Kiev arresterer opposisjonsleder. Vil bytte han mot krigsfanger.

Derimot.no

Kiev fengsler og arresterer tidligere leder for Ukrainas største opposisjonsparti.

Zelensky tilbyr Russland å få Viktor Medvedchuk i bytte mot ukrainske krigsfanger.

Av Dave DeCamp

Ukrainske myndigheter sier de har arrestert Viktor Medvedchuk, den tidligere lederen for Ukrainas største opposisjonsparti. 

Viktor Medvedchuk

Han ble satt i husarrest i fjor med påstander om forræderi. Han forlot hjemmet sitt kort tid etter at Russland invaderte. 

Lederen for Ukrainas Security Service (SBU) Ivan Bakanov sier han ble fanget i en «lynrask og farlig spesial-operasjon og satt i arrest».

Ukrainas president Volodymyr Zelensky la ut et bilde av Medvedchuk på internett der han har på håndjern og en ukrainsk militæruniform. 

«En spesialoperasjon gjennomført av Ukrainas Security Service. Godt gjort», skriver Zelensky på Telegram.

Medvedchuk har forbindelse med den russiske presidenten Vladimir Putin, og har lenge etterlyst en diplomatisk løsning på krigen i Ukrainas østlige Donbas-region.

Hans parti – Platform – For Life, ble forbudt forrige måned av Zelensky etter påstander om at de hadde «lenker» til Russland. Da hadde partiet 44 plasser i Ukrainas parlament.

Etter at Medvedchuk stakk av fra husarresten ble han avsatt som leder av opposisjonspartiet Platform – For Life. Partiet fordømmer også Russlands invasjon.

Men det var ikke nok for Zelensky. I alt forbød Ukrainas leder 11 politiske partier. Ifølge Al Jazeera deltok tre av partiene i parlamentsvalget i 2019, og fikk til sammen 2,7 millioner stemmer, eller 18,3 %.

Etter at Medvedchuk var arrestert kom Ukrainas SBU med en advarsel til andre «pro-russiske» personer.

«Pro-russiske forrædere og agenter for de russiske hemmelige tjenestene – husk – deres forbrytelser eier ingen grenser. Og om dere gjemmer dere unna – vi vil finne dere», skrev SBU på twitter.

Tidlig onsdag morgen foreslo Zelensky å gi Medvedchuk til Russland i bytte for ukrainske krigsfanger. Han sa det er «viktig for våre hemmelige og militære styrker å vurdere en slik mulighet».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 18

Les artikkelen direkte på derimot.no