Kent Andersen har utnevnt seg selv som fungerende leder for Demokratene i Norge

Lykten.no

Lykten.no:

Det har stormet rundt det nasjonalkonservative partiet Demokratene i Norge de siste dagene. Her er en oppsummering av hva som har skjedd, og hvordan situasjonen er nå.

Redaksjonen i Lykten har snakket med en rekke tillitsvalgte som har bekreftet de faktiske forholdene.

Onsdag 11. mai brøt nettavisen Resett nyheten om at det hadde skjedd et kuppforsøk i partiet.

Tirsdag 10. mai ble det avholdt et ekstraordinært virtuelt sentralstyremøte. Partileder Geir Ugland Jacobsen ble erstattet av Makvan Kasheikal, som “midlertidig administrativ leder”.

Dette var en reaksjon på at partiets nest øverste organ, “Landsstyremøtet”, tidligere tirsdag vedtok å redusere sentralstyret til et “forretningsministerium” inntil det ordinære landsmøtet 21. mai.

Bakgrunnen for haste-innkallingen var at sentralstyret var i ferd med å anklage alle partiets fylkesledere som deltagere i skadelig “fraksjonsvirksomhet”.

Det ekstraordinære landsstyrevedtaket er som følger:

Landsstyret konstaterer at Sentralstyrets praksis med bruk av eksklusjonsparagrafen i vedtektene lenge har vært omstridt. Landsstyret frykter at denne paragrafen vil bli benyttet som et ledd i en maktkamp inn mot Landsmøtet, og vil derfor instruere Sentralstyret om at styrets adgang til å følge opp eksisterende vedtak, samt fatte nye vedtak, skal opphøre med umiddelbar virkning. Sentralstyret får funksjon som et sittende forretningsministerium under partilederens ledelse frem til avvikling av partiets ordinære Landsmøte. Enhver sak som måtte kreve vedtak i Sentralstyret fra dags dato, skal fremlegges for landsstyrets beslutning.

Les også: Podcast #14 – Anders Tronstad i samtale med Demokratenes leder, Geir Ugland Jacobsen

Makvan Kasheika kaster håndkledet

I dag, kun 4 dager etter at Makvan Kasheikals lojale Sentralstyre forsøkte å kuppe partiet, har Kasheikal overraskende trukket seg fra alle organisatoriske tillitsverv. Nyheten ble publisert på hans egen Facebook-side.

(Skjermbilde)

Partileder Geir Ugland Jacobsen uttalte følgende til nettavisen Resett da det ble kjent at Makvan Kasheikan hadde trukket seg:

“– Nå overtar jeg de administrative funksjonene og vi har en overføringsperiode, sier han om rollen Makvan Kasheikal hadde som generalsekretær. Ugland Jacobsen sier at forholdet til Kasheikal er «avklart» og han takker ham for innsatsen gjennom mange år.

Ugland Jacobsen bekrefter at Landstyremøtets vedtak om å sette Sentralstyret under administrasjon fortsatt gjelder. Dermed er også alle eksklusjonene som har blitt sendt ut fra Sentralstyret de siste dagene ugyldige, ifølge partilederen.”

– Landsmøtet går som planlagt 21. mai og da blir det valg på alle posisjoner, uttalte han til Resett.

I noen timer så det ut som om kuppforsøket var over, men i ettermiddag tok saken en ny vending.

Les også: Uro hos Demokratene

Partileder Kent Andersen?

Maktkampen i partiet tok en bisarr vending i dag. Politisk nestleder i partiet, Kent Andersen, ble oppført som fungerende leder på partiets nettsider. I følge Lykten sine kilder som kjenner partiet godt, er det Andersen selv som nå kontrollerer partiets nettsider. Andersen har altså utnevnt seg selv som leder 7 dager før landsmøtet; uten noen form for intern demokratisk behandling i partiet.

Andersen har ikke annonsert sin påståtte nye stilling i partiet verken på sin Twitter-konto, Facebook-politikerside eller private Facebook-profil.

(Skjermbilde)

Avklaring på Landsmøtet den 21. mai

I en e-post signert av Andersens samboer, Ina K. Thoresen, står det at det ikke skal avholdes landsmøte 21. mai. Det er overraskende at Thoresen velger å hevde dette, gitt at Makvan Kasheikal har gitt opp sitt kuppforsøk.

Resett opplyser å kjenne til at “Demokratenes grunnlegger Vidar Kleppe er ombord med Landsstyrets vedtak om å avholde Landsmøtet som planlagt. Det er også ventet at Kleppe vil delta. Kleppe var den eneste i Sentralstyret som stemte mot avsettelsen og eksklusjonen av Geir Ugland Jacobsen 10. mai.”

Redaksjonen i Lykten vurderer det som høyst sannsynlig at Demokratene vil få en avklaring av situasjonen på landsmøtet, og at oppvasken vil resulterer i et sterkere parti med et betydelig mer profesjonelt sentralstyre.

Ina K. Thoresen og Kent Andersens fremtid i partiet og den bredere nasjonale bevegelsen er mer usikker. De er etter det Lykten erfarer de mest upopulære i partiet akkurat nå. Det vil ikke overraske redaksjonen i Lykten om de to blir “persona non grata” etter siste dagers hendelser.

Les artikkelen direkte på Lykten