Kina deler allerede opp Russland

Politikeren.com
Read Time:2 Minute, 19 Second

Et hardt slag fra Kinas statlige TV mot Moskva: Beijing lar nyhetene spille ut hvordan et Russland ødelagt av krig og økonomisk katastrofe er delt opp. En ganske klar beskjed til Putin.

Krigen i Ukraina har pågått i triste 66 dager denne lørdagen, og det er fortsatt ingen ende i sikte – og gitt hendelsene de siste dagene, vil spådommer om hvordan invasjonen av hans lille naboland vil fortsette å utvikle seg synes en ting. Mens begge sider – både Russland og det godt befestede Ukraina – ikke aksepterer annet enn seier og fredsforhandlinger viser seg å være vanskelige, er det ikke bare insidere, men også observatører som våger å lage prognoser – for det meste til fordel for Kreml.

Men Putin burde være alt annet enn fornøyd med den siste «prognosen» – eller i det minste et mulig scenario – fra utsiden: Kina av alle steder illustrerte sammenbruddet av Russland og dets mulige splittelse på sin egen statlige TV!

Ja, faktisk: Kina av alle steder, et av få land som inntil nylig fortsatt ble ansett som vennlig mot Russland, har nå sendt et sterkt signal via statlig TV mot en triumf for Russland – og det til millioner av husstander i sitt eget land. Vel vitende om at dette budskapet ville spre seg som en ild i tørt gress via Telegram og sosiale medier – og danner en sterk kontrast til den russiske antagelsen om at Ukraina vil bryte opp i flere små stater etter krigen.

Dette er hva den russiske lederen av Sikkerhetsrådet, Nikolai Patrushev, hadde spådd i den statlige dagsavisen «Rossiskaja Gazeta» i begynnelsen av forrige uke – og i samme åndedrag også skylder på «Vestens politiske kurs» for det.

Nå er det imidlertid ikke Vesten, men Russlands (tidligere?) venn Kina av alle land, som viser Russland hvordan dette kan manøvrere sin politiske kurs – og det samsvarer slett ikke med ideene som Vladimir Putin forfølger. Tvert imot: Den teoretiske inndelingen av «Russian cake» à la China lyder som et slag i ansiktet for Putin: Alle får en bit fra tallerken.

I tillegg til et stort stykke til Kina er det ikke bare noe igjen til USA, men også Norge, Finland, Estland og Latvia samt Georgia får territorielle biter av kaken. Men det som sannsynligvis vil gjøre mest vondt i alt dette: Kina utvider Ukraina – nemlig ved områdene rundt Rostov og Voronezh. Forresten – hovedstaden Moskva blir hviterussisk territorium på det kinesiske kartet “Novorossia”, og Putins “hjemby” St.Petersburg er her på estisk territorium, nær den nye “grensen” til Finland…

Nå oppstår spørsmålet: Er dette en rent taktisk manøver fra Kina for å peke ut beredskapssituasjoner – eller skal det forstås som et klart varselskudd mot Russland, som med sitt – bekreftet Moskva selv – angrep på Kiev torsdag kveld, under besøket av FNs generalsekretær Antonio Guterres, hadde dette gjort en krenkelse uten sidestykke?

Les artikkelen direkte på Politikeren