Om ti uker er verdens kornlagre tomme

olehartattordet.blogg.no

Olehartattordet.blogg.no:

Verden har bare 10 uker igjen med hvete for å håndtere krisen, ifølge Sara Menker, administrerende direktør i Gro Intelligence. “Dette er hårreisende,” sa Menker under et spesielt møte i FNs sikkerhetsråd. “Selv om krigen skulle ta slutt i morgen, vil ikke matsikkerhetsproblemet vårt forsvinne med det første uten samordnet handling.
I Ukraina har Russland blokkert nesten alle havner og alle maritime muligheter til å eksportere, korn, bygg, solsikke med mer. Og dette kommer i tillegg til drivstoff og strømkrisa. Dette vil skape en verdensomspennende matkrise.
Ukraina produserer en betydelig mengde av den globale matforsyningen, inkludert mellom 25 % og 30 % av verdens kornforsyning sammen med Russland.
David Beasley, administrerende direktør ved FNs matvareprogram: <<Når en nasjon som Ukraina som normalt eksporterer matvarer til 400 millioner mennesker stopper opp så er det mildt sagt ødeleggende for den globale matsikkerheten>>, advarte han. https://www.msn.com/en-us/news/world/zelenskyys-global-food-crisis-prediction-may-be-10-weeks-away-un-official-says-seismic/ar-AAXAwvh
Sannheten er at vi var på vei mot en global matkrise allerede før krigen i Ukraina brøt ut, og det er fordi gjødselprisene har steget noe voldsomt. Selvfølgelig har krigen gjort ting enda verre, for Russland alene står normalt for omtrent 20 prosent av all global eksport av nitrogengjødsel. https://www.msn.com/en-us/foodanddrink/foodnews/global-food-crisis-looms-as-fertilizer-supplies-dwindle/ar-AAXDdYp?cvid=ed04f45f54b9414b8e898061f6ad118e
Dette vil også ramme Norge som på langt nær er selvforsynt. De fleste kommer til å bli tatt på senga når virkeligheten treffer dem som ei slegge i trynet, enda det er helt åpenbart at det er en situasjon vi nærmer oss med stormskritt. Politikere og journalister vil bli stående like mye med skjegget i postkassa som resten av befolkningen, da majoriteten av dem ikke er noe annet enn nyttige idioter for dem med økonomiske muskler. Og de få politikerne som forstår dette nevner det ikke med et ord, da det vil skape panikk og enda mere politikerforakt. Man skjærer jo ikke over den råtne greina man sitter på.

 

Når flertallet til slutt forstår alvoret så vil det være for seint. Det lille de eventuelt vil klare å få kjøpt med penger som kommer til å synke i verdi vil ikke gjøre dem i stand til å kjøpe inn livsviktige varer som gjør dem i stand til å klare seg over lengre tid, for ikke å snakke om kaoset som vil komme i enhver butikk når “morroa” begynner, der folk kommer til å gå over lik for å få tak i det de må ha.

 

Og det hjelper ikke om man har millioner på kontoen, når det ikke finnes varer å få kjøpt og pengene til slutt ikke er verdt mere enn papiret de er trykt på, så dette vil ramme de rike like mye som de fattige.

 

Gjennom hele historien så er det alltid de som har forberedt seg som har klart seg. Det er fremdeles et vindu på et par måneder for dem som vil forberede seg, og gjør man ikke det så har man ingen andre å skylde på enn seg selv.

 

Jeg kan på det sterkeste anbefale denne dokumentarserien i fra svensk TV som ble produsert i 2019 og som viser særdeles godt hva som skjer når strømmen forsvinner og man ikke har tilgang til mat. Dette er uten tvil et scenario som kan være en realitet her til lands om noen måneder:

“Hvordan takler samfunnet krisen når det uventede skjer? Vi gjør et eksperiment der strømmen forsvinner i hele Sverige over lengre tid. Ti deltakere ankommer to forskjellige hus til det de tror er begynnelsen på et herlig ferieeventyr. En gruppe havner i et moderne hus og en gruppe på en eldre gård. Allerede første kveld endrer forholdene seg dramatisk når det blir strømbrudd. Del 1 av 6.” https://www.svtplay.se/video/21083156/nedslackt-land/nedslackt-land-sasong-1-borjan-pa-krisen?fbclid=IwAR1INHCkpsEe08SitGUBimZdUFxxmrQxAYfFG95jUXEYB3T8brdGy3sltUI

 

Relatert lesing:

 

 

 

 


Les artikkelen direkte på Olehartattordet.blogg.no