Frogn kommune bruker titalls millioner på asylboliger – kutter i tilbud til skolebarna

Lykten.no

Det er bra og viktig å hjelpe. Men hva med når vi ikke har nok til våre egne? Eldrehjem kutter i ansatte, mat og dusjing. Hjemmehjelp kommer sjeldnere til trengende. Egenandeler til syke øker. Skolebarn opplever at den offentlige skolen kutter og fjerner tilbud til barna.

En gruppe bekymrede foreldre skrev nylig et innlegg i lokalavisen Amta i Frogn. Der beskriver de en hverdag på skolen hvor alle utflukter enten er fjernet eller står i fare for å fjernes. Etter to år med nedstengning og hjemmeskole skulle elevene endelig tilbake. Man skulle på klasseturer og arrangement der barna igjen skulle få sosialiseres og oppleve natur.

Fra Amta:

Neste punkt på programmet er turer og ekskursjoner. Tradisjonelt har 9. klasse vært på dagstur til Kongsberg, til sølvgruvene og ski/alpin etterpå. Denne er avlyst i år. Det er flere årsaker til dette, men dårlig økonomi i kommunene nevnes som en av dem.

Planen videre for 9.-trinn er tur til Håøya før sommerferien, denne turen står i fare for å bli avlyst på grunn av kommunens økonomi.

Hvert år starter 10. klasse på Dyrløkkeåsen skole på to dagers telttur til Nordmarka med besøk i klatrepark. Også denne turen er svært usikker. Av samme grunn, kommunen og skolens dårlige økonomi. Budsjettet er i underkant av 2000 kroner per elev.

Som en tilleggsinformasjon og for å gi enda bedre forståelse for situasjonen er budsjettet per elev for fysiske bøker stusslige 460 kroner per elev.

Les også: Mann som var «noe mørk i hudfargen» onanerte utenfor barnehage i Drøbak

Realiteten er at skolene får stadig mindre å rutte med. Alt kuttes. Selv budsjettene til skolebøkene er på et minimumsnivå. Lærerne fortviler. På kommunen sitter man med røde penner og kalkulator.

Samtidig finnes det poster på kommunebudsjettet der det ikke eksiterer verken røde penner eller bunn i skattekista. Det heter asylinnvandring, bosetting og integrering. Her er det gull og grønne skoger så langt øyet kan se. Ingenting blir spart på.

Les også: 80-åring har stått på venteliste for bolig i Frogn kommune i 13 år – politikerne gir boligene til flyktninger istedenfor

Les også: Frogn kommune kastet ut familier – flytter inn flyktninger i millionprosjekt

Frogn kommune har også de siste tiårene brukte titalls millioner på å kjøpe private villaer og eiendommer, som pusses opp for ytterligere millioner. Minst en av disse har gått konkurs, med ytterlige millioner ut i sanden. Med disse millioneiendommene kommer full bepleining og oppfølging fra kommunen.

Fra Frieord.no:

Etter å ha kjøpt opp eiendommen for det som må være en svært høy sum, kastet Frogn kommune ut tre familier som hadde leid der av Forsvaret. Deretter ble hovedbygget på tomten omgjort som bolig for enslige mindreårige flyktninger i 17-19-års alderen.

Her vant Malermester Harald Askautrud, MHA Entreprenør A/S anbudsrunden i desember 2015, med et prisoverslag på 7.5 millioner kroner.

Totalt vil oppussingen koste 12.2 millioner kroner.

Den gamle mannskapsbrakka skal da altså ha inntil 6 leiligheter for de enslige flyktningbarna fra i all hovedsak Afghanistan som vil få et liv få kan drømme om.

Dette innebærer gratis mat og utdannelse. Datamaskiner, mobiltelefoner, klær og alt av skoleutstyr som ransler, kalkulatorer og annet. De vil i tillegg få gratis busskort og de som nærmer seg 18 vil få gratis/sterkt subsidiert førerkort.

Ungdommene har mulighet til å delta på fritidsaktiviteter etter egne interesser. I tillegg arrangeres det felles aktiviteter fra boligen, samt turer i forbindelse med ferier.

Det legges opp til øvelseskjøring for sertifikat.

I arbeidet med å ivareta ungdommenes helhetlige situasjon samarbeider boligen med flere av kommunens instanser, men også med instanser utenfor kommunen. Noen av disse er; barnevernet, verger, skole, helsestasjon, fastlege, follo nettverket, BUP, NAV, frivillige lag og foreninger.

Men innbyggerne i Frogn går likeså til valgurnene hvert 4. år og gir stemmene sine til partier som Høyre og Ap. Forstå det den som kan. Vi skulle gjerne sett hvilke partier den foreldregruppa som skrev innlegget i Amta stemte på.

Inntil de selv forstår at utviklingen er et resultat av deres egne stemmesedler, så får vi ikke reversert utviklingen.

P.s. Det har også pågått en intens debatt i Frogn de siste årene etter at kommunen har kommet med forslag med å legge ned barneskoler og barnehager for å spare penger.

Relatert:

Les artikkelen direkte på Lykten