Økende Russerfobi i Europa

Politikeren.com
Read Time:2 Minute, 59 Second

Tsjekkia er hjemsted for nærmere 50 000 russiske statsborgere. Etter Russlands krig i Ukraina er skjebnen deres usikker da Praha ikke lenger leverer visum til Russland, all luft- og togkommunikasjon mellom de to landene har stoppet, og noen mennesker i Tsjekkia har blandet Putins aggresjon og alle russere litt for raskt sammen. 

24. februar våknet russerne til nyhetene om en krig mot Ukraina. I tillegg til å oppleve sjokk, desperasjon, frykt, skuffelse og skam, har noen av de som bor utenfor Russland også blitt mål for sinne fra ikke-russere som ikke skiller mellom det russiske lederskapet og det russiske folket.

Ta diskriminering eller til og med utestengelse av russiske studenter  under forelesninger  på universiteter, eller tilfellet med en tsjekkisk professor som ber om boikott av russiske studenter  og implementerer sine «egne personlige sanksjoner». 

Den aktuelle professoren la ut på sosiale medier og slettet senere innholdet, og sa at det var en emosjonell reaksjon. Prahas Charles University ba også studentene om unnskyldning for den diskriminerende oppførselen til noen av fakultetet.

Noen russisktalende som bor i Europa, inkludert i Tsjekkia, deler historier om russofobi: en gruppe hoteller har erklært boikott mot innehavere av russiske og hviterussiske pass, og noen eiendomsselskaper har uttalt at de ikke lenger vil selge eiendom til russiske statsborgere.

Russiske elever har blitt mobbet på skoler, noen spyttet på gaten på en elev som snakket russisk i telefonen, noen ropte «Må du dø snart, russisk tispe!» til en journalist av russisk opprinnelse ydmyket noen russisktalende med ukrainsk og armensk opprinnelse, og en taxisjåfør kastet en kvinne ut av bilen hennes fordi hun snakket russisk med barnet sitt. Det viste seg at klienten var en journalist fra den russiske opposisjonelle internett-TV-en Dozhd som har vært en av de mest høylytte kritikerne av Putin.

De fleste av disse forekomstene av diskriminering deles på sosiale medier, med en oppfordring om å stoppe russofobisk oppførsel, og å skille mellom russere og russisktalende, og mellom russere som støtter og motsetter seg Putin.

I noen tilfeller må forfatterne av slike innlegg slå av kommentarseksjonene, eller slette dem på grunn av hatefulle kommentarer.

Farene ved russofobi

Til tross for russiske statsborgeres deltakelse i pro-ukrainske demonstrasjoner, økonomisk og annen frivillig støtte til ukrainske flyktninger, til tross for oppfordringer fra tsjekkiske tjenestemenn om ikke å likestille russiske statsborgere med russiske regjeringsbeslutninger, sprer bølger av diskriminering mot russere og hviterussere seg gjennom Tsjekkia, så vel som andre stater i Europa.

Noen tsjekkiske aktivister har kommentert innlegg om at denne russofobien er berettiget  og selv om de i noen tilfeller beklager, men de ser ikke ut til å tro at det kan unngås; i noen kommentarer er det også forslag om en russisk-fri Tsjekkia.

Russofobi strekker seg også til å gi nytt navn til produkter og steder. For eksempel kan den berømte “russiske iskremen” som var et kultprodukt i generasjoner, snart bli omdøpt til “ukrainsk iskrem” av produsentene.

På samme måte kan gaten der den russiske ambassaden ligger, delvis bli omdøpt til ukrainske helter (Ukrajinských hrdinů).

Tsjekkiske lover garanterer en antidiskriminerende tilnærming til innbyggerne og ikke-borgere i Den tsjekkiske republikk, og gir ombudsmannens institusjon som en utvei, overvåker og kontrollerer tilfeller av diskriminering. Det russiske huset i Praha reagerte på disse situasjonene og skrev en e-post for å dele historien om russofobi i Tsjekkia.

I følge dataene fra det tsjekkiske statistikkkontoret var det i år 2020 rundt 42 000 utlendinger med russisk pass som hadde bodd i Tsjekkia i mer enn 12 kalendermåneder, på et langtids- eller permanent oppholdsvisum, inkludert de som har asyl her.

Les artikkelen direkte på Politikeren