Jens Stoltenberg: Vi bombet dere for å redde dere.

Derimot.no

Under forutsetning av at uttalelsen er korrekt gjengitt er den horribel. Jens Stoltenberg “glemmer” at president Slobodan Milosevic var demokratisk valgt. Han glemmer at at han ble frikjent av spesialdomstolen for Jugoslavia, ICTY,  hvor han vansmektet i årevis i fengsel. Han glemmer at han døde som følge av manglende legetilsyn og medisinsk behandling.

Jens Stoltenberg tenker ikke på sitte ettermæle når han sier slike ting. Folk husker. Ikke minst på Balkan husker de i generasjoner. Også i Norge husker vi at Jens Stoltenberg en gang var Nato-motstander.

Artikkelen har tidligere vært publisert på derimot.no men står seg fortsatt fordi uttalelsene er horrible og det er nødvendig å repetere hva Nato foretok seg mot Jugoslavia. Det er mange som ønsker å forbigå dette i stillhet i dag. Ikke minst er det viktig å minne om dette i denne tiden hvor mediene overgår hverandre i krigsretorikk og moralsk selvrettferdighet og glemmer helt hva vi sjøl var med på.

Knut Lindtner

«Vi bombet dere for å redde dere».

Jugoslavias siste folkevalgte president, Slobodan Milosevic

Natos leder Jens Stoltenberg snakker om bombingen i 1999 på besøket sitt til Serbia.

Selv om det er mange i Serbia som fortsatt har smertefulle minner om Natos bombing av landet deres i 1999, så ble dette i virkeligheten gjort for å beskytte dem mot deres egen regjering og deres tidligere statsminister Slobodan Milosevic. Det sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på et møte med studenter ved Beograd universitet.

«Jeg understreket av vi gjorde dette for å beskytte sivile og for å stoppe Milosevic-regimet» sa Stoltenberg ifølge lokale medier som viser til mange lokale som fortsatt smertefulle erfaringer fra det som skjedde.

NATO ønsker at alliansen og Beograd (Serbia) skal «se fremover.» Stoltenberg skrøt også av «et utmerket forhold» mellom Nato og Serbia og føyde til at alliansen respekterer Beograd beslutning om ikke å bli medlem. Likevel fremholdt han at Nato ønsker å være Serbias «partner».

Han sa også at Nato støtter «dialog» mellom Serbia og utbrytere-regionen som er blitt til den selv-proklamerte staten Kosovo. Her befinner den Nato-ledete og fredsbevarende KFOR-styrken seg.

Kjempebasen til Nato/USA i Kosovo: Camp Bondesteel. Uten den ville den kunstige staten Kosovo falt sammen.

Uttalelsene hans kommer en uke etter en mindre økning i spenningen mellom Beograd og Pristina (Kososvo, overs.) som en følge av besøket til lederen i Kosovo til den nordlige delen av regionen som er befolket av serbere som nekter å anerkjenner Pristinas autoritet. KFOR- styrken forholdt seg mistenkelig passiv under hendelsen ifølge noen journalister mens andre antydet at NATO-styrken til og med hadde vært med som en del av reisefølget på turen.

I mars 1999 startet Nato luftangrep mot det som den gang het Jugoslavia uten et forutgående vedtak i FN sitt sikkerhetsråd. De beskyldte Beograd for «utstrakt og uforholdsmessig bruk av makt» overfor muslimske etniske albanere i Kosovo-regionen. Disse erklære ensidig uavhengighet ni år seinere i 2008.

Under bombingen slapp Nato mellom 10 og 15 tonn med utarmet uran som utløste en miljømessig katastrofe. Den førte til at Serbia stevnet NATO for disse handlingene som de mente han sammen med en økning i kreft-relaterte sykdommer i ettertid.

Oversatt og noe forkortet av Knut Lindtner
https://www.rt.com/news/440616-stoltenberg-serbia-nato-bombing/

Tidligere publisert på derimot.no

87 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 6 024 ganger.

Post Views: 4 227

Les artikkelen direkte på derimot.no