Fortell meg hvem dine venner er. Hvem vil kjempe i Ukraina

Derimot.no

Blant gruppen er tidligere Hammerskins-medlem Mário Machado, grunnlegger av ‘Nova Ordem Social’

En liten gruppe portugisiske nynazister sies å forberede seg på å slutte seg til rekkene av fremmedkrigere som støtter Ukraina , skriver Expresso.

___________________________________________________
Innlegget er hentet fra Politikeren
___________________________________________________

De skal forlate Lisboa 20. mars, og vil ta med seg « penger og våpen ».

Dette er første gang Portugals mainstream-medier ser ut til å ha gitt plass til de allerede veldokumenterte forbindelsene mellom Ukraina og nynazistiske væpnede bataljoner siden starten av den russiske invasjonen.

‘Historien’ går mange år tilbake, lenge før denne nåværende krisen – og for mange vil dette være sjokkerende.

Men for Expresso denne uken er arven fullt ut anerkjent. Avisens historie fokuserer på gruppen på åtte ‘nasjonalister’ (avisens beskrivelse) ledet av Mário Machado “som vil slutte seg til troppene til Volodymyr Zelensky ” om litt over en ukes tid.

“Fordi han er forpliktet til å presentere seg på en politistasjon hver fjortende dag på grunn av en prosess han er målet for forbrytelsen oppfordring til rasehat og vold over sosiale nettverk”, må Machado returnere for det formålet” – med andre ord , han kan ikke være ute av landet særlig lenge .

Gruppen han leder er forstått å inkludere en portugisisk kvinne , kalt ‘Ana’ og beskrevet som ” stolt over å tilhøre høyreekstreme “.

Expresso refererer til en tatovering Ana har på det ene benet, med tallene 88. Disse tilsvarer tilsynelatende den åttende bokstaven i alfabetet, H. «HH er forkortelsen av nazihilsenen «Heil Hitler», forklarer Expresso.

Ana er forstått å ha ‘garantert’ at ideologien hennes ikke vil ha noen innflytelse på hennes oppdrag. «Min hjelp vil være verdifull, uavhengig av om hvem som trenger den er eller ikke er jøde», sier hun til avisen.

“Ana sier at hun ikke er redd for scenariet som venter i Ukraina. «Hver dag er en god dag å dø på. Vi må leve uten frykt, sa hun til Expressos reporter Hugo Franco.

Avisen hevder at de åtte vil slutte seg til en milits fra den ukrainske høyreekstreme fløyen i Lviv.

Det er ikke en Azov-bataljon, slår Expresso fast. Azov er den “mektigste væpnede nynazistiske ukrainske gruppen”, legger avisen til, og fortsetter med å beskrive hvordan gruppen av portugisiske nasjonalister har “avsluttet detaljene om reisen gjennom krypterte meldinger på Surespot og Wickr Me”.

José, et annet medlem av gruppen, forteller avisen hvor enkelt det er å få tilgang til og bruke disse appene uten å oppgi personlige data eller informasjon.

“Vi oppretter bare et kallenavn og vi kan begrense tiden meldinger er tilgjengelige, noe som gjør det mye vanskeligere å ta skjermbilder og gjør kommunikasjonen sikrere,” forklarer han.

Det ser ut til å ha vært José som fortalte avisen at de åtte vil ta med seg 5000 euro, militærklær og en skuddsikker vest.

Det er på dette tidspunktet man må ta en pause for å ta bildet: hver dag; nesten hver time forlater enkle, hverdagslige frivillige, som ble uselviske, Portugal, lastet med forsyninger (mat, medisiner, hygieneprodukter: vår egen avis har skrevet om noen av disse initiativene den siste uken eller så ). Hver dag finner også militærhjelp og forsyninger veien til Ukraina – fra EU; fra USA – og nå får vi vite at ikke bare er nynazister dypt involvert, flere slutter seg til rekkene deres (og det er alt annet enn en hemmelighet…)

Mens vi skrev denne teksten, erklærte ‘breaking news’: «EU reagerer på russisk trussel: «Vi vil fortsette å sende våpen til Ukraina».

Josep Borrell Fontelles – Wikipedia Josep Borrell

EUs høye representant Josep Borrell forsikret Spanias El Pais ved lunsjtid: «Vi vil fortsette å sende våpen til Ukraina så mange vi kan. Og vi vil fortsette å sanksjonere Russland».

Bekymrede lesere vil imidlertid bli hardt presset for å finne noe i dagens byge av overskrifter knyttet til de nynazistiske bataljonene “gjemt i synlige øyne”.

Drar disse også godt av våpnene sendt av Ukrainas allierte?

