt opp gass før Russland ble avskåret, med tyske Gascade som rapporterte en kraftig økning i omvendt gassstrøm i slutten av april. Moskva stoppet gassforsyningen til landet i forrige måned etter at Warszawas nektet å betale for drivstoff i rubler under en ny ordning som ble presentert fra Russland som svar på de europeiske sanksjonene.

Polen har sett etterspørselen etter gass jevnt vokse de siste årene ettersom landet streber etter å fase ut gammelt kullfyrt utstyr. Warszawa forventes å fullføre en gassrørledning fra Norge senere i år, et stort prosjekt som forventes å hjelpe Polen med å redusere avhengigheten av russisk gass.

Forsidebilde: Christian Dubovan

https://www.rt.com/business/555926-poland-norway-gas-profits/

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 18

Les artikkelen direkte på derimot.no