hippocrates.no: Eksperter advarer mot norsk oppdrettslaks

hippocrates.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Hippocrates.no:

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg (FrP) var så bekymret for det synkende fiskekonsumet at han bevilget 12,5 millioner kroner til å lære barn å like fisk. To år tidligere bevilget hele 10 millioner kroner til samme formål. Bare 3 år før det gikk norske leger ut med advarsel til kvinner, barn og ungdom om å holde seg unna norsk oppdrettslaks. 

Bør vi spise mer fisk?

Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, er en av seks uavhengige helseeksperter VG har snakket med.

Hun fraråder flere grupper å ha oppdrettslaks i sitt kosthold overhodet.

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG.

Hun viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper – spesielt spedbarn.

Chef Marcus Guiliano er en prisvinnende chef, grønn restauranteier, forfatter, ekte mat aktivist, profesjonell speaker og ultra-maratonløper.

I 2017 lagde han en dokumentar om norsk lakseoppdrett som ligger fritt tilgjengelig på youtube.

Hans konklusjon etter månedsvis med etterforskning var at norsk oppdrettslaks er blant verdens giftigste mat.


– Den type miljøgifter som har vært påvist i oppdrettslaks har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. Man vet også at de kan påvirke andre organsystemer i kroppen som immunsystemet og stoffskiftet, sier Bjørke Monsen.

Ifølge overlegen overføres de skadelige miljøgiftene, som ikke nødvendigvis er farlig for et voksent menneske, til de nyfødte gjennom morsmelken.

– Stoffene lagres i fettvevet, og når du er gravid og begynner å amme, så mobiliseres det en masse fett som gjør at giftstoffene overføres til barnet.

– Begynner du å spise oppdrettslaks når du er liten, og blir gravid når du er 25 år, så har du et ganske betydelig lager i kroppen allerede, sier Bjørke Monsen.

Hun forklarer at giftstoffene lagres i stor grad i fettet på menneskekroppen.

Guiliano er ikke den eneste som har laget dokumentar om lakseindustrien. Nicolas Daniel’s documentar “Fillet-Oh-Fish” viser oppdrettsnæringens skyggesider, og etterlater ingen tvil om at det kan være lurt å redusere inntaket av oppdrettslaks.

Det kan derfor være grunn til å stille spørsmål om fiskeriministeren er mer opptatt av fiskerinæringens profitt enn folkehelsen.

Sandberg vet best

På tross av at fiskeinntaket blant barn har gått kraftig ned de siste årene, mener Sandberg at det er bare tull at barn ikke liker fisk.

De siste 40 årene har mannlig fruktbarhet gått ned med 50%, og dette assosieres i stor grad med miljøgifter.

Norsk institutt for luftforskning har i 2014 gått ut med studier som viser at nordmenn er giftigst i verden, og har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen nå enn for 60 år siden.

Ledende eksperter advarer mot å ignorere helsefarene ved miljøgifter og tungmetaller.

Miljøgifter hoper seg opp i næringskjeden, spesielt i Arktis, takket være de globale havstrømmene. Enkelte forskere mener at torsk fra Barentshavet har unormale nivået av PCB-gifter.

Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants

I mai 2001 signerte 154 land (inkludert Norge) ved Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POP). Persistente biologiske giftstoffer bruker svært lang tid på å bli brutt ned til sine bestanddeler i naturen, og bioakkumuleres i fettvev som gjør at de øker i konsentrasjon oppover i næringskjeden. POP eller PBT (Persistent Bioaccumulative Toxic Substances) har gjennom en rekke studier blitt knyttet til et bredt spekter av helseproblemer for mennesker, inkludert problemer med nervesystemet, forplantningssystemet, unormal utvikling, kreft og genetiske skader.

Den internasjonalt anerkjente toksikologieksperten, Samuel Epstein, spådde i 1994 at en tredjedel av alle mennesker vil få kreft i løpet av livet, og han legger all skylden for dette på den økte bruken av syntetiske kjemikalier. Ti år senere hevder ekspertene at halvparten av befolkningen kan forvente å utvikle kreft i løpet av livet.

Helsedirektoratet mener likevel at du kan stole på kostrådet om å spise mer fisk for å ha et godt grunnlag for sunn helse.

Vi mener at det finnes bedre helsetiltak å bruke 22,5 millioner av våre skattepenger på enn at regjeringen skal “oppdra” våre egne barn på vegne av fiskerinæringen.

Ved subsidiering av økologisk mat vil fiskeriministeren få en langt bedre folkehelse, om det er hans egentlige mål med dette.


Nettkurs

Klikk på kurset for påmelding og mer informasjon.

Kommentarer

kommentarer

Les artikkelen direkte på Hippocrates

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar