– Er du mørkhudet og vil ha bunad på 17. mai: Tenk deg om!

Lykten.no

MENING: De siste årene har vi sett flere mørkhudede kjendiser innta den røde løperen med bunad den 17. mai. Kjendisene blir hyllet for sin integrering og mot for å ta til seg tradisjonell norsk kultur.

Jeg vil gjerne fortelle hvorfor jeg synes dette er problematisk. Og ikke misforstå, jeg kaller deg ikke rasist fordi du går med bunad.

Du tenker kanskje «Herregud, det er jo bare en bunad. Slutt å bli krenka!». Problemet her er at det er mer enn «bare» en bunad. Det er stjålen identitet og kampen for menneskerettigheter.

Bunad har spilt en stor rolle i den norske kulturen. De ulike bunadene kunne være for å vise hvor man kommer fra i Norge, samt sivilstatus, alder og familiens velstand. De ulike stilene og metodene gikk i arv fra generasjon til generasjon.

Norsk familie ca. 1910. (Gruppeportrett familie / opphav ukjent).

Bunad ble også brukt under unionsoppløsningen for å representere et uavhengig og fritt Norge fra den svenske okkupasjonen. Og som andre nasjonalromantiske plagg, som nisseluen, ble det brukt under tyskernes okkupasjon under 2. verdenskrig.

Ingen har sagt at det var nordmenn som fant opp bunaden og at mørkhudede folk derfor ikke kan gå med bunad. Det er ikke derfor det kan være problematisk når mørke mennesker går med tradisjonelle europeiske festklær.

Vi har blitt flinkere til å snakke om rasisme og diskriminering. Men ofte blir samtalene om kulturell appropriasjon redusert til å handle om at man må få gjøre hva man vil. Og nordmenn blir stemplet som overfølsomme.

Vi ser hvite mennesker som mister jobber, blir utestengt fra utdanningsinstitusjoner og daglig blir diskriminert når de tar til seg ikke-vestlig kultur, klesskikker eller tale. Ikke bare i Norge, men i hele verden. Dette er grunnen til at det går under begrepet kulturell appropriasjon.

Bunader er noe av det jeg er blitt spurt om mest i livet mitt. Det er kjempegøy når folk vil lære mer om norske klestradisjoner! Vi er mange som med glede deler hva vi kan.

Kulturer er jo for å deles, men velg heller noen andre nydelige klesplagg som er litt mindre problematiske.

Originalinnlegget kan du lese her på NRK P3.

Les artikkelen direkte på Lykten