Mektig ukrainsk oligark i 2019: «USA trekker oss inn i en krig, men gir oss ikke en gang penger for det.»

Lykten.no

Når man ser den enorme tragedien i Ukraina der russisktalende mennesker (i Øst-Ukraina snakkes det hovedsakelig russisk) slakter hverandre ned kan det være interessant å se nærmere på forspillet til krigen.

Ihor Kolomoisky, som har både ukrainsk, israelsk og kypriotisk statsborgerskap, er en av Ukrainas mektigste oligarker. Mange hevder at han var mannen som fikk satt Volodymyr Zelenskyj i presidentstolen. Det var Ihor Kolomoisky TV-kanal 1+1 som gav skuespilleren Zelenskyj rollen som den ærlige presidenten i komedien «Folkets tjener».

I følge det ukrainske magasinet Fokus var Kolomojsky i 2019 en av landets aller mektigste menn. I 2014 ble oligarken utnevnt til guvernør i Dnipropetrovsk fylke. Putin skal ha mislikt dette og omtalt ham som en kjeltring. Men en pragmatisk restauranteier skal i følge Wikipedia ha uttalt at han gav blaffen i om Kolomoysky var som Hitler – så lenge han sørget for at krigen ikke kom til restauranteierens hjemby. Han skal også ha finansiert ukrainske frivillige styrker som, med rette eller urette, anklages for nazisme.

Kolomoisky forutså krigen

I en artikkel skrevet av Denis Trubetskoy i november 2019 omtales et intervju med oligarken i New York Times. I oppslaget heter det at oligarken ønsket tettere bånd til Russland:

«EU og NATO kommer aldri til å oppta Ukraina som medlem. Det må vi innrømme og ikke fortsette å forsøke på. Russland ønsker derimot gjerne å ha oss med i en ny Warzawapakt. Befolkningen ønsker ingen krig. De, USA, trekker oss inn i en krig og gir oss ikke en gang penger for det.»

Oligarken uttaler videre at Russland bør bidra med omfattende økonomisk støtte til Ukraina for å lege sårene som krigen (fra 2014) hadde skapt.

                                              Ble persona non grata i USA

Kolomoiskys uvilje mot å la Ukraina trekkes inn i en krig med Russland falt neppe i god jord i Washington. I artikkelen om i den berømte oligarken i Wikipedia heter det:

In 2021 the US banned him and his family from entering the country due to «significant corruption», with US Secretary of State Antony Blinken claiming that he was «involved in corrupt acts that undermined rule of law and the Ukrainian public’s faith in their government’s democratic institutions and public processes, including using his political influence and official power for his personal benefit» and that he «poses a serious threat to the future of Ukraine.»

Den ukrainske presidenten Zelenskyj valgte å gjøre som Biden og Stoltenberg ville, og sette hardt mot hardt overfor Russland. Nå betaler folkene i Ukraina og Russland en fryktelig høy pris for at Zelenskyj ikke lyttet til mannen som løftet ham til maktens tinde.

For USA er denne krigen allerede den største suksessen på mange år. USAs makt er økt dramatisk ettersom alle i Europa nå trenger USAs beskyttelse. Flere land er på vei inn i NATO. Landene i Europa kan komme til å betale USA for militært nærvær. Og amerikansk næringsliv, og da særlig rustningsindustrien og gassprodusentene, går gode tider i møte.

                                                  Hvorfor gikk de i fellen?

Det at USAs dypstat har arbeidet for å skape krig mellom Ukraina og Russland var noe som beslutningstagerne i begge land var klar over i 2019. Og antagelig lenge før dette året også.

Og det er på ingen måte vanskelig å forstå den geopolitiske logikken i å arbeide for en slik krig sett med øynene til amerikanske og britiske hauker. USA høster jo gevinstene. Mens broderfolkene i Ukraina og Russland må bære kostnadene. Intet er vel bedre enn selv å kunne høste inntektene mens andre må betale.

Det ubesvarte spørsmålet er hvordan både Putin og Zelenskyj kunne la seg lokke inn i en krig der det er svært sannsynlig at tapene blir langt større enn gevinstene for både Russland og Ukraina?

Les artikkelen direkte på Lykten