Er det egentlig russisk gass det gjelder? Noen land (Tyskland) vil ikke levere våpen til Ukraina.

Derimot.no

Ikke flere tyske våpen til Ukraina – melder Berlin.

Flere forsyninger fra lagrene til Bundeswehr vil underminere Tysklands egen forsvars-kapasitet. Dette har Christine Lambrecht sagt.

Det tyske militæret kan ikke lenger forsyne Ukraina med våpen fra sine lagre. Dette har den tyske forsvarsministeren Christine Lambrecht sagt.

Christine Lambrecht

I et intervju med Die Augsburger Allgemeine Zeitung publisert på lørdag sier Lambrecht at «fordi vi alle har en forpliktelse til å støtte Ukraina i deres modige kamp» med «forsyninger fra Bundeswehrs lagre», så har Tyskland nå kommet til en grense».

Hun forklarer at det tyske militæret må «være i stand til å sikre landets eget forsvar».

«Men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre mer for Ukraina», understreker Lambrecht. Hun antyder at Kiev kan få kjøpe det utstyret de trenger direkte fra tyske produsenter.

Ministeren peker på at den tyske regjeringen «hele tiden samarbeider» med myndighetene i Kiev for å legge til rette for slike innkjøp.

Da hun ble spurt om nøyaktig hva slags våpen det blir vurdert å levere til Ukraina, nekter Lambrecht å gå i detaljer. Hun legger til at «vi har gode grunner til presist å klassifisere dette. Denne informasjonen er hemmelig».

Lambrecht innrømmer at Tysklands eget militære ikke har vært «så godt utstyrt som nødvendig».

Men hun understreker at dette skal hun forandre på. Hun sier at Russlands militære offensiv mot Ukraina har vært en vekker for Berlin.

Når det snakkes om europeisk forsvar peker tyske myndigheter på betydningen av NATOs kampgrupper, og legger til at det tyske militæret bidrar en hel del til alliansens initiativ.

Lambrecht innrømmer at det har vært bekymring i Tyskland over hvordan Moskva reagerer på deres våpenforsyninger til Ukraina, at «krigen kan spre seg til andre områder».

Dual wield - Wikipedia
Det er ikke slike våpen det er snakk om.

Hun sier at det er derfor viktig «at vi går fram forsvarlig og med kaldt hode i disse vanskelige og forferdelige tidene».

I motsetning til land som USA og Storbritannia hadde Tyskland i utgangspunktet stanset å sende dødelige våpen til Ukraina etter at Russland satte i gang sin militære offensiv mot sitt naboland den 24. februar.

Men etter stadig økende press fra Ukraina selv og fra Tysklands NATO-allierte forandret Berlin sin taktikk, og sendte minst 1000 anti-tank-våpen og 500 bærbare anti-lufts-missiler fra sine lagre. 

Sent i mars hadde de planer om å levere samme type våpen, ble det gjort kjent.

Etter Russlands militære offensiv i Ukraina har NATO-landene og deres allierte avstått fra direkte militær innblanding i konflikten. Men de har forsynt Ukraina med våpen, ammunisjon og drivstoff.

Moskva har gjentatte ganger sagt at de vestlige våpen-forsyningene bare tjener til å forlenge konflikten. De har til og med advart om at russiske styrker kan se på slike leveringer som et potensielt mål.

Russland gikk til angrep på nabolandet sent i februar. Det skjedde etter at Ukraina ikke  fulgte punktene i Minsk.avtalen som ble undertegnet i 2014, og etter at Russland anerkjente Donbas-republikkene Donetsk og Luhansk.

Det var Tyskland og Frankrike som meglet fram Minsk-protokollen som hadde til hensikt å regulere statusen til Donbas-regionen innenfor Ukrainas grenser.

Kiev påstår at den russiske offensiven var fullstendig uprovosert. De har benektet påstandene om at de planla å ta tilbake de to utbryter-republikkene med makt.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/553592-germany-weapons-deliveries-ukraine/

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 10

Les artikkelen direkte på derimot.no