Globale militærutgifter øker med 12 % til rekordhøye 2,113 milliarder dollar

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 20 Second

De vanlige mistenkte er igjen blant de store brukerne, med USA som står for hele 38% av alle militærutgifter globalt.

Regjeringenes militærutgifter i 2021 oversteg 2000 milliarder dollar for første gang i fjor, ifølge en ny rapport publisert av Stockholm International Peace Research Institute.

Det totale antallet summerer seg til 2.113 milliarder dollar, en økning på 12 % fra for 10 år siden, og markerer det syvende året på rad at militærutgiftene har økt.

De vanlige mistenkte er igjen blant de store brukerne, med USA som står for hele 38% av alle militærutgifter globalt.

Kina er en fjern andreplass med 14 %, fulgt av India, Storbritannia og Russland – hver bruker mindre enn 4 %.

Tori Bateman, koordinator for politisk talsmann ved American Friends Service Committee, en Quaker-gruppe, sa at «i år har vi sett hvordan militærutgifter ikke klarer å holde oss trygge. Det er skammelig at regjeringer, spesielt USA, fortsetter å destabilisere vår verden med flere våpen mens de ikke klarer å håndtere klimaendringer, folkehelse og andre globale kriser.»

“Det er på tide for USA, og verdensledere overalt, å kutte militærutgifter og forplikte seg til å løse problemene våre på ekte,” la hun til.

USAs finansiering til militær forskning og utvikling økte med nesten en fjerdedel mellom 2012 og 2021, mens utgiftene til våpenanskaffelser falt med 6,4 % i samme periode, en trend som “antyder at USA fokuserer mer på neste generasjons teknologi,” ifølge til SIPRI-forsker Alexandra Marksteiner.

“Den amerikanske regjeringen har gjentatte ganger understreket behovet for å bevare det amerikanske militærets teknologiske forsprang fremfor strategiske konkurrenter,” la hun til.

Kilde:

https://www.sipri.org/databases/milex

Les artikkelen direkte på Politikeren