fakta360.no: NRK og MSM sprer falske nyheter og misinformasjon om temperaturer

Fakta360.no NRK

fakta360.no:

Det er Ole Østlid i Værstat som har sjekket saken om en varmerekord i India som har blitt slått opp over hele det Norske medieteppet som en klimahysterisk sensasjon. I tråd med narrativet har de ikke undersøkt fakta i saken og i populistisk ånd har de grepet ethvert halmstrå de finner om at vi mennesker ødelegger klima.

Både NRKAftenpostenDagbladetDagsavisenTV2VGAbc Nyheter og Adresseavisen har spredt den falske nyheten om at det angivelig skulle vært hele 52,3 grader i New Delhi i India. Sensasjonelt og i populistisk stil har de rapportert denne uverifiserte rekorden som den høyeste temperaturen noensinne målt i landet og som en varmerekord. Dette er altså påstander som kjøres fram som fakta, men i virkeligheten melder det Indiske meteorologiske institutt at det antagelig dreier seg om en feil.

Værstat forteller følgende om saken:

«I en pressemelding sendt i 29. mai, så presiserer indiske myndigheter tre viktige forhold og dementerer at det er satt ny offisiell rekord:

  1. Målestasjonen er en del av et nettverk av 15 nye automatiske målestasjoner (AWS) som ble etablert sommeren 2022.
  2. Målingen på 52,9 grader i Mungeshpur var en verdi som avviket betydelig fra andre temperaturmålinger i nærheten. Myndighetene anser at det avviket kan skyldes målefeil eller lokale faktorer.
  3. Temperaturer kan variere med lokale eksponering til vannforekomster, betong, urbane områder, grønne områder osv.

De vil undersøke måledata og sensor nærmere.

Det presiseres at det i området er fem stasjoner med langsiktige målinger som refereres til som “klimastasjoner”. Temperaturene fra disse stasjonene er listet nedenfor og er ikke like ekstreme:

Utklipp fra pressemelding fra indiske meteorologiske myndigheter, 29.05.2024

Vi kan derfor konkludere med at norske medier har spredt uriktige og ikke-verifiserte opplysninger om en ikke-kvalitetssikret temperaturmåling i India. Vi kan ikke konstatere på nåværende tidspunkt at målingen på 52,9 grader har utgjort en ny varmerekord.«

Værstat sin artikkel kan leses i sin helhet her.

Loading

Les artikkelen direkte på fakta360.no

Legg igjen en kommentar