Kan man stole på Spleis?

argumentagder.no

MENING 07.02.2022: I denne artikkelen stiller forfatteren spørsmål ved om innsamlingstjenesten Spleis fra Sparebank1 kan misbrukes for andre formål enn tjenesten egentlig er ment for.

Illustrasjon fra nettsiden til Spleis (del av Sparebank 1)

Av Einar Øgrey Brandsdal, publisert 07.02.2022

Dere har sikkert titt og ofte blitt bedt om å være med å støtte en spleis. Men vet du hvem som står bak, og hvordan det virkelig fungerer? Dette er noe av det jeg har funnet ut av.

Spleis er en tjeneste som tillater alle som har BankID kan samle inn til et eget formål som man brenner for. Typisk til en operasjon/medisin til en venn. Penger til mat, til et prosjekt, innsamling til en klassetur med mer. Det er ingen grenser på hva man kan samle inn til så lenge du følger Spleis sine retningslinjer.

Tjenesten er utviklet av Sparebank1. Det er gratis å bruke for innsamlede beløp mellom 0 til 5.000 kroner. Alle beløp over 5.000 kroner tar banken 6,5 % i avgift for. Hvorav 4,5 % til plattformavgift og 2% i transaksjon. Sparebank1 tar også alle renteinntektene som står på kontoen frem til de utbetales.

Spleis er basert på tillit og hvem som helst som er over 15 år gammel og har konto i Norge kan samle inn penger. Sparebank1 skriver at dersom man får mistanke om at de som samler inn misbruker tjenesten så kan disse blokkeres for å samle inn penger i fremtiden. Etter hva jeg kan forstå tar Spleis ikke ansvar for at de som får de innsamlede penger bruker de til det de sier i sine innsamlinger.

Jeg redd for at det opprettes spleiser hvor mottakeren kan ha intensiv om å putte hele og deler av beløpet i egen lomme.

Spleis er all hovedsak basert på tillitt. Tillit er bra, men er det ikke ofte når innsamlinger er tillitsbasert, ja så kommer det noen som ønsker å misbruke inn på banen? Spleis har til nå hatt over 45.000 vellykkede innsamlinger. Flere av spleisene har samlet inn millionbeløp, mens andre noen få tusenlapper. Jeg vil anta at det har vært samlet inn milliard beløp til nå via spleis, og det gir da klingende mynt i pengebingen til Sparebank1

På de siste året har jeg sikkert blitt spurt om å være med på 10-20 ulike spleis. Men av en eller annen merkelig grunn så blir jeg litt mistenksom ved å overføre penger til en privat person som jeg ikke kjenner 100 %. Jeg redd for at det opprettes spleiser hvor mottakeren kan ha intensiv om å putte hele og deler av beløpet i egen lomme.

Men er jeg bare for kritisk?

Vi har forelagt artikkelen for daglig leder i Spleis, Bjørn Kjetil Hellestræ, som har følgende kommentar:

Spleis har interne rutiner for å gå gjennom organisasjoner og innsamlinger som blir opprettet på vår plattform. Dette innebærer blant annet sjekk mot Innsamlingskontrollen m.m.

Vi i Spleis tror på redelighet og sannferdighet, og må i utgangspunktet forutsette at informasjonen innsamler oppgir er korrekt, og at formålet de samler inn penger til er reelt.

Om det skulle vise seg at en innsamling mot formodning skulle ha et ikke-reelt formål, og også klarer å samle inn penger, har vi anledning til å stenge spleisen. Pengene som er innbetalt vil da bli refundert til giverne.

Det å samle inn penger på Spleis er en åpen og transparent måte å samle inn penger på. Her kan hvem som helst se hvor mye penger som er samlet inn til et konkret formål. Innsamler/mottaker identifiserer seg med BankID, og alle vet derfor hvem som mottar pengene. Vi har bygget opp funksjonalitet som gjør det lett for folk å gi sin mening om innsamlingen, samt varsle oss i Spleis dersom det er noe som er feil. Når det er sagt, er det alltid lurt å ha en kritisk sans, og det er selvsagt frivillig å gi til en spleis. Kjennes det ikke riktig, skal man heller ikke gi.

Hilsen daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i Spleis

Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Les artikkelen direkte fra kilden