Facebooks journalistprogram finansierte Covid-journalister

Facebooks journalistprogram finansierte Covid-journalister

Politikeren.com
Facebooks journalistprogram finansierte Covid-journalister

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 58 Second

Facebooks journalistikkprogram finansierte journalister i Europa gjennom et «Covid-19-støttefond». En kjent wiensk “anti-Schwurbler-reporter” fikk også støtte. Facebook-programmet jobber også indirekte med Pfizer og er aktivt over hele verden for å «trene» «faktasjekkere» og journalister.

Hvem sensurerer artikler og innlegg på Facebook? Og hvem lager den kompatible fortellingen om Covid? Ikke bare algoritmer er på jobb, men også ekte mennesker. Og disse “falske brikkene” får opplæring på forhånd. Et treningsprogram koster penger, Pfizer støtter programmet økonomisk. I Europa støttet Facebook «Covid-journalister» med eget fond. Også Michael Bonvalot.

Facebook driver med journalistikk

I april 2020 lanserte European Journalism Center sammen med Facebook Journalism Project Covid-19-støttefondet på USD 3 millioner. Målet: å “støtte ” “hundrevis av kommunale, lokale og regionale europeiske nyhetsorganisasjoner og journalister under COVID-19-krisen “.

Å bekjempe «desinformasjon» koster penger: «Våre tilskudd vil hjelpe dem med å gi grunnleggende rapportering, informere innbyggerne og takle feilinformasjon med minimale ressurser under COVID-19-krisen.» 94 nyhetsorganisasjoner og frilansere fra 28 europeiske land hadde fått støtte i april 2020 med 1,5 millioner euro. Blant dem var den kjente «anti-Schwurbler-reporteren» Michael Bonvalot fra Østerrike, som du kan se her.

En henvendelse til Bonvalot om i hvilken grad han hadde mottatt støtte er ennå ikke besvart. “Wieneren” klarte heller ikke å avklare om han hadde mottatt retningslinjer, seminarer eller lignende fra finansfolkene. Journalistene måtte uansett rapportere til fondet, som det fremgår av FAQs.

Han ønsket heller ikke å avklare om han var i stand til å rapportere saklig til tross for støtten. Et tilsvarende spørsmål sto i spørsmålet mitt. Hva er kjent: Bonvalot var i forkant for å ærekrenke bevegelsen mot Covid-restriksjonene som “antivaksere” og “høyreekstremister”.

Google, Gates, Soros, Pfizer

«European Journalism Center» har ikke bare Facebook som en fremtredende «partner». De jobber også med blant annet Google, Bill & Melinda Gates Foundation, Open Society Foundation og EU-kommisjonen. Den wienske byavisen “Augustin” mottok også økonomisk støtte fra fondet. Mange lesere ble ofte overrasket over avisens Covid-linje, som knapt hadde kritisert tøffe myndighetstiltak, selv om de hadde forverret den sosiale krisen massivt.

Men «European Journalism Center» gir ikke bare støtte til utvalgte journalister under Covid-19. For eksempel er det også et tilskudd til “global helsejournalistikk for Tyskland”. Det er mange journalister fra ledende tyske medier på listen.

Så er det International Center for Journalists (ICFJ) programmet. Dette fungerer sammen med Meta, morselskapet til Facebook, som en del av initiativet «Journalism Project». ICFJ er på sin side finansiert av Open Society Foundation.

Fellesfinansierte Facebook og ICFJ-finansierte nyhetskanaler i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten fokuserte på COVID-19-dekning. Facebook er også avhengig av ICFJ-trente journalister for å bekjempe påstått feilinformasjon på sin plattform, rapporterte National Pulse tilbake i februar.

ICFJ, der Facebook trener faktasjekkerne sine, får også støtte fra Pfizer. Et stipend til 20 journalister fra Tyskland, Canada og USA er sponset av Pfizer. ” Arthur F. Burns Fellowship er ICFJs lengst etablerte program og tilbyr talentfulle unge journalister fra USA, Tyskland og Canada muligheten til å bo og jobbe i det andre landet,” introduserer programmet seg selv. Derfra går journalistene til Reuters, CNN, ARD eller «Spiegel». Pfizer har støttet dem siden 2008.

Er du fornøyd med innholdet som politikerne kan bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Les artikkelen direkte på Politikeren