Det sier seg selv at ingen av grusomhetene utført av det russiske militæret mot det ukrainske folket på noen måte kan unnskyldes med det faktum at nynazister er involvert i kampen for å beskytte disse ukrainerne og deres byer, tettsteder og landsbyer – men bredere implikasjoner av disse bataljonene som er forankret i konflikten, er tankevekkende.

Som undersøkende journalist Maajid Nawaz kommenterte i begynnelsen av mars: « Dette er som at KKK blir tildelt en formell bataljon, fylt med insignier og regalier, i de amerikanske væpnede styrkene . Det er som om den britiske hæren har en formell nasjonal frontbataljon. Det er absurd, det er farlig og det er sjokkerende».

«Hva skjer med disse nazistene som tjener som organiserte bataljoner for Ukraina i seier? Fortsetter de å spre seg og rekruttere som en kreftsykdom over hele Europas væpnede styrker slik de allerede har gjort?»

Expresso underholder ikke slike spørsmål. Rapporten holder seg utelukkende til hva som skjer, og hvordan den forholder seg til Portugal.

AZOV rekrutterer på portugisisk

Så, å akseptere at Azov-bataljonen er aktiv i Ukraina, og kjemper mot russerne, beskriver avisen hvordan “for noen dager siden begynte den å rekruttere over sine propagandakanaler på Telegram (en annen app) på portugisisk .

“Med flaggene til Portugal og Brasil øverst i teksten, gir ultraukrainerne råd om de sikreste rutene for frivillige å komme inn i Lviv eller Kiev, samt områder å unngå på grunn av faren for bakholdsangrep fra russiske tropper.”

Kongressen stopper støtte til Azov-bataljonen i Ukraina | ABC Nyheter Azovbataljonen er et nasjonalistisk paramilitært forband i Ukraina. Forbandets sjef var Andrij Biletski i 2021. Azovbataljonen har nære bånd til den nazistiske Sosialnasjonalistisk forsamling. Forbandets logo er de nazistiske symbolene varghaken og svart sol. Wikipedia

Meldingene lyder: “Hvis du har eget utstyr, som førstehjelpsutstyr, hjelmer, militærklær, militærutstyr, soveposer og puter, våpen, ta det med deg også”.

Men de advarer om at folk bare kan komme inn i Ukraina med våpen hvis de har lisenser for dem.

Eventuelle frivillige vil også bli delt inn i to grupper: de med tidligere militær erfaring, og de uten.

” De med tidligere militærerfaring vil få våpen først “, heter det i innleggene. “Resten av de frivillige vil få militær trening og trening i førstehjelps-/ paramedicklasser “.

De forskjellige Telegram-gruppene knyttet til Azov-bataljonen refererer alle til utenlandske frivillige, en gang “etablert i Ukraina” som sannsynligvis vil være knyttet til en internasjonal styrke for territoriell forsvar . “Mange av disse utlendingene kan ende opp med å slutte seg til den militsen, slik det har skjedd de siste dagene.

«Vi har allerede en gruppe spanjoler, svensker, hviterussere og briter . Vi har ingen portugisere ennå, sa en av Azov-rekruttererne til Expresso.

– Så langt har frivillige militære vært i kontakt fra land som USA, Colombia, Tyrkia, Kroatia, Serbia, Argentina, Brasil, Australia, Tsjekkia, Polen, Slovakia og Vietnam.

“Ifølge dataene fra en studie fra Soufan Center, en NGO som studerer ekstremistiske fenomener, er minst 4000 utenlandske frivillige allerede involvert i denne ukrainske militsen . Det er referanse til en portugiser som har kjempet i Azov-bataljonen mellom 2014-2019. Tallet kan være litt høyere, ifølge nylige rapporter.

Expressos tekst ender like urovekkende som den begynte: ” Det er en navleforbindelse mellom ekstreme høyre portugisiske bevegelser med disse ukrainerne, med seminarer og kampsportkonkurranser som har blitt holdt både i Portugal og i Ukraina de siste årene “.

kilder: Expresso / Guardian / The Hill / Jerusalem Post / Radical Dispatch

https://thesoufancenter.org/about/

https://maajidnawaz.substack.com/p/russia-ukraine-nato-the-eu-and-a-cfd?s=r

https://www.portugalresident.com/algarve-dads-army-mobilises-to-make-a-difference/

https://leitor.expresso.pt/semanario/semanario2576/html/primeiro-caderno/guerra-na-ucrania/qualquer-dia-e-um-bom-dia-para-morrer

https://www.portugalresident.com/controversy-rages-over-plans-for-extreme-right-wing-meeting-in-lisbon-on-saturday/

https://twitter.com/ZelenskyyUa

https://www.theguardian.com/world/2014/sep/10/azov-far-right-fighters-ukraine-neo-nazis

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Les artikkelen direkte på derimot.no