Derimot.no

Fossil energi i Ukraina-konflikten Tyskland — helt avhengig av russisk gass, olje og kull — truer Russland med å ikke kjøpe mer!

Den tyske forbundskansleren Scholz truer med «en høy pris» ved en russisk innmarsj i Ukraina. Utenriksministeren, fra det krigsvillige grønne partiet, Baerbock, presiserte trusselen med at Tyskland har en rekke mulige tiltak klar, som å stenge den nye Østersjøledningen Nord Stream 2 (som også Trump pressa sterkt på for). Avisa WELT AM SONNTAG derimot frykter at Putin skrur av olje- og gasstrømmen. «Tyskland lever av enorme mengder energiimport fra Russland — ikke bare gass. Å håpe på erstatning fra andre stater er å la seg lure», skriver avisa.
Trusler må være troverdige for å virke. Den tyske trusselen om å stenge tilgangen av fossile råvarer fra Russland til seg, er ikke troverdig. Det er bare en tom trussel.
I fjor fikk Tyskland 46 prosent av gassen, 28 prosent av råolja og 14 prosent av kullet de brukte fra Russland.
Denne mengden er uerstattelig fra andre stater, Norge inkludert. Hvordan kan tyskerne tro at å stenge tilgangen av russisk olje og gass utgjør en tysk trussel overfor Russland, når virkeligheten er motsatt? Det er nærmest utenkelig at ikke både den tyske og den russiske ledelsen veit dette. 

Hentet fra politikus.no
Av Ove Bengt Berg

Som tidligere gjengitt her på politikus.no har både Helge Lurås og Cecilie Hellestveit hevda at de mener at det ikke er aktuelt for tyskerne å delta i en fysisk krig mot Russland i og om Ukraina. Storbritannia er nekta å fly over tysk territorium med våpenhjelp, og Tyskland vil heller ikke levere våpen til Ukraina, bare hjelmer. Lurås skreiv «Ikke en sabel kommer til å bli løftet av en NATO-soldat for å forsvare ukrainsk jord.» Så det dreier seg mest for Russland å få en skriftlig avtale som gjør det umulig for Ukraina som en vestlig aggressiv forpost mot Russland. Eller fred i Kaspia, sånn at Russland kan beholde 100 000 soldater konstant mot et Nato-framstøt fra Ukraina mot Moskva stoppes. Krig kan det bli nå, men neppe?

Trusler beregna på innenlandske krigshissere; «idealistene»*
Det er liten grunn til å tro at den tyske regjeringa eller et flertall i forbundsdagen er interessert i en krig mot Russland på ukrainsk jord. Kanskje bare dem som er opptatt av «humanitære kriger» av menneskerettighetsgrunner, som De grønne. Da kreves trusler for å trøste de krigshungrige. Men det er også inspirert av alle spådommene om mulighetene for «det grønne skiftet» som gjør at fossil energi raskt kan erstattes av ny «grønn» energi i stedet for den fossile.

Tyskland — «absolutt» avhengig av russisk olje

Fra WELT AM SONNTAG 30.01.22.

Raffineriet like vest for grensa fra Polen sørger for drivstoffet til 9 av 10 biler i Berlin og omegn. Og det øvrige Tyskland er også «absolutt» avhengig av særlig russisk gass og råolje. Avisa WELT AM SONNTAG spør eksperter på oljeleveranser som svarer: Energiråstoff i denne størrelsen lar seg ikke erstatte raskt. «En markedserstatter for Russland for kull, gass og olje raskt og fullstendig er fra ytterst vanskelig til umulig», uttaler en ledende oljeanalytiker til avisa. En annen bekrefter at muligheten er begrensa, og en forsker anslår sannsynligheten for tyskerne å erstatte russiske leveranser fra andre til under 10 prosents mulighet. Russland har virkelig at maktmiddel, for hva om de stenger leveransene nå i vinter?

IMG_2299
Foto fra WELT AM SONNTAG 30.01.22, papirutgaven.

Østersjøledningen svekker Polen og Ukraina
Om den nye oljerørledningen i Østersjøen settes i verk, Nord Stream 2, mister både Polen og Ukraina et maktmiddel og mulighet for rimelig olje. For i dag sendes fossil råvare gjennom disse landa, og de tar seg betalt for det, får billigere olje (underslår litt, og?) og får et politisk maktmiddel. Om alt råstoffet sendes via Østersjøen, er Polen og Ukraina uten både olje, penger — og makt.

Men Russland ville ikke bruke oljekortet?
Enkelte tyskere trøster seg med at Russland uansett vil levere olje til Tyskland. For det gjorde Sovjet i den kalde krigen, sier noen. Dessuten mener de at Russland er mer avhengig av å levere fossil energi til Tyskland og Vesten enn Vesten er avhengig av russisk olje. Begge argumentene kan i en Ukraina-konflikt føre til en risikabel feilvurdering, bemerker WELT AM SONNTAG sin journalist.

Finnes ingen annen fossil energi tilgjengelig i hele verden
Store firmaer som leverer flytende gass, arbeider allerede nå på kapasitetsgrensen av hva de kan klare. Det finnes ingen ledige ekstra kapasiteter. Ikke i USA, og Qatar produserer på topp og kan ikke hjelpe USAs president Biden med mer olje. Tilbudet i markedet er begrensa, og det som tenkes brukt i Europa må tas fra Asia. Norge, der et nær samstemmig Storting helt sikkert vil bidra alt de kan med både vannkraft, olje og gass til Tyskland om Russland skrur igjen krana. Sjøl om olje og gass egentlig er fy-fy, så er åpenbart geopolitikk og krig viktigere enn «det grønne skiftet». Men noe norsk vannkraft må da regjeringa bruke på nordmenn i vinter før vi redder tyskerne?

Vestlige sanksjoner har virka — til fordel for Russland
Sanksjonene mot Russland for at Krim blei beholdt, og som fortsetter, har for Russland ført til kraftig utvida handel med Kina samtidig som Russland har redusert sin avhengighet av dollar.

Ubetydelig grønn energi
Vindkraft utgjorde i fjor 3,9 prosent av Tysklands energibehov, kullkraft mer enn det dobbelte, 8,9 prosent i følge WELT AM SONNTAG 30.01.2022. I fjor stod  kull og atomkraft for 40 prosent av energimiksen, opp fra 35 prosent året før, i følge industriorganisasjonen BDEW. Klimaaktivistenes ønsker om det solenergi og vind kan bidra med både om få år og etterhvert er ikke nok til å sette Tyskland i en posisjon med nok energi til å drive samfunnet sitt.  Særlig når de også stenger ned atomkraften i år. Skrur Russland kranene igjen i vinter, eller tyskerne gjør det sjøl som de truer med, finnes det ikke energi til å få det tyske samfunnet til å fungere. Mange tyskere vil fryse i hjel.

Det er all grunn for tyskerne til å gå ekstra stille i dørene i konflikten mellom Russland og Vesten ved Ukraina.

* Det er vanlig i omtale av internasjonal politikk å skille mellom idealistene og realistene.
Idealistene er de som mener de har et «oppdrag», «den ideale fordring»;
rettferdighet og menneskerettigheter.
Realistene tar mer hensyn til forhold som gjør løsninger mulig.
Det er idealistene som er mest ivrig på krig. For de har jo rettferdigheten på sin side.
Idealistene er en fare for mennesker flest.
OBB. 

Framheva bilde:
Er dette Nord Stream 2? Klar til å stenge for russisk gass? Foto: iStock.

117 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 118 ganger.

Post Views: 155

Les artikkelen direkte på derimot.no