Kan grunnleggeren av verdens største hedgefond ha rett: USA på vei mot borgerkrig.

Derimot.no

Milliardær sier USA er på «klassisk vei» til borgerkrig.

Risikoen ligger i en eksplosiv blanding av store underskudd, høye skatter, inflasjon og store forskjeller i befolkningen.

Grunnleggeren av verdens største hedgefond, Bridgewater Associates, Ray Dalio, advarte på torsdag at USA er på «klassisk vei» mot «en slags» borgerkrig.

Ray Dalio

De nåværende finansielle forholdene og de uforsonlige forskjellene i folks ønsker og verdier er ingredienser som kan føre til sivil strid ifølge han.

«Når vi ikke vet hva som er sant på grunn av at forandringer i mediene og propagandaen blir befolkningen mer og mer polarisert, følelsesmessig og mer politisk motivert», skriver Dalio på LinkedIn.

Han peker på flere faktorer som får han til å innta et slikt syn. Det er store mangler, høye skatter, inflasjon og store forskjeller i befolkningen som fører til denne politiske polariseringen.

«Når alt dette hender samtidig som utenlandske makter blir sterke nok til å utfordre verdens ledende stormakt kan dette føre til en borgerkrig. Vi er inne i en spesiell farlig periode. En slik periode tror jeg vi er inne i nå», understreker Dalio.

Han legger at «Det viktigste spørsmålet er hvordan dette systemet vil utvikle seg før det bryter helt sammen».

Han bemerker at politiske krefter fra opposisjonens side «kjemper for å vinne, koste hva det koste vil». De gjør det umulig å inngå kompromisser og etterlater seg mange «som er altfor redde» til å si fra eller stille som kandidater til offisielle verv.

«Historien viser at den største utfordringen for demokratiene er at de produserer slike fragmenterte og fiendtlige holdninger. Det kan gjøre dem ineffektive og uorganiserte, noe som kan føre til dårlige resultater og revolusjoner».

Dalio spår at årets valg kan bli et vendepunkt for USAs indre politikk.

«I 2022-valget kan vi få se at de moderate vil tape og at ekstremistene og populistene vil vinne, fordi begge sider vil ha personer som vi kjempe og ikke inngå kompromisser.

Høyesterettsbygningen i USA

Høyesterett vil måtte ta beslutninger i omstridte saker som folk er villige til å slåss for. Det er stor risiko for at begge sider vil se på beslutningene som urettferdige og som er tatt av motstandernes side. Og de vil ikke akseptere dem. Dette kan føre til at man utfordrer makten», spår han.

Det er ikke første gang Dalio kommer med slike forferdelige prognoser. I november i fjor kom han med en bok «Prinsipper for å møte  forandringer i verdens-ordenen: Hvorfor nasjoner lykkes eller mislykkes». 

Der advarer han mot en «høy risiko» for en borgerkrig i USA i løpet av de neste ti årene. Nettopp på grunn av «den eksepsjonelle økningen i polariseringen».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/business/548340-billionaire-dalio-us-civil-war/

8 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 8 ganger.

Post Views: 65

Les artikkelen direkte på derimot.no