Låne og leie for Ukraina – konseptet «USA kommanderer» og «EU betaler»

Politikeren.com
Read Time:2 Minute, 43 Second

Den amerikanske kongressen har vedtatt en “lån og leie”-lov for Ukraina. Amerikanske våpen vil bli utlånt og leid ut til Ukraina. Siden Kiev ikke har penger, vil kostnadene bæres av europeiske skattebetalere – selv om Ukraina ikke er en EU-stat. Foreløpig snakker vi om 33 milliarder dollar eller 300 milliarder kroner.

Den amerikanske kongressen har vedtatt en “lån og leie”-lov for Ukraina. Amerikanske våpen vil bli utlånt og leid ut til Ukraina.

Siden Kiev ikke har penger, vil kostnadene for dette trolig snart dekkes av europeiske skattebetalere – selv om Ukraina ikke er en EU-stat. Foreløpig snakker vi om 33 milliarder dollar.

I USA gnir nok politikere seg i hendene. Det er en god del og av så utrolig høy moralsk kvalitet, samtidig svekker USA EU og kjøpekraften i Europa og dermed styrker den amerikanske økonomien

Folk klapper også hverandre på skulderen for «den gode ideen» fordi det var en forløper for denne loven under andre verdenskrig.

På den tiden ble Churchills Storbritannia sagt å kjempe kampen mot Tyskland for all sivilisasjons skyld. Derfor avvek de fra “cash and carry”-prinsippet, ifølge hvilket bare betalte våpen ble levert.

Heretter var det mulig å leie amerikanske våpensystemer under tittelen “Lend and Lease”.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke våpensystemer USA ønsker å låne ut til Ukraina under denne tittelen. Alt som er kjent er dimensjonen: 33 milliarder dollar.

Den kontroversielle ukrainske presidenten og tidligere komikeren Zelenskyj krevde nylig 7 milliarder dollar per måned, en kostnad borgere i europa må og skal betale for.

Siden det nesten ikke er noe gratis i verden, insisterer våpenleverandører på å betale for varene deres. Europeiske skattebetalere må grave dypt i lommen på slutten av dagen. Enda mer overgjeld og inflasjon er å forvente for europeere.

Siden Europa nesten helt sikkert vil måtte bære hoveddelen av de ukrainske krigskostnadene, spesielt hvis man følger uttalelsene til kommisjonspresident Ursula von der Leyen, bør EU-statene med stor forferdelse bemerke at de “de facto” allerede er en deltaker i krigen.

Bare her er det ikke sant at den som betaler befaler. Det er USA som kommanderer og EU som betaler. Eller skal man si, USA kommanderer at folket I Europa betaler kostnaden for en krig USA deltar i på høyt nivå. Og etter 20 år med økonomiske ytgifter for en krig i Afghanistan hva er vel bedre enn at noen andre betaler kostnadene for en ny en imens pengene brukt i den triller inn på amerikanske kontoer eid av våpenskaperene.

Man kan også stille spørsmål rundt om dette egentlig er en fullskala krig i Ukraina når Danmark flytter inn i ambassaden i Kyiev om kort tid og norge følger opp, som Jonas Gahr Støre sa: Situasjonen tilsier at det er trygt nok. Da kan det knapt kalles for en fullskala invasjon av Ukraina eller fullskala krig med Russland I Ukraina.

Faktisk så tørr jeg gå så langt å stille spørsmål rundt om det å flytte ambassadene midlertidig til Polen var et taktisk trekk for å få folk til å tro at det var en fullskala invasjon av Ukraina for så å reise tilbake som et trekk for å vise at Vesten har full kontroll i Ukraina. Det får vi nok aldri svar på men spørsmålene kan allikevel stilles.

Les artikkelen direkte på Politikeren