Krig er ønsket, av noen. USA fraråder Zelensky å komme med innrømmelser overfor Russland som kan gjøre slutt på kampene.

Derimot.no

Av Dave DeCamp

Utenriksdepartementet i USA sier at krigen er «større» enn bare den mellom Russland og Ukraina. Den handler om universelle «prinsipper».

På mandag signaliserte USAs utenriksdepartement at de fraråder den ukrainske presidenten Volodmyr Zelensky å komme med innrømmelser overfor Russland i forhandlingene som har som mål å få slutt på kampene i Ukraina. 

Utenriksdepartementets talsmann Ned Price sier at Zelensky «har gjort det helt klart at at han er åpen for diplomatiske løsninger, men som ikke er i overenstemmelse med kjernen av de prinsipper Kreml har for sin krig mot Ukraina». 

Når vi ber han utdype hva han mener svarer Price at denne krigen er «større» enn bare krigen mellom Russland og Ukraina. «Hovedsaken er de prinsipper som står på spill her og som har universell relevans overalt», sa han.

Price sa at den russiske presidenten Vladimir Putin prøver å krenke «kjerneprinsipper», inkludert «prinsippet om at ethvert land har suveren rett til å bestemme sin egen utenrikspolitikk , at de har suveren rett til å bestemme selv hvem de velger å assosiere seg med når det gjelder allianser, samarbeid og hvem de vil orientere seg mot».

Putin har gjort det klart at et av hans viktigste motiver for å invasjonen er Ukrainas flørting med NATO.  I tiden før invasjonen ba han USA garantere at Ukraina aldri vil bli medlem av alliansen. Men USA nektet å komme med slike løfter, selv om president Biden offisielt innrømmet at Kiev ikke vil kunne bli medlem i nærmeste framtid.

Zelensky har sagt at han er blitt fortalt at Ukraina ikke kan bli NATO-medlem. «Jeg har personlig bedt dem si rett ut om vi kan bli akseptert som medlem om et år eller to eller fem. Si det rett ut, eller si nei», sa han i et intervju med CNN på søndag.

«Og svaret var klart – dere vil ikke bli NATO-medlem. Men helt uoffisielt vi vi holde døren åpen».

I stedet for å legge trykk på Zelensky til å erklære nøytralitet fortsetter USA å bevæpne Ukraina.

Når de blir spurt om USA gir råd til Zelensky når det gjelder forhandlingene med Russland svarte Det Hvite Hus sin pressesekretær Jen Paski på mandag at USA er i forbindelse med de ukrainske myndighetene hver dag. Men hun sier at den rollen USA best og mest «effektivt» kan spille i krigen er å sende flere våpen til krigssonen.

«Den rollen vi føler vi kan spille mest effektivt er å fortsette å skaffe dem et bredt spekter av sikkerhets-assistanse, militær assistanse, og ellers økonomisk og humanitær assistanse for å styrke dem i disse forhandlingene», sa Psaki til reporterne.

I forrige uke kunngjorde president Biden at en ny pakke med våpen til 800 millioner dollar til Ukraina var vedtatt. Det inkluderer skulder-holdte anti-luftskyts- og anti-tank-missiler og bevæpnede droner. 

USA står også i spissen for sanksjons-kampanjen mot Russland forteller Psaki og Price. Det for å hjelpe Ukrainas press i samtalene med Russland.

I forrige uke sa utenriksminister Antony Blinken at om Russland stanser invasjonen vil ikke det være nok til å lette på sanksjonene. Han sa til NPR at de krever en «ugjenkallelig» tilbaketrekking av russiske tropper fra Moskvas side for at sanksjonene kan lettes.

Ukrainske og russiske myndigheter har hatt intense forhandlinger vi videolink. Disse fortsatte på mandag.

Zelensky og andre offisielle har gjort det klart at de er villige til å diskutere nøytralitet, selv om de vil ha sikkerhets-garantier fra Vesten.

Når det gjelder Russlands andre krav er ukrainerne mer hardnakket. Russland vil at Ukraina skal anerkjenne Krim som russisk, og at de anerkjenner republikkene Donetsk og Luhansk som selvstendige. 

En av Zelenskys assistenter sa til Politico on Monday at en avtale om nøytralitet er «grei».  Men noe snakk om at Ukraina skal gi fra seg landområder «kommer ikke på tale».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst


Hentet herfra: US Signals It’s Discouraging Zelensky from Making Concessions to Russia That Could End the Fighting – News From Antiwar.com

27 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 28 ganger.

Post Views: 90

Les artikkelen direkte på derimot.no