Frivillig? Nei, ikke helt. Litt «hjelp» må til for at de skal stemme rett.

Derimot.no

Noen ganger forstår ikke folk sitt eget beste. Og da må noen som gjør det fortelle dem det. Det er derfor foreldre har ansvaret for små barn. Små barn forstår ikke alltid sitt eget beste og da må foreldrene gripe inn.

Og slik er det også i politikken. Noen stater forstår ikke sitt eget beste og da må de som gjør det fortelle dem det. Og det var det som skjedde da USA m/allierte sikret seg flertall for å utestenge Russland fra fra FNs menneskerettighetsråd. (Human Rights Council). Serbias president uttalte at de var utsatt for et utidig press fra USA m/tilbehør for å stemme «rett».

Rart at ikke USA har fått Saudi-Arabia ut av rådet for lengst. Landet er kjent for halshugging som sivil straffemetode og fører nå en langt verre krig enn det Russland gjør i Ukraina. Saudi-Arabias krig i Jemen er nå inne i sitt 8 år. Men rett skal være rett. Krigen er støttet av USA m/allierte både med våpen og logistikk. Dermed kan ikke den brukes som påskudd for utestengning av landet fra dette rådet.

Og siden vi er inne på kriger. USA okkuperer fortsatt Irak (i ca. 20 år nå) og deler av Syria. For ikke å nevne krigen i Afghanistan. Men da er vi ufine for der deltok også Norge. Dermed må den krigen egentlig defineres som humanitær.

Men tilbake til saken. Siden serberne ikke skjønte sitt eget beste sørget USA for at de gjorde det, slik det fremgår av artikkelen under. Spørsmålet er hvor mange andre land som også ble veiledet av USA.

Knut Lindtner
Redaktør

Serbia sier de ble presset før avstemmingen i FN.

Beograd ønsket å avstå fra å stemme, men ga etter for presset da det ble stemt over Russlands utvisning fra Human Rights Council, sier president Vucic.

Den serbiske presidenten Aleksander Vucic har sagt at landet hans ble presset, under trusler om sanksjoner, til å støtte utvisningen av Russland fra FNs menneskerettighetsråd.

Aleksander Vucic

Beograd har historisk nære bånd til Moskva. Men de sluttet seg til de andre vestlige nasjonene da det ble stemt mot Russland, som svar på deres pågående militære kampanje i Ukraina.

«Vi første beslutning var å avstå fra å stemme. Men vi ble utsatt for talløst og alvorlig press», forteller Vucic til RTs fjernsyn på torsdag.

«De sa – du vet at det kan bli tatt en beslutning om Serbia kan bli unntatt fra sanksjons-pakken om russisk olje, om at vi kan få importere olje etter 15. mai?», sier presidenten.

Han sammenliknet en mulig effekt  av sanksjoner mot Serbia som «et atomnedslag».

I motsetning til EU har ikke Serbia innført noen sanksjoner mot Moskva.

«Republikken Serbia tror ikke at vi har noen politiske eller økonomiske interesser av å innføre sanksjoner mot noen land», sier Vucic. Han understreker at han ønsker å opprettholde et godt forhold til den europeiske blokken, men også til Russland.

Beograd har tidligere sagt at om de må kutte ut russisk energi vil det skade Serbias økonomi. 

På fredag siterte serbiske aviser kilder i Brüssel som sa at Serbia kunne få unntak fra mulige sanksjoner mot russisk olje og gass.

Samtidig siterte Blic-avisen en EU-talsmann. Peter Stano, om at EU-blokken forventer at Beograd følger restriksjonene mot Russland, eller at de innfører sine egne sanksjoner mot Moskva.

På torsdag stemte altså FN generalforsamling over om de skulle suspendere Russland fra organisasjonens menneskerettighets-panel.

Serbia var blant de 93 medlemslandene som støttet denne suspensjonen.

EU har nå forbudt import av russisk kull, men har så langt ikke forbudt import av olje og gass.

Charles Michel – Wikipedia
Charles Michel

Men presidenten i Europarådet, Charles Michel, sa på onsdag og EU vil måtte innføre sanksjoner mot russisk olje og gass «før eller senere».

Moskva gikk til angrep på nabolandet sitt sent i februar. Årsaken skal ha vært at Ukraina ikke fulgte punktene i Minsk-avtalen som ble signert i 2014, og at Russland anerkjente Donbas-republikkene Donetsk og Luhansk.

Minsk-protokollen, som var utarbeidet av Tyskland og Frankrike, var ment å gi disse utbryter-regionene spesiell status innenfor den ukrainske staten.

Russland har i ettertid forlangt at Ukraina offisielt erklærer seg som et nøytralt land som aldri vil slutte seg til den USA-ledede militær-blokken NATO.

Kiev sier at den russiske offensiven var totalt uprovosert, og nekter for påstander om at de hadde planer om å ta igjen de to regionene med makt.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/553532-serbia-blackmail-un-vote/

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 15

Les artikkelen direkte på derimot.no