olehartattordet.blogg.no

Oppskrift til brød med 12 måneders holdbarstid

Olehartattordet.blogg.no:

 

 

Videoen som viser hvordan man baker brød som er holdbart i 12 mnd, kan sees her

 

Bruk krukker med bred munn slik at man får brødet lett ut. Ikke vanlig Norgesglass. Se her

 

Oppskrift:

 

Rør en teskje tørrgjær i 3 dl lunka vann (brukes senere)

Hell 230 gram fullkornshvetemel i en bolle, sammen med 60 gram oppmalte linfrø, 50 gram solsikkekjerner, 50 gram gresskarkjerner, 50 gram sesamfrø, og en teskje salt.

Tilsett tørrgjæren som er blandet ut i vann, rør og bland det hele sammen til det blir en fin konsistens av deigen.
Legg så en plastikkfolie eller håndkle over bollen med deig, og la den stå et varmt sted i 60 minutter til heving.

 

Når deigen er hevet så elt/kna til den slipper kantene av bollen.

Fjern gummipakningene fra lokka til glassene før deigen helles oppi. Kok opp vann og la gummistrikka ligge i vannet slik at de blir sterilisert.

Pensl innsiden av glassene med matolje(soyaolje)/solsikkeolje slik at brødet glir lettere ut av glassene etter steking.

 

Fyll glassene halvfulle med deig. Trykk deigen godt sammen når du har lagt den i glasset for å få ut luftbobler av deigen.

Tørk av deigsøl som har lagt seg på innsiden av glasset som ikke er dekket av deigen (se video)

 

Slå på steikeovnen og varm den opp til 200 grader, mens du setter glassene med lokkene på bort i 20 minutter på et varmt sted, så deigen får hevet seg litt til. Ta så og pensl toppen av deigen med litt matolje før steking.

 

Sett glassene på en kald bakerist, åpne lokkene til glassa før du setter dem inn i ovnen. Steketid 45 minutter.

Etter endt steketid sett gummipakningene på glassa og lukk lokka igjen (vær forsiktig da det er varmt), og snu  så glassa opp ned som vist i videoen. La glassa med brødene kjøle seg ned. Legg så brødene på et mørkt og kjølig sted for lagring.

Vil man ta brødet ut av glasset for å spise det så rist det ut slik det vises i videoen.

 

Og her er en oppskrift på samme brød bare med hvetemel og gjær:

Rør en teskje med tørr gjær ut i 4,7 dl lunka vann

 

Hell så 600 gram med hvetemel i en bolle

Tilsett en teskje med salt

Tilsett tørrgjæren som du blandet i vannet, bruk miksmaster og bland det godt sammen.

 

Ta så en plastforlie eller handkle over bollen og la den stå og heve på et varmt sted i 60 minutter

 

Fjern gummipakningene fra glasslokka og legg dem i vann du har kokt opp slik at de blir sterilisert.

Pensl så glassa innvendig med matolje.

Etter 60 minuttters heving, dra deigen bort i fra kantene i bollen med en sleiv, og ta så og fyll glass halvfulle med deigen. Trykk deigen godt sammen når du har lagt den i glasset for å få ut luftbobler av deigen.

 

Tørk så bort deigsøl fra innsiden av glassa som ikke dekkes av deigen.

Varm opp ovnen til 200 grader

Sett glassa på en kald stekerist og putt dem inn i ovnen når den er varmet opp til 200 grader. Husk at glassa skal være åpne, dvs uten uten lokk når de stekes. Steketid 40 minutter.

Etter endt steketid sett gummipakningene på glassa og lukk lokka igjen (vær forsiktig da det er varmt), og snu  så glassa opp ned som vist i videoen. La glassa med brødene kjøle seg ned. Legg så brødene på et mørkt og kjølig sted for lagring.

 


Flere oppskrifter finner du i denne videoen

 

Anbefalt og relatert lesing:

 

https://olehartattordet.blogg.no/norske-boker-om-selvberging-prepping.html

 

https://olehartattordet.blogg.no/hva-gjor-du-hvis-strommen-forsvinner-over-lengre-tid-har-du-forberedt-deg.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les artikkelen direkte på Olehartattordet.blogg.no