“Jeg tror Ukrainas seier er en illusjon”

“Jeg tror Ukrainas seier er en illusjon”

Politikeren.com
“Jeg tror Ukrainas seier er en illusjon”

Politikeren.com:

Read Time:5 Minute, 32 Second

Vestlig støtte til Ukraina er drevet av illusjoner, kritiserer den tyske sosiologen Erich Weede i et eXXpress-intervju. Han mener at den tyske utenriksministeren Baerbocks mål om å kåre en seier for Kiev er feil. Weede tviler på at Putin ville angripe andre land i Europa for en seier.

Enkelte vestlige stater yter en spesielt stor mengde bistand til Ukraina, mens andre er motvillige. Hvem gagner Kiev mest?

Ukrainas naboer, som Polen og de baltiske statene, er spesielt villige til å ofre. Polen har også tatt imot desidert flest flyktninger. Dette er veldig prisverdig, bare støtten fra USA og Storbritannia er avgjørende for Ukraina.

USA har vært mye mer involvert i Ukraina enn de europeiske landene. De har gitt mer økonomisk hjelp og våpenhjelp. Storbritannia, som er omtrent like sterkt som Frankrike militært og økonomisk, har gitt langt mer treningshjelp enn franskmennene. Så langt er det ikke først og fremst EU-statene som støtter Ukraina, men de angelsaksiske landene. Jeg tror tilbakeholdenheten til EU-Europa er veldig forståelig.

President Volodymyr Zelenskyy (til høyre) sammen med tidligere britiske statsminister Boris Johnson

Jeg er veldig bekymret for utviklingen i Ukraina og tror ikke på at politikere, som Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock (De Grønne), sier at Ukraina må vinne. Jeg tror en ukrainsk seier er en illusjon. Hvis ukrainske tropper tar tilbake ikke bare Donetsk, men også Krim, ville jeg forvente at Putin ville ty til atomvåpen. Så er det fare for en eskalering mot atomkrig. Det ville vært en katastrofe for Europa, også for Putin, men sannsynligvis for hele verden. Man kan ikke ønske seg denne situasjonen. Så jeg tror nivået på vestlig støtte til Ukraina er vrangforestillinger.

Vil du ikke at Ukraina skal vinne?

Det ville vært fint om Putin ikke vant, men jeg kan ikke forestille meg at de annekterte områdene kan gjenerobres fra Ukraina uten en atomeskalering. Det ville nok vært best om det ble en våpenhvile på et tidspunkt, der deler av disse provinsene de facto forblir med Ukraina. Splittelsen mellom Russland og Ukraina kan være lik de nåværende posisjonene på bakken. Men det Putin definitivt ønsker å beholde er Krim, samt folkerepublikkene Lugansk og Donetsk, som han allerede hadde i januar, og en landbro til Krim. Jeg tror det er det absolutte minimum. Det er sannsynlig at Putin ønsker full kontroll over de fire annekterte territoriene, og jeg ser ikke hvordan Vesten kan forhindre det uten å risikere atombruk.

Man hører ofte at Putins nederlag er nødvendig for å avskrekke Kina fra å gå til krig mot Taiwan.

Hvis Russland gjør det så dårlig i denne krigen at Beijing tolker det som et russisk nederlag, tror jeg ikke det vil hjelpe Taiwans sikkerhet. Kinas syn på Russland er mindre og mindre beundrende og synes for meg å være stadig mer foraktelig. Hvorfor? For 45 år siden hadde Sovjetunionen fire ganger så stor økonomisk makt som Kina. Brukt på størrelsen på Russland i dag – demografisk sett er Russland omtrent halvparten av Sovjetunionens størrelse – ville forholdet fortsatt vært 2:1. Men i dag er forholdet 10:1 i Kinas favør.

Et nederlag for Putin vil ikke hindre Kinas president Xi Jinping i å angripe Taiwan, sier prof. Erich Weede. APA/AFP/Sputnik/Alexei Druzhinin

Så hvis Russland får blodnese i Ukraina, som jeg ikke tror på, hvorfor skulle det gjøre Taiwan tryggere? I det minste i næringslivet har kineserne lært: Russerne kan ikke gjøre noe, men vi kan gjøre mirakler. Hvorfor skulle de ikke tro at de også kan utføre militære mirakler som russerne ikke klarer å oppnå? Vi kan glemme effekten på Kina. Kineserne tør å gjøre ting som de ikke stoler på at russerne gjør, fordi økonomien har vist at de er i stand til å gjøre det.

Og effekten på Russland? Noen sier at bare et nederlag i Ukraina vil holde Putin fra ytterligere kriger i Europa.

La oss anta at Putin når sine mål og en rimelig stabil våpenhvile oppnås, med Russland som beholder de nyvunne territoriene. Samtidig vet Putin at hans hær ikke klarte seg særlig bra mot den betydelig svakere ukrainske hæren. I tillegg var den ukrainske moralen langt bedre enn troppenes, det samme var treningen. Han vet at han ikke kunne ta Kharkiv. Hvorfor skal Putin nå våge å erobre de baltiske statene?

Han vil ikke gjøre det hvis Europa gjør det som er nødvendig. Uansett hvordan denne krigen ender: Nå er de baltiske landene og Polen med i NATO og i EU. Nå må vi sikre NATOs og EUs østgrenser. Det blir dyrt. Hvis vi stasjonerer et tilsvarende antall velutstyrte tropper der som vi pleide å gjøre midt i Tyskland ved jernteppet, hvorfor skulle en Putin som ikke kunne ta Kharkiv fortsatt tro at han kunne ta Warszawa, Riga, Vilnius og Tallinn . Jeg tror ikke Putin lider av slike illusjoner.

Prof. Dr. phil. Erich Weede (80) er professor emeritus i sosiologi ved universitetet i Bonn og forsker først og fremst på økonomisk vekst, inntektsfordeling, årsaker til krig og krigsforebygging.

Hvor mange erobringer vil Putin være fornøyd med?

Hvis han får deler av det sørlige og østlige Ukraina, vil han være heldig å komme seg ut av denne uheldige krigen. Jeg er ikke redd for at Putin skal konkludere fra en seier i Ukraina: det var det første skrittet, så kommer de baltiske statene. Det kan bare skje hvis Vesten avstår fra å stasjonere massive troppeenheter i de baltiske statene. En utvidet atomavskrekking krever bakkestyrker fra atommakter. Derfor må dette i betydelig grad være amerikanske tropper. Hvis ikke Vesten er forberedt på å forsvare de baltiske statene, så kan det ikke utelukkes at Putin har uheldige tanker. Men det har relativt lite å gjøre med utfallet av Ukraina-krigen. Det avhenger av vår bevæpningsberedskap.

Prof. Dr. phil. Erich Weede (80) er professor emeritus i sosiologi ved universitetet i Bonn. Han studerte psykologi ved universitetet i Hamburg og fullførte en andre grad i sosiologi og statsvitenskap ved universitetene i Bochum, Mannheim og Northwestern (Illinois, USA). 1970 doktorgrad og 1975 lisens til å undervise i statsvitenskap ved Universitetet i Mannheim – begge undersøkelser innen (kvantitativ) forskning på årsaker til krig. 1978 til 1997 professor i sosiologi ved universitetet i Köln, deretter full professor i sosiologi ved universitetet i Bonn til 2004.

https://exxpress.at/halte-sieg-der-ukraine-fuer-illusion-soziologe-weede-im-exxpress-interview/

Er du fornøyd med innholdet som deles på Politikeren kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Les artikkelen direkte på Politikeren