Kunstsiloen bør selges!

argumentagder.no

Kommentar 10.02.2022 I denne artikkelen tar Einar Øgrey Brandsdal til orde for å selge kunstsiloen til private investorer. Ved å ta et tap nå mener Øgrey Brandsdal at offentlige midler kan frigjøres for å ivareta lovpålagte oppgaver.

Illustrasjon: Einar Øgrey Brandsdal

Av Einar Øgrey Brandsdal

Etter å ha lest artiklene som omhandler mulighetene for å gi bort kunstsiloen til AKO kunststiftelse har jeg tenkt at det kanskje finnes et annet alternativ. Hva med også å vurdere et salg av kunstsiloen til private aktører som ser sine muligheter til å gjøre forretninger på museumsdrift? Det er ikke bare Nicolai Tangen som har donert penger til kunstmuseet så langt. Både offshoregründer Bjarne Skeie og eiendomskongen Kurt Mosvold har begge skutt inn henholdsvis både 3 og 2,5 millioner hver til museet. Skeie har donert bort penger for å gjøre Kristiansand til et mer interessant sted å bo og vokse opp i, mens Mosvold har gjort det for å gi sørlenderinger en utvidet horisont.

Det kan være at Skeie og Mosvold også ser sine muligheter til å investere i museet dersom de fikk muligheten eller ble spurt?

Litt økonomi
2 februar i år stengte SKMU alle fremtidige arrangementer på ubestemt tid på grunn av dårlig økonomi. Det er 2 år før selve åpningen. Etter høstens stats -, kommune – og fylkesbudsjetter har det ikke vært særlig vilje fra det politiske miljø til å investere mer penger til verken byggingen av museet eller øke driftstilskuddet. Sluttsummen på siloen er det ingen som vet. Men vi vet at det første budsjettet allerede har sprukket med hundrevis av millioner. Ytterligere kostnadssprekker vil etter all sannsynlighet også komme. Flere kostnadssprekker betyr at felleskapet må grave ytterligere i lommene sine for å holde liv i museet.

Så enten å få gitt det bort eller solgt det til AKO eller kunstinteresserte forretningsmenn, som ser sin mulighet for å gjøre forretninger ut av museet, er en strålende idé mener jeg. Økonomisk betyr det at felleskapet må ta et enormt tap. Men det heter seg det at det første tapet er ofte det beste å ta, og jeg støtter å ta dette tapet nå slik at vi kan se fremover.

En annen positiv konsekvens ved å få dette museet ut av felleskapets bøker er at det eliminerer alle fremtidige økonomiske bevilgninger til muset. Dessuten slipper bystyret å forholde seg til museet i fremtiden, og det vil dempe mye av støyen i debattene. Det er Ako kunststiftelse og Nicolai Tangen som har ønsket dette kunstmuseet mest av alle. I utgangspunktet mener jeg det ikke er felleskapets oppgave å holde liv i et museum som i all hovedsak skal vise ut en privat samling av kunst som i dette tilfelle er AKO sin kunst.

Det er også Nicolai Tangen som headhuntet Fuglestad inn i rollen som administrerende direktør ved å dekke mesteparten av hans lønn da han mente Fuglestad var den beste kandidaten til å drive det offentlige museet. Derfor legger jeg til grunn at Tangen og AKO har klokketro på både besøkstallene og budsjettene Fuglestad har presentert til nå. AKO kunststiftelse bør være super motivert til å overta museet med betydelig rabatter dersom de fikk muligheten til å kjøpe det eller få det gratis.

VINN VINN
Får felleskapet eliminert risikoen ved å slippe å dekke alle eventuelle årlige tap for fremtiden til museet, så kan bystyret og felleskapet fokusere mer på lovpålagte og andre oppgaver. Dersom AKO kunststiftelse skulle få betydelige økonomiske overskudd og at museet blir en stor turistattraksjon, så tenker jeg at da skal hele byen stå å klappe og glede seg over hva AKO eller andre aktører har fått til, uten å angre på at felleskapet solgte dette ut. For er det noen som kan klare å skape begeistring og ikke minst drive et lønnsomt museum så er det uten tvil AKO kunststiftelse tenker jeg.

De bør ha alle forutsetninger for å lykkes og bør være det soleklare valget på hvem som bør overta både drift og bygg. Da kan Fuglestad og AKO Kunststiftelse drive dette videre i deres ånd. For ordens skyld så tok jeg like godt og sjekket med en Oslo-advokat for å vurdere om det er mulig for SKMU å selge eller gi bort et museum til AKO kunststiftelse. Det mente han som et utgangspunkt at var mulig. Så da avslutter jeg med å ønske lykke til, og gratulerer Pensjonistpartiet, eller Barne / Familie og pensjonistpartiet som det også blir omtalt som, med et godt forslag.

Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Les artikkelen direkte fra kilden