222518-41e7c917

En stille Inflasjon!

Blog
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
222518-41e7c917

Er det lurt å konvertere til gull eller sølv?

For de som har sparekonto, kan den bli kraftig barbert i tiden som kommer på grunn av inflasjon. Tenk hvis pengeverdien ikke behøver å gå ned?

Hva skjedde da vi gikk av gullstandard, og erstattet valutaen med volatile fiatpenger?

I Nationen kan vi i dag lese en særdeles interessant kronikk av Gregard Mikkelborg som, i tillegg til å være siviløkonom, er en god pedagog til å forklare pengesystemet med visualiseringer som han lager, på en litt annen måte enn det vi er vandt til.

Hvis vi tenker på antall gram gull som en måleenhet for hva drivstoff koster, er drivstoffprisen egentlig stabil over tid. Dette illustrerer Mikkelborg i en av kurvene sine.

Utdrag fra artikkelen:
«Vi blir konstant fortalt at «alt blir dyrere». Det er imidlertid ingen som forteller oss sannheten, nemlig at den norske kronen, vår pengeenhet, mister kjøpekraft hele tiden.»

«Ludvig von Mises (den østerrikske økonomiske skolen) beskrev inflasjon på følgende måte:

«Den viktigste tingen å huske er at inflasjon ikke er en handling av Gud, at inflasjon ikke er en katastrofe forårsaket av elementene eller en sykdom som kommer som pesten. Inflasjon er en politikk.»»

Da verden gikk mer bort fra valuta knyttet til gullstandard i 1971 har verdien av pengene (lapper, og tall i et datasystem) blitt manipulert, og økonomisk vekst «inn i himmelen» har vært avgjørende for å unngå krise.

Men hva skjer når man oppdager at økonomien faktisk ikke kan vokse inn i himmelen? Nå går vi utrygge tider i møte i hele verden.

I Tyskland opplevde man hyperinflasjon på 1920-tallet hvor et brød plutselig kunne koste en trillebår med gamle sedler.

Det går en historie fra denne tiden i landet om en som samlet sammen en forholdsvis liten slant med gull, og kunne kjøpe en hel bygård for dette. Det fantes ikke andre penger som «virket».

Edelmetaller var nesten det eneste man kunne stole på når alt annet sviktet.

I Tyskland (klok av skade), og i mange andre land, er det nå langt vanligere å ha noen av pengene sine i form av fysisk gull enn her i Norge.

Hvor mye vil konfirmasjonspengene til barna være verdt bare litt frem i tid med den inflasjonen vi ser, og som vi nå forventer en akselerasjon av?

Det er farlig å gi økonomiske råd, for ingen kan vite noe med sikkerhet. Men kanskje det er verdt å reflektere over at pengene i banken, historisk ikke nødvendigvis har vært «sikkert som banken», og at man kanskje ikke bør legge alle eggene i en kurv.

Artikkelen i Nasjonen: 
Drivstoffpriser til himmels – Nationen

Kjetil Tveit
Author: Kjetil Tveit

1 thought on “En stille Inflasjon!

Legg igjen en kommentar