Økende press for å de-dollarisere: Kina ønsker å diversifisere valutareservene

Politikeren.com:

Read Time:4 Minute, 35 Second

Detoneringen av «den finansielle atombomben» mot Russland, altså SWIFT-ekskluderingen og frysingen av dollarverdier i utlandet, har også fått alarmklokkene til å ringe i Kina. Beijing ønsker å presse på med de-dollarisering.

I flere år nå har kinesiske finanseksperter advart mot å stole for mye på amerikanske dollar (og spesifikt på amerikanske statsobligasjoner) for valutareserver.

Kinesisk side er spesielt kritisk til at amerikanske obligasjoner faktisk er en minushandel. Dette er fordi inflasjonsraten er høyere enn rentene og også når det gjelder valutakurser, er de amerikanske statspapirene egentlig ikke lønnsomme for den kinesiske sentralbanken.

Nå, med inflasjonen til himmels i USA mens rentene på verdipapirene forblir beskjedne, blir det ikke bedre.

Men det er ikke alt. Vestlige sanksjoner mot Russland for sin militære operasjon i Ukraina og virkningen av amerikanske renteøkninger har ytterligere drevet diskusjonen i Kina om hvordan man kan redusere avhengigheten av dollarsystemet og etablere yuanen som en sterk, internasjonalt handlet reservevaluta.

Oppfordringer til et mer uavhengig finanssystem i Kina kommer midt i vanskelige forhold til Vesten, etter utbruddet av handelskrigen mellom USA og Kina i 2018, utbruddet av koronaviruset og spenninger rundt geopolitiske spørsmål fra Hong Kong til Taiwan.

Ettersom bekymringen vokser i Kina om landets avhengighet av det amerikanske dollarsystemet, oppfordrer noen regjeringsrådgivere myndighetene til å revidere valutakurssystemet og gjøre yuanen til en ankervaluta, spesielt for den asiatiske regionen.

Dette kan for eksempel gjøres ved at Beijing inngår handelsavtaler med asiatiske, latinamerikanske og BRICS-land som er denominert i yuan og i de respektive nasjonale valutaene.

De respektive landene kan da også i økende grad inkludere yuan i balansene til sine sentralbanker og dermed diversifisere sine valutareserver også. Dette vil styrke den kinesiske valutaen og dessuten de andre asiatiske og latinamerikanske valutaene også.

Samlet sett er det økende press i BRICS-gruppen av land for å de-dollarisere også, spesielt drevet av Russland og Kina.

Til tross for streng kapitalkontroll er den kinesiske økonomien sårbar for internasjonal finansuro. Den globale finanskrisen i 2008 førte til tap av 20 millioner fabrikkjobber, og yuan-kursen gjennomgikk store svingninger mellom 2015 og 2017 på grunn av Federal Reserves innstrammingspolitikk og en engangsdevaluering av yuanen.

Nylig har kinesiske myndigheter også klaget over bivirkningene av den enestående pengetrykkingen fra USA for å bekjempe virkningene av covid-nedstengingene. Før eller siden vil dette faktisk ha en ekstremt negativ innvirkning på stabiliteten til den amerikanske dollaren, og med det de enorme mengder dollarreserver som holdes av Kina.

Men hvem vil da kjøpe opp alle de amerikanske statsobligasjonene?

VIL BRICS-LAND STÅ SAMMEN?

Kinesiske eksperter har oppfordret BRICS-land, nemlig Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, til å motvirke dollarens globale dominans som nå blir misbrukt av USAs regjering, heter det i en rapport. Ifølge eksperter fra Bank of China kan BRICS-land oppnå dette ved å styrke handelsbåndene og begrense deres avhengighet av et finanssystem der den amerikanske dollaren dominerer.

Som forklart i en rapport fra Global Times , ble oppfordringen fra ekspertene gitt rett før utenriksministrene fra de fem landene skulle holde et virtuelt møte 19. mai. På møtet ble det forventet at utenriksministrene skulle diskutere styrking av solidaritet, bygging konsensus, samt gi fremvoksende markeder en større stemme i global styring.

I saken mot BRICS-landenes fortsatte avhengighet av det USA-dominerte finanssystemet, hevdet en av ekspertene, Cao Yuanzheng, styreleder for BOC International Research, at USA bare prioriterer sine innenlandske behov og er mindre bekymret for de potensielle konsekvensene. av sin politikk.

US DOLLAR NØYTRALITET

Eksperten la til at den nylige sanksjonen mot Russland, samt USAs regjerings frysing av førstnevntes valuta- og gullreserver, betyr at den amerikanske dollaren ikke lenger er en nøytral valuta.

I mellomtiden antydet rapporten at Kinas yuan-valuta, som er populær i land og regioner langs rutene til Belt and Road Initiative, kan være et alternativ til dollaren. Derfor kan en avtale mellom BRICS-land potensielt resultere i økt bruk av yuan i visse regioner, heter det i rapporten.

Andre eksperter intervjuet av Global Times advarte imidlertid om at det vil ta tid å redusere den amerikanske dollarens dominans. Lignende følelser ble nylig uttrykt av den tidligere guvernøren i Kinas sentralbank, Zhou Xiaochuan.

Xiaochuan har tidligere advart om at reduksjon av dollarens dominans også vil avhenge av om bedrifter og publikum er villige til å plutselig forlate en valuta de har brukt i lang tid.

Tian Yun, den tidligere visedirektøren for Beijing Economic Operation Association, antydet at yuanens sjanser til å ta den amerikanske dollarens posisjon som hovedoppgjørsvaluta avhenger av andre lands tillit til Kinas fremgang.

Likevel snakket en annen ekspert, Zhou Maohua, en makroøkonomisk analytiker ved Everbright Bank, om den kinesiske valutaens økende rolle i globale betalinger, oppgjør og valutareserver på lang sikt.

Les artikkelen direkte på Politikeren

You may also like...